Витамини за стоку: зашто им требају краве

Новинари често не знају за потребу за корисним елементима за тело стоке.Сматра се да ако је животиња слободна или добија концентровану храну, онда додатни додаци нису потребни.То је главна грешка која доводи до катастрофалних резултата.Како и шта недостаје витамина, минерала?Хајде да разговарамо о овоме у кратком прегледу.

Без обзира на пол и старост, представници говеда требају витаминске додатке

Зашто су витамини потребни

Унутрашње резерве витамина у стоку нису неограничене.Стога животиње требају унос хранљивих материја извана.Да би одржали нормалну активност организма, искусни узгајивачи користе одређени број витамина неопходних за повећање биолошке активности крава.

За шта су витамини? Чак и са уравнотеженом исхраном животиње требају минерале. Они управљају здравим метаболизмом, утичу на продуктивност и плодност стоке.Сви хемијски процеси у тијелу одвијају се храњивим тварима.

Говеда не требају све врсте витамина.Неке од њих производе микрофлора желуца, црева.Међутим, залихе нису довољневисоко продуктивне или суве краве.Зими све животиње требају благотворне елементе због недостатка сунчеве свјетлости и свјеже траве.

У случају несташице супстанци долази до смрти животиња, посебно младих животиња.Сексуална привлачност и репродуктивне функције (дисфункција јајника, поремећена сперматогенеза) се погоршавају.Стока која је подложна инфективним болестима због смањеног имунитета.

Нарочито, недостатак витамина утиче на младе

Уз дуготрајан недостатак витамина, авитаминоза почиње у јеловнику стоке.Пријети:

 • деградација раста;
 • смањење репродукције;
 • смањена продуктивност;
 • латентне и очигледне хроничне болести.

Витамин А

Биљна храна садржи каротен (провитамин А), који се претвара у витамин А у зидове танког црева.

Играглавна улога у функционисању ћелија, а такође обезбеђује здраво функционисање слузокоже очију.Код недостатка витамина јавља се:

 • упала органа вида;
 • ​​
 • нарушена координација покрета;
 • успоравање функције јајника код крава;
 • смањење сперматогенезе бикова.

Најчешће, каротен недостаје код младих и крава са високом лактацијом.Сточни организам акумулира неопходни елемент како би користио резерве када постоји мањак.Што је већа количина произведеног млијека, то су већи захтјеви за количином витамина.

Авитаминоза код трудне краве утиче на здравље, виталност потомства.До краја зиме и пролећа, многе слабе телади се рађају због недостатка елемента у исхрани мајке.Да бисте повећали количину и квалитет млека, колострума у ​​крави, препоручујемо да пробате курс витамина А. Запамтите: ова супстанца изазива тровање код животиња током предозирања.Зато се индивидуално консултујте са ветеринаром.

Понекад се недостатак витамина А може допунити рибљим уљем

Витамин Д

Недостатак овог витамина ће довести до рахитиса младих.Захваљујући супстанци, калцијум се боље апсорбује код животиња.У авитаминозама:

 • рађају и лабаве зубе код мајки које рађају краве;
 • животиње постају узбудљиве;
 • лош развој телади;
 • Проблеми са пробавом код младих.

Најчешће краве са повећаном лактацијом пате од недостатка витамина Д.То је због повећаног метаболизма.Ако животињама пружите прави елемент, производња млека ће се побољшати.

Поред хране за поврће, витамин се синтетизира у тијелу животиња за вријеме сунчевог зрачења.

У сунчаном времену препоручује се да се говеда пусте у шетњу, нарочито зими, у пролеће.У присуству ултраљубичастих лампи, озрачите стоку сваки дан.Користите витаминске додатке само према упутама вашег ветеринара.Индивидуална стопа ће се регистровати специјалиста.

Витамин Е

Витамин Е

Елемент учествује у раду свих органа, посебно патњи због недостатка витамина Д

.Нормалнорегулација метаболизма масти је немогућа без присуства витамина Е. Уз недостатак супстанце, долази до успоравања функције јајника код крава.Животиња не може толерисати здрав фетус због неправилног метаболизма у слузници материце.Када је недостатак витамина могући латентни абортус - ресорпција ембриона у раним фазама.

Код телади је нарушен раст, пораст живе масе. Код дуготрајних недостатака, могу се наћи мишићна дистрофија, хромост и парализа.Кардиоваскуларни систем пролази кроз деструктивне дегенеративне процесе.Бикови имају потпуни губитак сексуалне функције.

За е-авитаминозе ветеринари препоручују употребу витамина у облику уљног концентрата.Индивидуалну дозу прописује специјалиста.

Недостатак витамина Е изазива озбиљну болест код телади

Шта је још потребно

За потпуни развој животиња, потребни су не само витамини.Стога, запамтите о главним супстанцама које су одговорне за егзистенцију стоке.

Протеин

Протеин игра важну улогу у развоју организма.Ово је грађевински материјал тела.Уз недостатак супстанце, функција јајника код крава успорава, производња млијека се погоршава.

Млади су подложнији болестима због смањеног имунитета.Количина утрошене хране расте са ниском стопом раста.

Бакар

Уз недостатак бакра, узгајивачи биљеже погоршање апетита стоке.То доводи до анемије, смањења раста живог места.Понекад се нађе перверзија укуса.Вуна стока се затамни, губибоје и висеће комадиће.У крви, смањење хемоглобина, црвених крвних зрнаца.То доводи до привременог губитка репродуктивне функције, што доводи до заустављања лактације.

Недостатак бакра негативно утиче на стање вуне

Јод

Недостатак јода негативно утиче на масноћу и млеко.Плодност животиња је смањена:

 • функција јајника се успорава;
 • ослабљена сперматогенеза;
 • побачај, рана ресорпција фетуса;
 • рођење мртвих, неодрживих телади.

Манган

Утицај на репродуктивну функцију говеда:

 • неправилан еструс;
 • ниска стопа плодности;
 • побачај.

Млади раст се полако развија, касније почиње пубертет, добијање на тежини.Животиње су гојазне, примећени су проблеми са удовима.

Недостатак мангана инхибира раст телади

Сол

Столна сол је један од важних елемената који подржавају исправно функционисање тела говеда.Минерал утиче на пробављивост протеина.Уз недостатак супстанци, имајте на уму:

 • се погоршава, апетит је искривљен;
 • капи млека;
 • дисфункција јајника;
 • ослабљена сперматогенеза;
 • смањење прираста живе масе.

Прегледали смо главне елементе који су важни за пуни развој стоке.Недостатак води ка непоправљивим промјенама у тијелу. Стога препоручујемо додавање хране или ињекције.увести корисне супстанце.Индивидуалне дозе ће бити израчунате и прописане од стране ветеринара.