Висококвалитетне врсте крава Краве

Млечне краве у сваком тренутку играју значајну улогу у пољопривреди, јер људима дају неке основне намирнице: млијеко, месо. За пољопривреднике који обраћају пажњу на млечне производе, треба да изаберете краве са високим приносом млека.

Холандска пасмина - најстарија млечна сорта крава

Пасмине говеда високог узгоја.

Високе пелудне псе укључују: холмогорју, холандску, степску, јарославску, црно-белу и друге. Холандска пасмина је најстарија врста, па се каже да је ген ове пасмине у готово свакој врсти стоке. Црна је и бела у боји, са релативно високим стандардима у продуктивности млека (4.5 хиљада - 6 хиљада килограма годишње) са садржајем масти не мањим од 4%.

Тежина појединца је 550-600 кг. За годину дана маса достиже три стотине килограма.

Пасмина је била црна и шарена, одобрена је 1959. Има велики састав са пропорционалним обликом тела. Тежина ове особе је од 470 до 650 кг., Што зависи од пасмине бика. У просеку се годишње произведе 4 хиљаде и 5,5 хиљада килограма млека, са садржајем масти од 3,6-4,1%. Годину дана тежи до 270 килограма. Брзо се прилагођава клими, са добрим здрављем.

Степска црвена пасмина има изражене карактеристике млечног изгледа. Тежина од 475 кг. до 530 кг. За годину дана од ње добија 2900-4500 кг. садржај млијечне масти од 3,6-3,8%. За годину такву кравудобија од 240 до 260 кг тежине.Карактеристике меса су ниске.

Кхолмогорска пасмина почела је да се развија крајем седамнаестог века.Има све податке о млијечној раси, са црним и шареним бојама. Животиња доноси око 3500-4500 кг годишње.млеко, са садржајем масти од 3.5-3.8%.Тежине од 450 кг.до 550 кг. Већ за шест месеци тежина се повећава са 160 на 200 кг.Хладан за хладну климу.

Кхолмогорска крава даје до 4.500 литара млека

Јарослављска пасмина појавила се у региону Иарославла, црно одело са белом бојом главе, само око очију су црни кругови.Маса животиње је од 460 до 560 кг.У години млека добијају 3,5 хиљада - 4,5 хиљада килограма, са садржајем масти 4-4,2%.

Млечне краве имају своје вањске значајке:

  • Конструкција каросерије: стражњи дио је већи од предњег дијела;
  • Облик рогова: није дебел, савијен према унутра;
  • Врат је дуг;
  • Ноге су дуге;
  • Округла перитонеум;
  • Виме велике величине са дебелом кожом, добро видљиве вене брадавица средње величине (дебеле брадавице су тешке за млеко, а мршаво млеко се губи).

Пажњу треба посветити здравственом стању животиње.Значајна је и старост краве, која се одређује бројем прстена на роговима уз додатак године или два. Стабилан принос млека примећен је код крава које се теле не више од пет пута.Генетско наслеђе је такође важно за количину млека.Наслеђе потомства од укрштања високе краве и бика добре пасмине има добру наследност.

Готовина краваимају добро изражено виме

Одржавање музних крава након тељења.

Потребно је говорити о приносу млека након тељења. У овом тренутку треба обратити пажњу на храну и услове садржаја. Првих 3-4 дана након тељења крава даје сијено житарица, концентрирану храну (пшеничне мекиње, зобену кашу) и не дају више од једног килограма дневно. Након тељења, у првим сатима потребно је млеко краву и поновити 4-5 пута дневно. Током овог периода додајте мале порције сочне хране 3-5 кг. по дану. Додаје се концентрирана храна, постепено повећавајући дозу. Већ десети дан можете пребацити животињу на пуну исхрану.

У овом тренутку крава почиње да корача, повећавајући сваки дан принос и доводећи га до крајњих граница. Храна за више од 10-15%.

Што је боља исхрана, то је више млека. Током периода издавања количина млека је 5 л. Наставите док се принос млека не повећа са повећањем количине хране. Чим обим млека престане да расте, упркос повећању хране, рационално је променити садржај хране. Али то се мора урадити веома пажљиво, стално посматрајући понашање краве и количину млека.

Промена састава кравље прехране након тељења, потребно је пажљиво пратити број млечних приноса

Карактеристике хранидбе млијечних пасмина.

Управо у том периоду појединац мора бити снабдевен разним хранљивим материјама. Штавише, за краву бољу разноликост у храни. Груба храна (сено, слама) дневно се даје у износу од двадо три килограма, али сочна храна може се дати у већој количини - 6-8 килограма на сто килограма тежине.

Прије давања сламе, треба је здробити, на пари, посути сољу, концентрирати.Кромпир се не сме дати цјелини, само сецкати. У непромењеном облику, можете дати репу, швеку, репу.Бундева се реже на велике комаде. Ако крава има тежину од 500 килограма и добија се двадесет литара млека дневно, тада се даје 10-12 кг по дану сена, сочне хране, око 30-35 кг., И до четири килограма концентрата. Младе животиње повећавају исхрану 10-15%, што је неопходно за раст.

Неопходно је дати соли 5 грама на 100 килограма. маса, 4 грама по литру млека. Са телесном тежином животиње од 500 килограма, унос соли је 105 грама дневно. Љети је потребно пасти стоку, што повећава количину млијека. Будући да у већини случајева трава нема довољно протеина, можете нахранити малу количину концентрата. Млеко ће бити дебље.