Велики усев парадајза уз технику малчирања Томато

Како задржати влагу у земљишту и заштитити биљку од прегријавања у врућем времену и од смрзавања корена на хладноћи да би добили богату културу парадајза, стално поставља питањапољопривредници и приватни власници.Одговор је недвосмислен - проводити редовну операцију малчирања рајчица у стакленику и отвореном тлу од тренутка пресађивања до краја плодног узгоја.

Малчирање рајчица повећава њихов принос

Малчирање је термин који је врло модеран и често се користи у дискусијама о узгоју парадајза.Намењен је заштити и обогаћивању земљишта.

Разбијање постулата, узгајање чуда - парадајз

Добијање информација о томе како се узгаја рајчица у стакленицима може бити веома потребно.Ваш, еко-пријатељски производ ће увек бити укуснији и бољи од оног купљеног у продавници.За садњу одаберите оне сорте које су отпорне на пукотине.Ове сорте нису само најбоље за стакленике, већ служе и као основа за разне пире кромпир и сосове.

Парадајз расте у стакленику и без употребе малча, али ако желите да олакшате свој рад, повећате плодност земљишта и плодност парадајза, не треба да га занемарите.

Малчирање тла у стакленику

 • Спречава прекомјерно испаравање воде из тла, смањује количину наводњавања потребну за нормалан развој биљака.
 • Помаже у очувању природне микроклиме неопходне за живот корисних микроорганизама који имају огроман утицај на плодност биљака.
 • Смањује раст корова, обесхрабрује неке штеточине, укључујући и колорадског кромпирића, који воли да се лечи од велебиље.
 • Креира декоративну позадину.
 • Помаже одржавању жељеног пХ тла.Врло ниска за боровнице и рододендроне.
 • Распадање, обогаћује тло хумусом.
 • Спрјечава замрзавање малих коријена, у случају загријаног стакленика.
 • Штити земљиште у стакленику од прекомерног прегревања.
 • У случају високог и невезаног парадајза, изолациони слој.Изданци се не додирују тло, ријетко пате од гљивичних обољења.

Међутим, нису све врсте малча погодне за узгој термофилних, као што су краставци, бундеве, паприке и парадајз.

Малч може бити направљен од разних материјала.

 • Слама.Годину дана касније претвара се у хумус.
 • Стожци.За веома велике стакленике.Може бити бора, смреке, јеле.Претворите у хумус након 3-5 година.На влажном ваздуху, ваге се затварају (смањујући кут отварања конуса), а вода лако продире у тло.У сувом времену, љуске кукова су отворене и боље штите земљу од исушивања.У Немачкој се квржице могу купити у баштенским продавницама.
 • Чипови.Ефикасно изгледа у стакленику и на креветимаврт, посебно од црногоричног дрвећа. Скуп је и брзо се распада (током сезоне, ако је слој танак). Да би се побољшао декоративни ефекат, чипс може бити обојен.
 • Кора. Може се купити или наручити у пилани. Дизајниран је специјално за биљке за малчирање које воле кисело земљиште.
 • Пиљевина. Користе се и меко дрво и тврдо дрво (пожељно компостирано). Слој пиљевине довољно за 1-2 сезоне.

Малчирање парадајза се практикује у пластеницима и на отвореном тлу

Древни поступак

У загрејаном стакленику можете у било ком тренутку малчирати парадајз. У стакленику без загријавања, након довољног загријавања. Мулцх је постављен између биљака, остављајући близу стабљике мало слободног простора за залијевање. Ако је тканина за малчирање вештачког порекла, онда се растеже преко целокупне површине стаклене баште и прави укрштене резове. Одрасле саднице ће бити засађене на тим местима. Преко њих се врши наводњавање.

Малчирање је древна техника повећања приноса.Користи се у преради усева од краја седамнаестог века и подразумева гајење покривача земљишта (у преводу са енглеског).Изворно, малч је схваћен као разни органски отпад, смеће. Гнојиво је квалитетан и ефикасан материјал за побољшање стања и својстава земљишта. Мулцх као органско ђубриво може се користити непрекидно, али у малим количинама, на пролећеи јесенска обрада.

Малчът служи за засита и гнојили за постројење

.

Малчирање са кокосовим чипсом

Кокосово влакно, због својих физичких својстава већ неколико година, успешно се користи као супстрат самостално или у мешавини хортикултурних зелених средстава за малчирање. Приликом узгоја парадајза у стакленику, кокосово влакно се користи у облику прстенова и у облику компримованих сувих ЦОЦОВИТА подлога.

Церес Интернатионал већ неколико година развија специјалне простирке које се могу користити за малчирање парадајза у пластеницима и отвореним подлогама испуњеним сувим, омекшаним кокосовим влакнима. Захваљујући технологији која се користи у производњи производа у кокосовим влакнима, смањује се садржај калијума, натријума и хлора, што утиче на оштећење тла. Кокосове простирке су уједначене и све чешће користе вртлари.

В европските държавите, както со Нидерланди, Белгиа, Испаниа и Франциа, в този формата се произведуваат веси кокосови тепихи. У овим земљама, укупна површина за малчирање парадајза са кокосовим простиркама је око 1.200 хектара и повећава се сваке године за 10%.

Предности упорабе кокосових влакана у стакленицима:

 • Висок принос.
 • Плодови доброг квалитета (меснати, слатки, богате боје).
 • Одлични услови за развој кореновог система.
 • Способност поновне употребе кокосовог отпада.
 • Добро здравље парадајза, због присуствагљивице рода Трицходерма, са антагонистичким деловањем на патогене који узрокују болест корена.

Обичајно, за расте в растлинасите парадиси, развиватели понуат две типи от кокосова влакна:

 • 15 цм широк и 100 цм дугачак, дизајниран за малчирање три биљке.
 • ширине 20 цм и дужине 100 цм за узгој рајчица уз помоћ система "В".

Кокосово влакно има добра капиларна својства, јер су чипови равномјерно распоређени по цијелој подлози. Ово олакшава припрему површине у стакленику. У подметачима, доњи четири реда су рупе које обезбеђују добру жетву.

Да би вода која тече из тепиха била равномерно распоређена, потребно је направити канале за дренажу дуж редова тепиха.

Површина стакленика је прекривена бијелом полипропиленском тканином или бијело-црним филмом. Да би се побољшали услови за развој кореновог система парадајза, препоручује се полагање кокосових тепиха на полистиренску превлаку.

Кокосове простирке - модеран начин малчирања

Малчирање пиљевином

Након сечења дрва за камин, увијек има пуно пиљевине и коре. Можете их спалити, али није јако рационално користити веома вриједно органско ђубриво и малч, које се могу користити за малчирање парадајза и другог поврћа у стакленицима, стакленицима, у врту и врту од прољећа до јесени.

Само овде је потребно поштовати принцип: ако сте од пиљевине и струготине од тврдог дрвета,онда морају бити у облику компоста, а од црногорице - не нужно. Са дебљином пиљевине такође се не претјерује, јер превише дебели слој малча мало је вјеројатно да ће бити пропустљив за воду.

Свјежа пиљевина побољшава структуру тла и штити је од исушивања.Али ако нису у облику компоста, мора се примијенити додатна доза азотног ђубрива (уреа).

Зашто користити пиљевину

 • Вољени су од црва и других корисних микроорганизама који живе у земљишту, тако да ће биљке расти боље и бити здравије.
 • Пропусност ваздуха у земљишту је побољшана.
 • Тло се загрева боље и брже, што је велики плус у хладном времену.
 • Малчирање парадајза штити постеље од корова.

Дрвна сјечка и пиљевина полако се распадају, тако да је мало вјеројатно да ће одмах дати парадајз са превише храњивих твари.Улога малчирања је првенствено у побољшању структуре тла.Полако закиселите земљиште (меко дрво - више, а тврдо дрво - мање).Посебно добра црногорица, магнолија, боровница, рододендрон, азалеја, јагоде, јагоде, грожђе, малине.

Свеже листопадне пиљевине не би требало користити за малчирање биљака у стакленику, јер садрже танине који инхибирају раст биљака.Према томе, пиљевину и струготине од тврдог дрвета је боље користити у облику компоста.Након тога, земља постаје иста као у случају малчирања са јелом пиљевине.

Пиљевина поспешује квалитет тла

Како малчирати са сламом

Не постоји лакши начин за ограничавање раста корова и задржавање влаге од малчирања парадајза.Резултат: чисто поврће, брже загревање земљишта и обогаћивање хумусом.

Пузаво поврће, као што су патуљасти парадајз, краставци и тиквице, мање су подложни гљивичним болестима.Зелени део сламнатог малча постаје префињенији.

Слама се може користити не само у стакленицима, већ и за малчирање поврћа, али и за грмље у врту (рибизле, боровнице, огрозд, аронија).Стари слој сламе не треба да се скида испод грмља, него само пада на други.

Колонија црва воли да живи под сламом, која оплођује и ослобађа земљу.Парадајз загрли након пресађивања садница на стално место.

Пре малчирања парадајза са сламом, прво морате уклонити коров.Слама озбиљно ограничава њихов раст, али не и 100%.

Следеће године, земљиште у стакленику се не може ископати за ново слетање, јер се земља испод мулча увијек одваја од црва.