Висхневетски сорте грожђа: које одабрати

Хибридни облици грожђа, узгајани од стране украјинског одгајивача Н. П. Вишневетског, веома су тражени код вртлара аматера и професионалаца. Ова чињеница се објашњава чињеницом да се Николај Павловић бавио селекцијом како би се добила сорта која ће расти у Украјини што је могуће удобније и ефикасније. Култиватор је дао узгојни рад више од десет година, током којих је Висхневетски постигао стварање високородних врста, које се одликују високим укусом, отпорношћу на гљивице, штеточине и болести. Поред тога, посебна пажња је посвећена повећању рока трајања бобичастог воћа и могућности њиховог транспорта на велике удаљености.

Камелеонско грожђе - једна од сорти колекционара Вишневетског

Хибридне форме су изведене из Висхневетског.

Искуство Николаја Павловића као виноградара је више од 30 година, и за то вријеме су открили да у оним климатским условима у којима живи одгајивач, успјешне врсте винове лозе не дајукуалити харвест.За виноград је додељено 7 хектара земљишта, више од 20 хибридних облика за узгој, а површина експерименталне парцеле варира од 2 до 30 хектара.

Ако је, у почетној фази своје активности, узгајивач аматера вршио експерименте на лози за душу, покушавајући да диверзифицира и повећа сопствени усев, сада познати хибриди Вишневетског грожђа у великој су потражњи међу познаватељима сочних плодова и грмља са високим приносима. Тренутно је познато и описано 16 врста:

 • Азора
 • Валек
 • Дасхуниа
 • Дивља ружа
 • Долински Дининг
 • Елизабетх
 • Пепељуга
 • Мускат Посада
 • Гифт то Ирина
 • Промин
 • Љубичаста магла
 • Смарагд
 • Цхервона Троианда Блацк Цхерри Блацк Пантхер
 • Цхамелеон

Свака од варијанти заслужује посебан опис, указујући на карактеристике и предности које су у њему садржане. Да се ​​задржимо на опису образаца које је створио украјински одгајивач аматера.

Грожђе Азора - отпорна сорта са великим кластерима

Азора

Резултат избора сорти Лаура и Надежда Азос показао се изненађујуће атрактивним. Снажна лоза са раним просечним периодом зрења, у распону од 125 до 130 дана у време жетве, украшена је великим лепим гроздовима светлозелених бобица. Бусх бисексуалац, главна карактеристика хибрида болести, не плаши се. Четке са великим сочним бобицамаједва приметан мат премаз, месо је густо, хрскаво, пријатно на окус.

Тежина зрелог грозда може прећи 1 кг., А бобице апсолутно нису под утицајем сиве трулежи.Након жетве може се дуго складиштити и лако транспортовати на велике удаљености.

Валек

У неким изворима, хибридне врсте добијене укрштањем сорти "Кесха" и "Стар + Ризамат" називају се Црунцх.Посебне карактеристике сорте:

 • Најновије сазријевање, укупно само 105 дана;
 • Висока отпорност на смрзавање, грм толерише смањење температуре на -24;
 • Одличан принос.Тежина једне четке може достићи и до 2,5 кг.
 • На биљку не утиче сива плијесан, као и разне гљиве.

Предности Висхневетског хибрида укључују могућност опрашивања чак иу раздобљима обилних киша, продуженог цватње и добре способности опрашивања.Огромни гроздови зелено-жутих плодова бацају се у јантар на сунцу, а њихов укус се одликује нотом мушкатног орашчића и укусом крушке.Жетва се лако транспортује и складишти дуго времена.78115. дан.За узгој и узгој користи Кесха1, Кисхмисх Радиант, Ризамат.Хибрид се одликује женским типом цвијећа и високом чврстоћом, што је важно када се узгаја у подручјима сухог и чврстог тла.

Више од 5 кг меснатих плодова са пријатним мушкатним орашчићем и високим укусом равномерно су распоређени на конусном грозду просечне густине.

Тежина сваке од њих прелази 10 грама, а чак и за вријеме превелике количине влаге неће бити пукотина или оштећења са сивом трулежом. Дашуни се одликују високим степеном отпорности на плијесан и оидијум, висококвалитетне приносе и одличну транспортност.

Грожђе Дасхун је отпорно на трулеж и плијесан

Вилд Росе

Најуспјешнији хибрид Висхневетског, добивен комбинацијом Деметре и Ришељеа, још увијек се проучава и побољшава. Али сада можемо са сигурношћу рећи да вино припада средњем расту, бисексуалном, има просечан период потпуног сазревања, отприлике 135-150 дана, и веома је отпоран на уобичајене хибридне болести. На четкама, лабавим и довољно великим, великим црним плодовима са светлом, мутном маглом, равномерно су распоређени. Као и све врсте које је узгојио Николај Павловић, усев се лако транспортује и складишти.

Гроздје Дивља ружа даје велике црне бобице

Долински Дининг

Један од најчешћих и најпродаванијих хибрида, добивен као резултат квалитативног крижања Аркадије и Кеша1, познат је вртларима са високом силом раста, обичним грмом, раним раздобљем зрења (120-125 дана). Лоза је отпорна на мраз, лако подноси пад температуре на -23. На хрпи су равномјерно распоређени велики бобици свјетлости.боје, четке нису склоне грашку, њихова тежина може бити 500-600 грама.Усјев не губи свој одличан укус, може се држати на гранама релативно дуго, лако се транспортује, а одликује га висока стопа отпорности на појаву сиве трулежи и гљивица.Плодови се не пуцају, месо је густо, сочно, пријатног укуса.

Таблица грожђа Долински - једна од најпопуларнијих сорти Висхневетски

Елизабетх

Тип женског цветања је именован у част кћери узгајивача.Бело-жути гроздови сазревају на средњо растућим грмовима после 100 дана, достижући рекордну тежину од 2 кг.Месо је густо и сочно, пријатног укуса, бобице су велике, конусно обликоване.Перспективна форма добијена преласком Рицхелиеу, Деметре и Валке, показује високу отпорност на главне болести хибрида.Као и сви резултати узгоја Висхневетски лако транспорт и увијек даје висок принос.

Грожђе Елизабете производи дивне жуте бобице

Пепељуга

Кесха 1, Кисхмисх Радиант и Ризамат су коришћени за уклањање грожђа.Резултат је био импресиван.Након 120-130 дана на снажним бисексуалним грмовима можете жетву.Температура лозе није страшна до -21, није подложна хибридним болестима.

Одвојено, примећује се да се на нивоу Кисхмисх-а може појавити оштећење црне тачке.

Велике бобице боје кестењасто-розе боје на лабавој хрпи тежине до 800 грама.Одмах привуцитеједан поглед. Квалитет укуса је висок због добре акумулације шећера, густо месо угодно шкрипи, допуштено је транспортирање усјева на велике удаљености.

Золотушка - атрактивна транспортна сорта

Мускат Посада

Готово сви хибриди узгајивача аматера одликују се високим приносима и раним зрењем. Мускат се може прикупити већ 125. дана, биљка је бисексуална, са високом силом раста. Сорта је отпорна не само на главне гљиве, већ и на грашак, сиву трулеж, пуцање.

Важно је такође напоменути да када тежина руке износи до 1,5 кг, јагоде не утичу на оси, а познаваоци су задовољни деликатним укусом густе сочне тканине и лепотом густо посипаних бледозелених четкица жуте боје.После жетве може се транспортовати без губитка укуса.

\ т

Грозје Мусцат Посад не подлеже инвазији на осу

Поклон Ирини

Ово грожђе црвене мармеладе добијено узгојем сорти Гласха, Кесха1 и Елегнат Уппер. Као резултат тога, винова лоза са средњим и бисексуалним цветовима почиње да расте за само 125 дана.

Велике и велике четке прекривене су бобицама које нису подложне пуцању и грашка, од којих свака појединачно тежи до 20 грама. Меснато месо се топи у устима, складан пријатан укус у комбинацији са мармеладном текстуром доноси овај хибрид знатну популарност.

Као и други облици које је произвео Висхневетски, „ПоклонИрина "није изложена гљивама, није под утицајем сиве плијесни, лако се преноси.

Грожђе Присутно Ирини има огромне бобице и пријатан укус

Промин

Прелаз Кесха1 и Кисхмисх Радиант, узгајивач је добио нови хибридкоји је звао Промин.Снажно растућа винова лоза са бисексуалним цветовима даје као усјев гомилу тежине 700-800 грама. Отпорност на гљивице и мраз је несумњива предност новог облика.Тамно црвене велике бобице на четкици имају не само пријатну мушкатну арому.Укусне особине хибрида познате су познаваоцима, сочна густа пулпа неће оставити равнодушне сладокусце.

Гроин од Промин даје велике гроздове

Лила Мист

Снажан хибрид је надалеко познат због одличне акумулације шећера и способности жетве пре него што дођефулл зрелост.Поглед са раним сазревањем и бисексуалним цветовима отпоран је на болести хибрида.Одвојена четка тежи до 2,5 кг, посута бобицама величине 30 * 30 и ружичасте боје коже.

Висока укусност и лакоћа транспорта.- константне предности хибридне форме, резултат експеримента са Ризамат, Висхнев и Кесх1.

Грожђе Лила Мист је веома слатка сорта

Смарагд

Резултат узгоја Рицхелиеу, Валка и Деметер има невероватну величину четки ибобице на њима.Свака сорта има величину од око 35 к 40, сочну меснату пулпу, лагани и деликатни мушкатни орашчићарома. Презреле гомиле губе ноту мушкатног ораха, али не губе свој висок укус.

Лоза високог раста производи добру жетву чак и са неповољном пољопривредном позадином, док се грашак не посматра током читавог периода узгоја, грмови нису погођени хибридним болестима и сивом плијесни.Жетва је спремна за жетву 120. дана и погодна је за транспорт на веће удаљености.

\ т

Смарагдово грожђе прави велике плодове с мушкатним орашчићем

Цхервона Троианда

Хибридни Зос1 и Тситси Одрживи у Росси се чешће називају Црвена ружа због карактеристичне боје зрелих бобица. Ружичасто-црвене четке се могу сакупљати већ у 125-130 дана, што се сматра средње-раним периодом зрења хибридних облика. Тежина сваког грозда је 1,5-2 кг са издуженом величином бобичастог воћа од 35 * 40, и није својствена некој врсти грашка.

Лоза има просјечну снагу раста, бисексуално цвијеће, не боји се мраза, оидиума и плијесни. Предност биљке била је могућност зимовања без склоништа на температурном нивоу до -24.

Грозје Червона Троианда - средње-рани хибрид

Блацк Цхерри

Компаративно “млади” хибрид добивен опрашивањем Зос1 и кориштењем сорти Кубан, Ришеље, Надежда Азос и Валек. Резултат је био веома рани период сазревања, бисексуалан цветање на самом почетку љета и велики кластери средње крхкости, прекривени великим црним бобицама са карактеристичним окусом трешње. Информације о зимском грму и његовој отпорности на штеточине и болести у овом тренуткунедовољно за недвосмислене закључке, али са високим степеном вероватноће хибридне форме, све оне особине које су својствене Н.П.

Грапес Блацк Цхерри - новиј хибрид взглада Висхневетски

Блацк Пантхер

Ове велике тамне бобице се затварају у густу кожу и добијају на истом нивоу као и црне вишње као резултат експеримената са сортама Кубан, Ришеље, Валек, Надежда Азос и ЗОС1. Релативно млада хибридна форма већ се доказала као отпорна на сиву трулеж и гљивице, показала је високу снагу раста винове лозе, а не осјетљивост на пуцање чак и током кишне сезоне и високе влажности. Кластери средње дробљивости, велики.

Грозето на Блацк Пантхер е отпорно на рот и високо влажност

.

Цхамелеон

Један од најпродуктивнијих облика изведен из употребе Атланта Запорожја, Аркадије, Гласхе и Радиант Кисхмисх. Сорту карактерише повећана снага раста, веома рани период сазревања не прелази 110 дана и одлични показатељи приноса. Као и већина експеримената Николаја Павловића, ова је задржала отпорност на падове температуре, гљивице, пуцање и сиву трулеж.

Правилна нега ће омогућити жетву до 30 кг усева из једног грма, а важно је и да бобице не изгубе своје особине током дуготрајног складиштења на грму, не претјерано дозријевају и не кваре се. Лепа ружичаста кожа је у хармонији са деликатним укусом сочне пулпе.