Вернализација (клијање) кромпира - припрема кртола за садњу кромпира

Јела од кромпира заузимају једно од главних места у свакодневној исхрани многих људи.Вртлари радије узгајају свој коријен.Није довољно засадити кромпир, а након неког времена и жетву произвести усјев са локалитета.Биће потребне додатне процедуре, које укључују избор гомоља, припрему земљишта и третман садног материјала.Што више путник проводи на парцели, боља ће бити жетва.Међу најпопуларнијим поступцима које вртлари проводе прије сијања крумпира, разликују се вернализација гомоља.

Вернализација кромпира убрзава жетву

Опис поступка

Вернализација кромпира је комплекс агротехничких техника које се користе прије стављања припремљених кртола у земљу.Препоручује се започети ову процедуру отприлике мјесец дана прије почетка садње.Само у овом случају то ће бити схваћено.Вернализација има благотворан учинак на принос.Вртлари су имали времена да примијете да га употреба оваквих припремних радова повећава за 20-30%.Поред тога, вернализација убрзава процес зрења корјенастих усева.

Постоји неколико типова вернализације.Подијељена је на мокру и комбинирану.Да би клијање било стварно ефективно, за то треба изабрати квалитетан кромпир.Нееддати предност средњим кртолама. Они морају бити пажљиво испитани. Не би требало бити оштећења на површини коријена. Благо летаргични кромпир је погодан и за вернализацију.

Прије почетка третмана, гомољи треба уронити у топлу воду 10-12 сати. За то време апсорбују довољну количину влаге, што ће им вратити атрактиван изглед.

Сјеменке кромпира, пажљиво одабране прије садње, постављају се у кутије у неколико слојева. Топла просторија је погодна за њихово складиштење, температура у којој не прелази 20 степени. Једном недељно се препоручује окретање кромпира. Прије полагања на гомољи могу бити свијетле пуца. Они немају посебну вредност. Најбоље је да их прекинете. Они су штетни, јер могу спријечити буђење очију. У просторији у којој се кутије складиште са кромпиром, треба да постоји добро осветљење. У супротном, избојци ће почети да допиру до извора светлости, што ће их учинити превише издуженим и слабим.

Лаки клице треба разбити

Позитивни аспекти вернализације

вернализација кромпира је једноставна и корисна процедура. Његова важност и ефикасност је тешко прецијенити.Немогуће је поставити садни материјал у земљу која није претходно припремљена.Ако прескочите овај корак, можете изгубити нешто од жељеног приноса. У корист коришћења вернализације говоре његови позитивни аспекти:

  • Овај метод се одликује ниским трошковима. Допуштени су минимални готовински трошковилетњи становник да добије добар резултат.
  • Поступак је сасвим разумљив.Свака особа је у стању да се носи са процесом спровођења вернализације кромпира.
  • Прорастање омогућава љетњим становницима да изаберу само висококвалитетне гомоље за накнадну садњу.
  • Вернализација убрзава формирање добре жетве неколико пута.

Предности клијања пре садње коренских усева могу се разматрати веома дуго.Најважније је да овај припремни рад никада нема негативан утицај на кромпир.

Нарровисинг вам омогућава да одвојите здраве гомоље од оних који не дају жетву

Спровођење вернализације

Љетни становници треба да знају тајне везане за клијање кромпирапре него што се стави у земљу.Почните да се бавите таквим радом препоручљиво је у првој недељи марта, непосредно пре садње кртола. Кромпиру је потребно око пола сата да се обради у раствору припремљеном од корисних елемената у траговима. Борна киселина, калијум перманганат, суперфосфат, бакар сулфат и друге сличне супстанце се користе за то.Кромпир је добро попрскати инфузијом од невена и коприве.

Најједноставнији метод вернализације је распадање кромпира на свјетло

Вернализација коријенских култура врши се на неколико начина:

  • Метода клијања свјетлости је најједноставнијаи приступачне.Спроводи се по следећој технологији.У почетку, кромпир је добро осушен и положен у 1-2 слоја поред прозора.Приближно недељу дана у просторији где се чувају кртоле, температура треба да се одржава на око 20 степени.Након овог времена, требало би да се смањи на 15 степени.Температура ће омогућити очима да се што пре пробуде.Неопходно је осигурати да сунчеве зраке равномјерно падају на садни материјал.Сваких пет дана препоручује се окретање гомоља.Ова процедура помаже вртлару да пронађе покварени кромпир који се мора очистити.С времена на време се попрска водом.Због тога они неће претерати.
  • Вернализација кромпира у складишту је још један добар начин за узгој поврћа.За ову врсту поступка морате користити флуоресцентне лампе са пригушеним светлом.Коренасто поврће припремљено за будућу садњу треба покрити папиром или бијелом крпом.Они вам омогућују да филтрирате количину зрака које треба да падају на површину кромпира.Стабљике ће расти полако ако је свјетло превише.
  • Не мање интересантна је метода клијања кромпира на отвореном простору.За ову опцију је савршено суво мјесто, које је заштићено од вјетрова.На месту потребно је покрити слој сламе око 15 центиметара.Гомољи су постављени на њега.Ноћу, кромпир се препоручује да се покрије филмом како би се заштитио од смрзавања и падавина.Када се користи овај метод, први избојци ће се почети појављивати ближе 25-30 дана.
  • Метода влажне клијавости не губи на значају.Материјал припремљен зајаровизација, она се приказује у кутијама. Препоручује се сипање пиљевином. Уместо тога може се користити тресет. Кромпир се складишти у просторији у којој температура достиже 12-15 степени Целзијуса. Гомољи ће требати редовно прскање обичном водом. Приликом поштовања температурног режима, први проклијали ће ускоро кренути. Помажу да се кромпир боље смири у простору резервисаном за њих.
  • Ако горе наведени методи нису дали жељени резултат, можете покушати да прокрвите кромпир загревањем. Да бисте то урадили, на недељу дана чувајте корење у добро осветљеној топлој соби. Немојте ометати сјеменке кромпира које влажите у води. Убрзати клијање помоћи ће додатном заклону репродуктивног материјала са церадом.

Завршна фаза вернализације је садња кромпира. Приликом обављања овог посла треба бити врло опрезан. Потребно је пажљиво руковати клице, јер их је лако оштетити у процесу полагања кртола у земљишту.

Процедура јаризације за кромпир је тежак посао који захтијева много труда. Она се оправдава у вријеме жетве, која се може добити у првом мјесецу љета.