Вредност параметра приноса грожђа из грма

Свака сорта грожђа има одређену листу главних карактеристика.Кључни фактор који одређује квалитет сорте је његов принос.Параметри могућег добијања плодова одређене тежине из грма или по јединици површине активно се користе за избор одговарајућих сорти грожђа.

Кључни фактор за квалитет сорте грожђа је његов принос

Али ако размислите о томе, питање приноса није тако једноставно и јасно.Ова карактеристика је условна, она зависи од многих спољашњих и унутрашњих фактора.И само поштовање свих ових фактора ће омогућити постизање високог приноса грожђа.Шта подразумева појам приноса, од којих фактора зависи и како да се постигне максимални учинак - сва ова питања су неопходна за детаљно разматрање.

Принос као карактеристика грожђа

Принос је главна сортна карактеристика грожђа.У описима сорте може се пронаћи параметар који класификује грожђе у одређену класификацијску категорију.Класификација сорти грожђа према приносу обухвата следеће категорије:

 • нискородне;
 • средни принос;
 • високоприносно.

Често можете наћи информације где се принос грожђа процењује у килограмима по грму.Али нијеапсолутно тачна процена квалитета плодоносних запремина. Према правилима виноградарства, принос се процењује у килограмима по квадратном метру. Везивање се врши на област снабдевања грмља, као кључни параметар који утиче на величину усева. Подаци у килограмима из грма дати су за практичност прорачуна. Ова процена нам омогућава да процијенимо величину бобичастог воћа које добија сваки виноградар без употребе посебних прорачуна. Када се одређује број од 30 кг из грма, постаје јасно које се врсте усева могу очекивати и колико грмља је потребно да би се добио жељени резултат. Особа без искуства или почетник, 30 кг по квадрату. м. или 3 тоне са 1 ха, може се ставити у тешку позицију при процјени приноса.

В съответствие с правилите за виноградништво, принос се оцењује в килограмах на квадратни метар

.

На основу подручја исхране жбуња, користи се следећа класификација приноса грожђа:

 1. Нископриносне сорте - од 2-4 квадратна метра. м. област исхране даје до 5 кг воћа из грма.
 2. Просечан принос - од 5 до 8 кг.
 3. Принос - од 8 до 10 кг.
 4. Високо приносно - од 10–12 кг.

Када се користе велике површине (индустријско узгој грожђа), мерења се врше у центрима (тона) по хектару (хектару). 10 тона на 1 ха (1 кг на 1 ск. М.) На индустријској скали је показатељ високог приноса. Када се упореде са аматерским "захтевима" - ове бројке су веома мале. Аматер са добром бригом за грмље постиже индикаторе од 3-5 кг. У савременим условимаспецијализоване плантаже индустријског приноса грожђа повећане су на 120-150 центара по хектару.

На аматерском нивоу, најплодније сорте могу произвести до 350–400 центара по хектару. Просек је 200 центара по хектару.

Продуктивност зависи од броја изданака, цватова на њима, тежине кластера по јединици површине. Што је већа нутритивна површина за развој коријена и старији грм, то су већи показатељи приноса који ће се постићи са одговарајућим нивоом његе.Раст приноса је примећен током првих 8–9 годинаплодног грма. Након тога долази период стагнације и постепеног смањења индекса воћа док се не обнови подземни дио грма.

Треба разумети да високи приноси из једног грма (често се дају бројке од 100 кг из једне биљке) не одражавају увијек објективну слику и нису најбоља опција за свакога. Жетва такве тежине може се постићи само са веома великим и обрастао грмом, који је достигао старост од најмање 6-8 година. Корист и не-случајност везивања процене приноса за област исхране је овде јасно показана. На локалитету који биљка заузима са приносом од 100 кг, можете сигурно посадити два грмља, а у укупном поретку ће дати 1 цент у ранијим годинама. То јест, боље је посадити два грмља и добити 100 кг усева за 5 година него имати једну и чекати такав принос за 8 година само за велике бројевестатистике.

Висок принос из једног грма не одражава увијек објективну слику

Раст и оптерећење на грму

Поред самог појма приноса, на квалитет усевадруге карактеристике карактеристика сорте.Дакле, високи приноси се могу добити само од сорти које карактерише снажан раст.Ако сте се сусрели са описом сорте која се одликује високим приносом и ниским растом, треба да будете опрезни у погледу поузданости таквих података.Највјероватније, један од ова два параметра не одговара стварности.Оптимална брзина висине од 25 кг гроздова до грма.Али овде морате погледати индикаторе карактеристичне за одређену сорту.

Продуктивност је нераскидиво повезана са нивоом оптерећења на грму.То јест, свака биљка мора носити оптималан број кластера, који може пружити са “исхраном” у потпуности.Да би се то постигло, коријенски систем грожђа мора бити довољан у односу на површински дио.Неравнотежа у правцу „надземног“ дела грма због великог броја формираних кластера доводи до преоптерећења грмља када не може у потпуности осигурати све парцеле потребном количином хранљивих материја.То доводи до смањења приноса, плодова грашка, рањивости на болне лезије.Током сезоне, плодови у развоју и настајању треба да имају све неопходне супстанце и елементе.

За всако сорта грожђаодређује се просечна запремина оптималног оптерећења на кошници, тј. подаци се знају колико гроздова треба да буде за нормалан раст и развој. Да би се избјегло преоптерећење грма, одржавају се периодичне активности обрезивања. Одржава се два пута у сезони: у прољеће и јесен. У јесен, оптималан број очију остаје на лози, са резервом у случају да део умре зими и не цвета у пролеће (2-3 додатна ока на стрелици). У прољеће и љето оптерећење се прилагођава уклањањем додатних цвасти.

Норма оптерећења чауре одређује се на два начина:

 • коришћењем сложених формула;
 • кроз практична запажања.

Продуктивност је нераскидиво повезана са нивоом оптерећења на грму

Први метод одређивања оптерећења је релевантан за научне институте, а аматеру је прилично тешко да уз његову помоћ добије точне податке. Искусни виноградари одређују оптерећење посматрајући стање винове лозе на грму. Ако се у претходној сезони винова лоза развила танко, са међупросторима недовољним по дужини и великим бројем малих гроздова, грм је био преоптерећен, на њему је сачувано много изданака и гроздова. Узимајући у обзир ова опажања, врши се прилагођавање - смањује се број избојака и кластера. Насупрот томе, ако су интернодије имале значајну дужину (од 12 до 15 цм), а лоза се развила у пречнику већем од 12 цм, такав грм је недовољно оптерећен, што захтијева смањење обима орезивања изданака и цватова. Прво плодоносно младо грожђе остало је 5-6цвасти, да би се одредио степен оптерећења одабране сорте.

Фактори који утичу на принос

Приликом избора праве сорте, прво треба погледати класу приноса.Али он не игра увек пресудну улогу у пракси.Приноси могу варирати под утицајем многих других фактора.Који фактори утичу на принос:

 1. Адекватност светлости и топлоте.Приликом садње грмља у низинама, на сјеверним падинама, у засјењеним подручјима, грожђе може бити лишено потребне количине свјетлости.Ова чињеница ће сигурно утицати на принос.Термофилност грожђа још значајније утиче на запремину плодова.Земљиште и ваздух морају бити загрејани до оптималне температуре за одређену сорту грожђа, тако да даје очекивану количину плодова одговарајућег квалитета.Оптимална температура за грожђе је температура тла + 28-32 степени.
 2. Обезбеђење потребне количине влаге.Потребно је избегавати недовољну количину влаге и њен вишак.Обе ситуације ће утицати на принос усева.
 3. Дававе на целокупна палета на хранени елементи и елементи на трагови.
 4. Имунитет од штеточина и одсуство патогених лезија.
 5. Компетентна брига о грмовима (систематско и правовремено орезивање, обликовање, итд.).
 6. Склониште за зиму, заштита од смрзавања.
 7. Придржавање раздаљина између грмља и редова.Што је више слободног простора "додијељено" грму, то су веће могућности за тоииелд.