Време је за зрење и бербу бадема Валнут

Бадеми су изузетно корисно коштано воће. Стекао је огромну популарност широм света због свог укуса, високог садржаја хранљивих материја у језграма. Активно се користе за припрему кондиторских производа, у кухарској и козметичкој индустрији. Бадеми су драгоцен извор биљног протеина и одлични су супститути за храну животињског порекла за вегетаријанце и људе који су алергични на животињске протеине.

Бадем даје вредне и храњиве орашасте плодове

Да бисте добили квалитетан бадем, морате знати како и када га прикупити. У различитим локалитетима, усјеви дозријевају у различита времена. Период сакупљања бадема зависи од карактеристика одређене сорте, временских услова.

Подручја узгоја

\ т

Бадеми нису баш луди. Припада каменим стаблима, близак је сродник брескви и шљива. Оно што се назива орах је срце воћне јаме. Прекривен је баршунастим баршунастим перикарпом, који обавља заштитне функције, штитећи камен од неповољних временских услова. Има стабала и грмова бадема, све зависи од места и услова њиховог раста.

Бадеми се могу наћи само на местима са топлом климом. Ова биљка која воли топлоту толерише хладне зиме, често умирући због тогаод њих.Тло игра важну улогу у узгоју стабала бадема.Више воле иловаче, али се осећају одлично на каменитом и плодном земљишту.

Бадеми се лахко бере во времето на време на сазреваве на Крим, Краснодар, Транскарпатија, Централна Азија, Канари, Јужна Америка.Ту се узгајају многе сорте са плодовима различитог квалитета и укуса, а време њиховог сазревања варира.Бадем је слатко и горко језгро.

Зрелост бадема

Цветање биљке се дешава средином априла.У овом тренутку, бадеми су потпуно прекривени са хиљадама ружичастих цветова са чудесном аромом.Раније прољетно загријавање је дошло, што раније цвјета.Због временских услова, време сазревања воћа може значајно варирати.

Орех сазрева од краја јула до септембра.Неколико недеља након сазревања првог воћа, могу се сакупити.На острву Палма (Ла Палма) у августу, одржава се прослава у част овог догађаја.

У зависности од сорте, време зрења орашастих плодова може се незнатно разликовати:

  1. Сорта Милас се разликује по раној зрелости и одличним укусним плодовима.Први орашасти плодови могу се прикупити већ од 20. до 25. јула.Лијепо се складиште неколико година, ако се правилно осуше и складиште.
  2. Сорта Приморски је хибрид, даје прилично велике слатке орашасте плодове.Цветање се јавља тек крајем маја, а плодови сазревају прекасно.Орах се бере средином септембра.Ако је љето хладно, жетва ће морати чекати до првих дана октобра.
  3. РазредНикитински 62 сазријева у августу. Ова сорта средње сезоне има веома велике и меснате орашасте плодове, покривене грубом кожом. Овај бадем има висок принос: 10-14 кг орашастих плодова може се убирати из једне биљке.
  4. Сортни десерт се односи на касно. Упркос чињеници да се жетва може обавити у сивом септембру, већ у августу на жбуњу су зрели плодови. Дугорочно сазревање бербе отежава жетву, али то је компензовано изузетним укусним карактеристикама ораха.
  5. Сорта Јалта је врло масна. Користи се за производњу бадемовог уља, марципана. Дрво доноси плод редовно и обилно, али се плаши наглих промена температуре, због чега се често разболи и умре. Плодови сазревају у јулу и лако се могу подвргнути механизованој монтажи.

Ту су и степске врсте бадема које цветају неколико недеља после касних сорти сазревања. Узгајају се у декоративне сврхе, али плодови који се сије у септембру не могу се јести. Садрже велику количину токсичне цијановодоничне киселине.

Неке сорте бадема су механички састављене

Које орашасте плодове треба сакупити

Лако је разумети да су бадеми већ сазрели. У августу су скоро сва стабла бадема бацила лишће. Ово се ради како би се смањила потрошња воде и хранљивих састојака на лишћу. Бадем даје сву своју снагу зрењу плодова.

Када се амнионска мембрана осуши и отвори, можете жетву.Ако је време у последњих неколикоседмица прије жетве је било кишовито, перикарп се чврсто држао љуске бадема.Након жетве, они се неколико сати намакају у топлој води и ручно одстрањују вишак, након чега се ораси добро осуше.

У зрелом бадемовом орах, нуклеолус је беле боје са смеђом кожом, густим текстурама.Водене језгре указују да сто бербе још није достигло границу.

Кад се отвори амнионска мембрана, могу се сакупљати бадеми

Прерада орашастих плодова

Након што је усев убран, бадеми се морају ослободити шкољкеи суво.Ово треба урадити одмах након што су орашасти плодови сазрели, иначе језгро може постати ужегло и постати неукусно.

Раније је испуштање зрна из шкољки обављано ручно, али је требало много времена.Сада за ово користите орахе.Они сакупљају убране бадеме, а на излазу имају одвојене језгре и фрагменте љуске.Такви уређаји знатно поједностављују обраду бадема.

Следи сортирање кернела.Они су подељени са:

  • величином;
  • интегритет љуске;
  • квалитет.

Съдържание на бадеми се дистрибуира за будусата преработка.Сорте касног сазревања користе се за производњу бадемовог уља, а колач се користи као храна за стоку.