Везање грожђа, како то урадити?

Узгој грожђа је омиљена активност за многе љетне становнике. Пазите на грожђе у земљи потребно је цијелу сезону да бисте добили жељену жетву. Пролеће је потребно за везивање грожђа. Да бисте то урадили исправно, морате знати како везати грожђе?

Подвезица - неопходан део неге грожђа

Вредности везаног грожђа

Подвезица за грожђе је обавезна процедура. На пролеће винова лоза брзо расте и не можете га пустити да иде својим током. Јасно је да грожђе треба правилно обликовану подршку.У рано пролеће, грожђе би требало везати.Управо када почиње проток сока, лоза постаје прилично флексибилна. Неопходно је да се подвезица заврши пре него што се пупи на лози. Ако се то ради након развоја бубрега, могу се оштетити.

Важно је да добро направљена подвезица уради следеће:

 • штити га од гљивичних обољења, јер је због тога вино добро проветрено и гроздови се загревају сунцем;
 • увелико ће побољшати принос и квалитет воћа;
 • олакшава бригу о винограду;
 • сва цвијећа су опрашена.

Подвезица од грожђа у пролеће се назива и "сухим", јер су суви или успавани изданци остављенипретходне године, такође везано за подршку. Прије подвезица, стари избојци се режу до времена прекида пупољка, а стабљике оштећене мразом се одсече.

Везивање грожђа у пролеће се назива "сувим"

Везивање "сувог" и "зеленог"

Виноград нужно треба решетку, иначе неће бити добре жетве. Чишћење винове лозе нежно даје исправан смер лози за правилан раст.

Након орезивања старих и замрзнутих винова лоза, врши се "суво" везивање плодних стабљика и замјена чворова. Они то раде овако:

 1. лагано савијати гране до доњег реда жице;
 2. чворови који се налазе у близини жице су такође везани за мрежу;
 3. преостале кује, кроз вријеме ће почети млади избојци, који се затим везују.

Правилно орезана и везана грмља ће створити јединствене услове за све пупољке. То ће дати потицај расту младица, што ће позитивно утицати на жетву.

"Зелено" везивање се врши након што млади изданци порасте за око 30 цм.То се ради тако да се млади, узгојени изданци не ломе током ветровитог времена и за равномерно соларно осветљење грма. "Зелено" везивање се изводи вертикално или под углом.

Када стабљика достигне највиши ред жице, они поново спајају. Веже се до четири пута. Према томе, подвезица се обавља љети. Након јаког ветра, изведите додатну подвезицу.

Млади изданци су везани на зелени начин

Опције подвезица

Стабљике грожђа могу се распоредити у различитим правцима, али треба да знате неке од карактеристика различитих опција везивања.

Дакле, поставите избојке у вертикалном правцу, будите опрезни, јер у том положају слабо развијају доње очи.Дакле, плодне гране, у подножју голих, стари дио винограда постаје дуг.Са овом варијантом подвезица није прикладно покривати грожђе за зиму, резати и правити „суву“ подвезицу.Вертикално привезивање грожђа, постоји шанса да се разбију гране, активни средњи део стабљике се слабо развија.Овај тип везивања најбоље се користи за формирање грмља високог стабла и дугих руку.

Ако је винова лоза постављена према горе под нагибом, стабљике које се налазе у бази расту много брже, али горњи изданци успоравају раст.

Најбоља опција је хоризонтално везивање, јер се гомила равномјерно једе, средњи дио лозе се добро развија.

Повезивањем грожђа са луком или прстеном добија се неуједначен развој биљке, што утиче на принос.

Хоризонтално постављање грана је оптимално за винову лозу

Важни савети за везивање грожђа

Када везујете грожђе, морате знати не само различите начинеали и да узме у обзир такве нијансе:

 • Да би се спријечило премлаћивање стабљикажицом са налетима ветра, потребно их је везати у облику осам (кабл за везивање између лозе и жице).
 • Не препоручује се употреба рибарске линије или конопца за везивање. У ту сврху, копиле натопљене водом савршено ће се уклопити. Али, можете користити траке од тканине, нити, траке од полиетилена, изданке врбе.
 • Значајно убрзајте везивање, употребу шкаре за плетење и линију подвезица. Израђена је од челичне жице, која је замотана у папир. Ово не само да убрзава рад, већ га и олакшава.
 • Покушајте глатко савијати стабљику. Ако направите савијање под стрмим углом, проток снаге до очију изнад је заустављен.
 • Забрањено је везати младе стабљике иза горњих интернодија.

Винова лоза се може везати комадима тканине

Како направити подршку или решетку за виноград?

За младо грожђе довољно је возити се малим клиновима. Али ако је грожђе старије од двије године, потребна је добра таписерија за везивање.

То можете сами. Узеће два стуба дебљине 15 цм, који се увлаче у земљу за 50 цм, а висина ископаног ступа треба да буде два метра. Удаљеност између стубова је три (можда мало више) метара. Стубови се најбоље кувају од масивног дрвета: багрем, кестен, јасен, храст, дуд). Врло је добро користити металне ступове, али за бушење треба избушити посебне рупе.

Код дрвених носача, жица је причвршћена жељезним носачима.

Поцинчана жица се протеже између стубова. На висини од 40 цм од тла, истежу се доњи ред. Следећи редови се протежу на истој удаљености један од другог. Довољно је да се затегну три реда жице.

За везивање грожђа са нагибом, направљена је дворедна решетка која се састоји од две паралелне решетке, постављене вертикално