Ватрена кугла - карактерише пасмине пилића Кура

Пасмина пилића коју је ватрена кугла узгајала француски узгајивачи средином 19. века. У исто време први пут је дат опис ове расе Узели су гудан и манта пилиће, које су људи узгајали у близини града Фиреол. Одавде је ова пасмина добила име фаерол. Касније су обављени додатни радови, а пилићи и друге расе су узимани за укрштање. Почетком прошлог стољећа, локални фармери су почели узгајати ватрену куглу.

Пилићи Фиребалл - француска пасмина, цењена за квалитет меса

Било је корисно јер се месо у француским ресторанима цијенило за припрему укусних јела. Кокошје ватрена лопта освојила је неку врсту побједе над Плимоутхом, који је такођер купио ресторанске кухаре. Ова француска пасмина је цењена због квалитета меса које има посебан укус. Гурмани воле ову птицу.

Карактеристике пасмине

Кокош и пијетао су величанствени с необичним пернатом перјем. Имају достојанствен и витак положај. Ово доприноси обилном лабавом перју, пахуљастом, али кратком репу и великој бради, која у потпуности прекрива мале наушнице. Посебност ове пасмине је то што су ноге птица пернате, ниске и петопрсте.

Ако прочитате опис, онда је нужно назначити да фадери нису три прста, каодруге пасмине пилића, и пет!Према томе, чак и особа која није софистицирана у том смислу одмах разликује представнике фиревалл-а према овом атрибуту. Приликом одабира птица, погледајте 4. и 5. прст.Морају бити јасно раздвојени, а канџа петог прста мора гледати према горе. Бујна брада и тенкови имају пијетла и кокош, што их разликује од других пасмина.Пилићи имају:

  • грб у облику листа;
  • дебели, кратки врат;
  • масивно тело;
  • бела кожа;
  • облик тијела издужен.

Петао се разликује по необичном перју и бујној бради

У пасмини, лососова боја се разликује код кокоши и петлова.Кокош на леђима, на крилима, врат има перје црвенкасте боје или како кажу лососова нијанса.Имају светлост на стомаку и дојкама, белу.У слоју, горњи део врата има луксузно перје, које се може упоредити са елегантном плишаном "фризуром".Овде перје лежи хоризонтално, а само неколико је подигнуто у потиљак.

Пијетао је крут и крут, има трбух, реп и ковчег црне боје с прељевом боје, крила крила су бијела извана.А бела “грива” често има светлу спектакуларну црну траку.Пијетао има наранчасто-црвене очи.Кљун му је кратак, али јак у белој или розе боји.Његова брада затвара наушнице и режњеве, али пијетао све добро види.

Нијанса боје лососа је велика нијанса за одрасле.Француске птице ове пасмине су чисте беле.Пијетао и пилетина имају исту нијансу.И изгледају непоновљиво.Узми ову пасминутакође плава или бледа боја перја.Роостер изгледа дивно црно.И пилетина је такође спектакуларна и црна.Неприхватљиво је да виле светле боје имају сиву нијансу уместо црних или светло жутих нијанси перја.

Кокошка на заднем, на крила, врат има црвенкасто перјетхе куеуе.Пасмина фаверол разликује се од других по томе што се везују за своје власнике, лако се укроте, навикну на свакодневну рутину.Ове птице су блиске власнику и дају се ударцу.Због послушне природе ове пасмине, кокоши се слажу са другом живином, не организују борбе.

Не кавези, већ слободно ходање

Одрасли се разликују од других пасмина чак иу свом мирном карактеру.Они су флегматични и померају се мало.То доприноси чињеници да добијају на тежини и расту масти.Стога, власници морају да нахране птицу са ограничењима, посебно пилићима, како би пожурили.На крају крајева, јаја која носе дебеле слојеве нису погодна за узгој пилића.Будите сигурни да пратите стање хране тако да стока не добије вишак масноће.

Ова врста птица се препоручује да се храни високим садржајем протеина.Француске птице, због своје предиспозиције за гојазност, нису садржане у скученим кавезима, јервременом добијају прекомерну тежину и постају гојазни и прекомерни и престају да носе јаја.Пијетао добија на тежини до 4 кг, а пилетина обичноу односу на њега само 600-700 г.

Птице треба слободно кретати

Ако није могуће редовно их испуштати у двориште, онда би се требало прилагодити пространим оловкама или волијерима за одржавање ове француске пасмине. А власници их могу сигурно ослободити у кревете, јер је најбоље пронаћи "ловце" за кукцима и другим инсектима. Биљке у креветима, ове француске жене не додирују, задовољне су црвима, пужевима и другим штеточинама.

У првој години, француско тржиште носи до 160 јаја, ау другој и наредним годинама мање за 20-30, што даје разлог да се пасмина рангира не као месо, већ као мешовити тип. Јаја су велика, тежина може достићи 65 грама. Јаја имају ружичасто-жуту боју за ове виле. Чак иу зимском периоду, кокошка и даље држи јаја уз одговарајућу негу.

Како добити пилиће ове пасмине?

Свакодневне кокошке узгајају ватрену куглу која се не разликује од пилића других пасмина, али имају пет прстију на својим шапама. Они су пахуљасти, окретни, као и сви други пилићи, имају жућкасто-белу боју длаке. За два мјесеца перја разликују се гдје је пијетао и гдје је пилетина. Они расту "брадом", а затим добијају облик "тенкова". Ови "тенкови" који красе главу су карактеристична особина ове расе. Пасмина је лоптица, али раст пилића је спор. Ова чињеница је једна од ријетких мана ових птица.

Свакодневни узгој пилића ватрена кугла се не разликује од других раса

Француска ватрена кугла са слабим материнским инстинктом, слојемретко седи на јајима. А ако се одлуче за узгој пилића, тада се јављају многи проблеми. Зато се узгајивачима и онима који желе да узгајају ове дивне птице препоручује да изаберу јаја и користе инкубатор за то. Тако ће бити много лакше добити јаке и одрживе пилиће. Али, биће неопходно да се строго поштује температурни режим. Јаја фавероли инкубирана на 37,6 степени. Чак и прегревање за 0.1 степен може оштетити ембрион.

И још једна карактеристика - јаја се држе у инкубатору 22 дана. Један дан дуже од других пасмина. Постоје потешкоће у оплемењивању, али се исплати са каматом ако узгајају ову расу.

Фиребалл ин Руссиа

У Русији, француска пасмина, ватрозид је реткост, најчешће га узгајају узгајивачи аматера. Стога је тешко упоредити ову птицу са нечим, а детаљан опис ове пасмине је у посебним референтним књигама. Донели су га нашој земљи крајем прошлог века. Ове лепоте су узгајане у топлој Француској, али су се прилагођавале оштрој руској клими.

Пилетина је ватрена кугла узгојена у Русији

Не плаше се јаких мразева, јер имају тако лабаву и пахуљасто перје, а њихове шапе имају и перје, тако да дуго ходају по снегу. Али је потребно осигурати да перје на ногама није дуго влажно. То узрокује хладноћу и чак доводи до смрти. Стога, власници треба да буду посебно пажљиви да прате чистоћу и ниво влажности у просторијама у којима се чувају фароли. У кокошињцу, смеће треба редовно мењатиНије имала времена за влажење.

Интересантно је посматрати како се ове птице купају у снијегу, чистећи своје дивно перје од прашине и прљавштине.Да, и ове француске жене изгледају дивно.Љубитељи своје биљке као декоративне живине.