Винова лоза: структура, вегетација и брига

Од давнина, људи су тражили пристојну употребу лозе. Бобице које на њему расту, обично се користе за припрему пића и посуђа. Често се сервирају на сто свеже. Мајстори су учили како да праве намештај, декоративне фигуре за украшавање баште, ограде и корпе од шипке. Искусни фармери знају колико је тешко узгајати квалитетно грожђе. Морате бити добро упознати са свим нијансама овог процеса како бисте на крају сезоне задовољили себе и своје вољене добром жетвом.

Да бисте добили добру бербу грожђа, морате обратити пажњу и бринути се за винову лозу

Структура винове лозе

Готово је немогуће добити здраве плодове без познавања структуре лозе. Сама бобица се састоји од надземних и подземних делова. Њихова дужина може бити веома различита, у зависности од сорте грожђа. Повишени дио су они чворови и лозе на којима расту лишће и појављују се гроздови. Карактерише га брз раст. У другој години живота, ове области покривају танке слојеве дрвета. Подземни део се састоји од кореновог система. Временом је обрастао плутеним платном, који обавља заштитну функцију.

Да би се грожђе нормално клијало, требало би обезбедити одговарајућу подршку. Она је потребнасве биљке за пењање.

Репродукција грожђа

\ т Данас је развијено неколико ефикасних метода које омогућавају да се грожђе добро размножава. Предност се даје једној или другој методи на основу које је сорта изабрана за садњу, и под којим условима је погодније за пољопривредника да га узгаја.

Разликују се следеће методе размножавања грожђа:

  • Семе. Тако је лакше узгајати винову лозу. Његов главни недостатак је немогућност тачног дуплирања укуса и изгледа биљке из које су добијена семена. Први плодови ће се појавити за неколико година. Ова метода је привукла фанове да стварају нове сорте грожђа, мијешајући постојеће.
  • Сханкс. Најјефтинији начин да се узгаја квалитетно грожђе.
  • Пресађивање. Одлична могућност за узгој грожђа на мјестима гдје се стално одржавају ниске температуре. Метода укључује низ поступака везаних за пресађивање кореновог система грожђа са одређеним дијелом саме биљке.

Свака метода, која омогућава да се грожђе активно размножава, има своје позитивне и негативне стране.Неопходно је пажљиво проучити све детаље рада који су повезани са узгојем биљке воћа како би се избегла велика грешка у процесу садње.

Резнице грожђа добро се укоријењују и укоријене

Услови за узгој винове лозе

Важно је обезбедити одговарајућеуслови у којима винова лоза најбоље расте. Први корак је да сазнамо која је температура погодна за ову биљку. Важно је напоменути да у свакој фази развоја захтева другачију количину сунчеве светлости и топлоте. Будс на лози се може пробудити само ако се спољна температура подигне изнад 10 степени. Што је време топлије, брже се појављују први пупољци.

Али зрење бобица настаје само када температура досегне 27-30 степени. Чак и ако је вани довољно топло, плодови се неће појавити испред времена. Између почетка цветања и зрења мора проћи одређени временски период.

Грожђе треба да добије много светла. Његов недостатак у већини случајева узрокује успоравање раста лишћа и њихово прерано опадање. Због слабе светлости, бобице ће изгубити сочност и слаткоћу. Да бисте избегли непријатне исходе, не бирајте између стабала или зграда за садњу винове лозе. Неће дати постројењу потребну расвету. Препоручује се одржавање удаљености између грмља грожђа, тако да сваки од њих може бити задовољан сунчевим зракама, без блокирања свјетлости других винова лоза.

Грожђе брзо расте уз добру влажност тла. Недостатак редовног заливања не само да ће утицати на изглед и укус бобичастог воћа, већ и смањити отпорност биљке на штеточине и болести. Међутим, грожђе грожђа се такође не исплати. Између наводњавања треба потрајати неколико дана, током којихвишак влаге ће имати времена да испари.

Тло за узгој грожђа није од малог значаја.За такву биљку је велико земљиште које садржи шљунак, шљунак и песак.Има бројне предности:

  • Ове врсте земљишта слободно пролазе ваздух.
  • Не допуштају воду да стагнира.
  • Такво се тло полако хлади, штитећи тако коријење грожђа од смрзавања.

Земљиште које се додјељује за узгој грожђа треба хранити хранљивим материјама.То се не може избјећи јер је земљиште које је најпогодније за такве намјене врло лоше и не може осигурати биљку воћа потребним елементима у траговима.

Грожђе грожђа воли сунчана мјеста

Главне фазе садње

Почните са сјетвом тако што ћете одабрати одговарајуће мјесто које је на удаљености од других биљака.Затим треба да запамтите да направите ђубриво у земљишту које ће помоћи да се узгаја слатко и велико грожђе.Препоручује се почетак радова на слетању крајем пролећа.До овог тренутка, земља ће бити довољно топла, и остат ће без посљедњег мраза.Садња грожђа је најпогоднија у неколико редова.Између њих треба одржавати удаљеност од 2 метра.

Саднице које нису старије од двије године погодне су за садњу.Већ би требало да имају јак коренски систем.Прије урањања у земљу, главни коријени ће се морати скратити за више од 15 центиметара.Заједно с њима потребно је одрезати болесне и мртве дијелове ризома.

Пре него што се крене са садњом, потребно је мапирати редове било које дужине и направити рупе између њих. Препоручује се попуштање површине тла, додавање пијеска или шљунка. На дну јаме баците мјешавину земље, хумуса и суперфосфата. У ову масу се додаје и калијум хлорид. У јами добијате мало брдо, на чијем врху се сади грожђе. Након тога треба улијевати доста јама и на врху их натопити минералима.

Сваки расад винове лозе треба да има доњи пупољак. То ће бити у равнини са површином земље. Надземни део саднице мора бити додатно увучен са оплођеним земљиштем. Поред постројења постављен је улог који је намијењен за везивање винове лозе за грожђе.

Ако фармер исправно спроводи све фазе садње грожђа, биљка ће се брзо укоријенити и постепено почети да производи прве изданке које треба везати за колац током времена. После две недеље ће се појавити бубрези. И грмље ће почети разокуцхиватсиа. Биљка се добро развија, ако се удаљеност између грмља одржава.

Сипане грожђе треба редовно прскати

Формација винове лозе

Грожђе расте у виновој лози. Ово је главна карактеристика биљке бобица. Али како се тачно формирају грмови грожђа?

Комплетно формирање грма настаје након што је грожђе посађено у земљу. Овај процес траје неколико година. Биће потребне годинетако да су грожђе јаке и почињу да производе добре плодове.

Постоје два главна типа формирања грожђа: са или без стабла.Други метод се назива и рукав. Помаже поуздано штитити грм за зиму.Обликовање печата подразумева коришћење једног вертикалног стабла, из којег полијеће лоза различитих дужина.Обликовање рукава карактерише присуство неколико трупаца који се налазе под одређеним углом изнад тла.Узгој добре жетве овом методом је једноставан као и употреба једног боба.

У посљедњих неколико година, формирање лукова грожђа је постало веома популарно.Користи се за гајење на отвореним површинама иу пластеницима.Обликовање лукова треба да обезбеди биљкама велику количину светлости.Ово је могуће само под условом да су винова лоза размакнути један од другог, да између њих нема затворених дијелова.Ако покушате узгајати грожђе у стакленицима, пољопривредник ће добити прву жетву у другој години након садње садница.

Обликовање лукова је веома атрактивно и лако се брине

Брига за грожђе

Није довољно само посадити винову лозу и сачекати да плодови сазрију.Морат ћемо уложити пуно труда у бригу о биљци, која ће засигурно бити награђена добром бербом сочних и слатких бобица.

Сваке године уклоните земљану гуму која се формира између грмова грожђа.Треба да се спречирано отварање винове лозе на местима где се посматрају нестабилни временски услови.

Брига за винову лозу састоји се од сталног заливања биљке.Немојте поплавити сам грм.Неопходно је да се повучете на малу удаљеност од њега и да залијете на овом мјесту да не би оштетили коренски систем.Препоручује се додавање корисних облога или ђубрива води.

Код цијепљених биљака треба уклонити коријење које се појавило на мјесту трновитог шиљака са подлогом.Ово се ради стално.Боље је резати непотребне коријене који су достигли дужину од неколико центиметара.

Током времена, млада биљка ће имати неколико изданака.Важна су два најдебља која треба оставити.Нема разлике у удаљености између њих.Они ће помоћи да се формира лоза за наредну годину.Ако има много изданака, дозвољено је да се оставе четири гране.Све остале локације су предмет уклањања.

Искусни фармери добро знају колико је тешко узгајати квалитетно грожђе.Морамо провести године на формирању регуларних грмова, из којих можете добити на десетине сочних гроздова са великим бобицама.Узгој ове биљке је погодан само за оне који су спремни да раде дуго и напорно, као и да обезбеде правовремену негу за винограде.