Високо приносно грожђе

Грожђе је вишегодишња биљка која носи гроздове бобица.На нашем подручју сваки становник љета настоји да на свом локалитету посади барем неколико врста ове културе.Грожђе има одличан укус и здрава својства.Поред тога, човек у свом свакодневном животу научио је да користи лишће поред плодова биљке.Листови се користе за храну и за медицинске сврхе.А у башти, лишће винове лозе даје врућини у врућим летњим данима.

Висококвалитетна врста грожђа

Грожђе дозријева много касније од других бобица, али има и сорте које сазревају прије осталих.Када садите такву бобицу у вашој парцели, морате узети у обзир температурне режиме региона, а ако имате кратко љето, онда би требало да бирате ране сорте грожђа.У овом чланку покушаћемо да вам помогнемо да направите избор и испричате вам о високоприносним подврстама.

Шта утиче на принос усева?

Различити фактори утичу на принос ове биљке.Али постоје и неплодне сорте.Ово треба запамтити при одабиру грожђа за садњу у његовој башти.А ако желите жетву велике жетве, ондаизбегавајте јалове сорте .

Продуктивност зависи од:

  • Метода подрезивања грмља.Није вредно тогапретјерано обрезане грмље, то ће довести до раста коријена и угњетавања биљке.
  • Од броја цватова на грму.
  • Фреквенција садње грмља. Ако се жбуње посади превише густо, биљка нема довољно хранљивих материја. Због количине лишћа, бобице добијају мало сунчане боје и сазријевају спорије, што у коначници доводи до смањења приноса.
  • Старост биљке. Неке подврсте почињу да добијају, само неколико година након садње, када добију снагу.
  • То је биљка која воли сунце, стога је осетљива на временске услове. Он не воли суше, а систематско заливање неће му омогућити да се осуши у врелом периоду. Треба га повремено хранити културом ђубрива и борити се против болести.

Сорта гроздја високоприносна “У спомен на Домбковску”

Кисхмисх Радиант

Једна од најомиљенијих сорти грожђа је кишмиш. Ова подврста је вољена због слатког укуса и недостатка јама.

Кишмиш радијант има средње високе грмове. Листови су светлозелени, средње величине, у облику срца. Јагоде су ружичасте и овалне, велике, једна бобица достиже 25 мм. Садржај шећера у плодовима је до 21%. Кластери достижу 40 центиметара. По тежини, једна гомила од 1 кг. Укус је слатко, са укусом мушкатног орашчића.

Рана зрела сорта, период сазревања од 120 до 130 дана. Кисхмисх Радиант даје добру жетву, али то није само плус, већ и минус ове подврсте. Под јаким гроздовима винова лоза је савијена, гране се могу сломити. Према томе, требали бисте мислитидодатна подршка за њих.

Ова сорта је отпорна на мраз и воли отворени простор.Треба га засадити на удаљености од 2,5-3 метра.

Кошмишки грејп

Аркадиј

Аркадиј е рана сорта столова.Сазрева 115 -125 дана.Кластери у просеку 700 гр., Али достижу 2 кг.Берри бело и цилиндрично.Велика, до 28 мм.Садржај шећера је до 16%, минимална количина киселине је 6 г /л.Месо је сочно, меснато.Укус у пуном сазријевању Мускат.

Зрели плодови добро подносе транспорт.Када влага падне, бобице се могу разбити.Ова подврста је отпорна на мраз, чак и на температуру од -21 степени.

Агат Донскои

Ово је најпопуларнија врста високоприносног грожђа.Сорту су узгајали руски узгајивачи, а првобитно име је било "Витиаз".Агат Донскои се односи на столно грожђе.Листови су средње величине, тамно зелене боје.Крајеви листова су савијени.Бобица ове сорте је округла, тамно плава.По тежини гроздови достигну 500 грама.Садржај шећера у плодовима је 14%, а киселина 7 г /л.Након почетка цветања до пуне зрелости потребно је око 120 дана.

Ова сорта је веома непретенциозна, и то је оно што баштовани.Отпоран је на мраз, способан да издржи зимску хладноћу и до -25 степени.Практично не подлеже болестима као што су: плијесан и сива плијесан.Принос, способан дати 14 кг бобица из једног грма.Добра жетва, Агат Донскои, даје већ 2-3 године након садње.

Грозде сорте Агат Донскои

Цодреан

Ово је столно грожђе.Зрело је рано, већ 110 дана, али бобице су погодне за храну и раније, без постизања пуне зрелости.Грмови у овој сорти су снажни.У просеку, кластери достижу 600 грама, али често расту до 1,5 кг.Бобица је велика, има ваљкасти облик и тамно плаву боју.Једна бобица достиже 31 мм.Плодови су врло сочни и укусни, са малом количином семена.Садржај шећера досеже 19%, а киселине до 7 г /л.Сушење задржава свој укус, чак и ако дуго није исечено из грма.

Ова сорта има висок принос.Отпоран је на плијесан и замрзнути до -22 степени.Добро толерисан транспорт.Цодреан је врло непретенциозан, и само у лошим временским условима, подложан грашку.

Плевен

Ова сорта грожђа су развили бугарски узгајивачи.Његово име је добио, захваљујући граду у коме је произведен.Ово је једна од најнеприкладнијих сорти грожђа, која може да расте иу најтежим климатским условима.Одржава хладно пуцање, чак и до -25 степени.Грожђе је отпорно на многе болести ове врсте.

Ово је рана сортна табела.Вегетативни период од 95-100 дана.Потпуно сазрева почетком августа.После пуне зрелости, гроздови могу висити на жбуњу, још 2-3 недеље, не доводећи у питање укус бобица.Грмови енергични.Кластери не достижу велике величине, негде 250-350 гр.Садржај шећера је 15% са киселином од 5 г /л.

Плевен је добио широку дистрибуцију у Русији.Добро расте у јужној и централнојделовима земље. Али захваљујући одличној транспортности, овај регион може да ужива у северним регионима.

Плевен Грапес

Запоризхиа Гифт

Ово је прилично нова сорта грожђа, али је већ добро позната од стране вртлара због свог изврсног укуса, непретенциозности и, за високоприносне. Одгајио га је узгајивач из Запорожја, за који је и добио име.

Присутност у Запорожју је сорта стоног грожђа за рану. Ова сорта је позната као комерцијално грожђе. Одличан изглед, са великим кластерима. Потражња од стране потрошача. Период сазревања је 135 дана, али можда и више. Ова сорта сазрева крајем августа и почетком септембра, али гроздови се не могу одрезати из грма до последњих дана октобра, а то неће утицати на његова укусна својства. А ако се грожђе складишти у подруму, бобице ће остати до Нове године.

У овој сорти грожђа, грмови брзо расту, тако да могу да носе прве плодове идуће године након садње. Листови су тамнозелени, а бобице су беле и овалне. Кластери могу бити 500 грама. тежине, и достижу 1,5-2 кг. Грожђе има грожђе дужине до 32 мм. Месо, на Поклон од Запорожја, је меснат, сочно, са благим укусом јабуке. Бобица садржи велику количину шећера до 18%, а мала киселина до 8 г /л. Кожа бобица тврда и еластична, не пуца.

Данас, дар Запорожја, клија у Русији. Али у хладним деловима земље, грмови грожђатоком зимског периода.Ова сорта има карактеристичну особину - прво, бобице расту до максималне величине, а тек тада почињу да сазревају.

Гомила зрелог грожђа "Поклон Запорожја"

Деметра

Ово је култура високоприносне подврсте.Спада у средње ране ране.У зависности од климатских услова, период зрења траје од 120-125 дана.Деметер је, дакле, ћудљив, стога захтијева пажњу.Не толерише пад температуре.Поред тога, то је биљка са јаким растом са великим усевом.Сходно томе, то захтева честа прореда грмља, а када плодови сазријевају, гране Деметре морају бити ослоњене клиновима тако да се оне не ломе под тешком тежином.Гроздови расту тако велики да достижу тежину од 2 кг.Боја плодова варира од зелене до жуте, коврча се од степена зрења и количине сунчеве светлости.Јагоде су веома велике и имају овални облик.По дужини, једна бобица достиже 3,5 цм, а садржај шећера износи 23%, а киселине до 8 г /л.

Сорта грожђа Деметер, отпорна на мраз.Способан да толерише смањење температуре на -24 степени.

Кубан

Разноврсна, високородна сорта.Спада у најранији облик, према сазревању плода.У случају повољних временских услова, бобице сазревају већ 120 дана.Кубан се користи за прављење вина.Јагоде овог грожђа су овалног облика, а боја је тамно плава, велика, достиже до 3 цм, гроздови грожђа су велики, у просјеку 700-800 грама, али с посебном пажњом могу1,5 кг.Садржи до 20% шећера и 6 г /л киселине.

Кубан је обожаван од стране трговаца, због својих спољних података и због чињенице да лако носи превоз.Ова сорта је отпорна на мраз и чини температуру падом до -23 степени.Грожђе не подноси сушу, стога не жестоко истрљајте грмље.

Ако пратите правила узгоја грожђа, добићете жетву!