Варијабле шљива Вицториа Плум

Једна од најпродуктивнијих сорти са високим степеном зимске отпорности - Вицториа Плум.Овај хибрид са просечном зрелости је два пута награђен наградом "заслуга врта".Због могућности раста у различитим климатским условима, биљка је постала веома популарна међу баштованима.

Шљива Викторија, прикладна за различите климатске зоне

Карактеристике сорте

Хибридна форма је добијена као случајна садница.Прво име културе је Цар Схарпс.Ова биљка са умереном силом раста, током периода раста и развоја плодова, успорава.Црохн мали, простран са опуштеним изданцима.Висина биљке варира од 2 до 4 м у зависности од старости и услова гајења.

Отпор шарка је висок.У регионима високе влажности често се јавља труљење, што доводи до масовног губитка усева.

На територији Украјине, Латвије, Естоније, Бјелорусије и Литве узгаја се биљка са високом зимском тврдоћом.

Та култура је добар опрашивач за сорте са просјечном зрелости усева.

Због високих захтева за земљиште и услове раста, хибридни облик постаје све мање популаран.

Воће

Сорта носи плодове стабилне и не превелике плодове - просечна тежина је 35-40 г. Када су преоптерећени, плодови постају плитки и теже око 28 г.На крају сазревања усјева, на плоду се појави бордо руменило.

Месо је наранџасто, слатко и кисело, сочно.Са стабилном сушом и топлином постаје неукусна и прашкаста.Камен је велик, у условима високе влажности лако се одваја од пулпе.

Са стабилном топлотом и влагом, плодови добијају све укусне особине сорте.У сушним условима и хладним климама, воћни укус је осредњи.

Транспортност је добра - преноси транспорт на велике удаљености (до 8 дана), без губитка комерцијалних квалитета и укуса.

Карактеристике садње

Као и све врсте шљива, ова сорта се може засадити и на јесен и на пролеће.У условима Централног појаса и Сибира, боље је дати предност пролећној садњи, јер у јесен стабла често немају времена да се смире и замрзну током зиме.

Јама под чемпилата се приправи 2 недели пред засадаване.Требао би бити дубок око 70 цм и широк 80 цм.Добијена мешавина се сипа у рупу, а затим се ставља колац да би се одржала биљка.Исправите корење саднице, заспите обичним земљиштем, а затим гажите.Да би се спречило труљење трупа, врат корена је остављен 3-4 цм изнад нивоа тла.

Постројење је везано.на клин, а затим обилно заливеном водом. На једну садницу потрошити до 20 литара воде. Пристволни круг малча са тресетом или хумусом.

Правила за садњу шљиве

Правила о бризи

У процесу узгоја шљиве, као и све плантаже воћа, потребна је редовна њега. Ово дрво захтева:

  1. Редовно заливање. За ову културу која воли влагу проводи се неколико заливања по сезони. Прво влажење се врши у рано пролеће, чим започне процес протока сока. Онда се шљива залива 2 недеље пре цветања и 2 недеље после ње. Четврто влажење се врши током периода излијевања воћа и завршавања месец дана пре почетка мраза. У последња два случаја, доза заливања је удвостручена. Ово повољно утиче на укус и сочност плода, а повећава отпорност биљке на хладно зимовање.
  2. У првим годинама живота, биљка засађена на хранљивом тлу не треба гнојити. Ђубриво које се примењује током сетве потпуно храни корене и круну биљке. Од треће године, воћна култура се храни минералним и органским суплементима. У рано пролеће, у фази бубрења пупољака иу периоду после цветања, стабла се оплођују препаратима који садрже азот. Они доприносе расту младица и зелене масе. У другој вегетацијској сезони, шљива се храни фосфорно-калијевим ђубривима тако да дрво акумулира максималне хранљиве материје. Након пада лишћа, биљка се храни органском твари, суперфосфатом икалијумова со. Све компоненте доприносе земљишту за копање.
  3. Други важан услов за чување стабала је уклањање садница. За шљиве се настоји прерасти одојке корена до пречника 3 м у подручју трупа. Они узимају сву храну од грма мајке и ослабљују је, па их треба уклонити неколико пута годишње. Да би се успорио раст таквих процеса, потребно је уклонити горњи слој земље и уклонити раст на споју са коренским системом.
  4. Стањивање плодова је кључ стабилног годишњег приноса. Ова процедура се спроводи у сезони са доста бобица. Воће се прорјеђује у периоду њиховог излијевања. Таква манипулација ће осигурати сигурност преосталог усева и његовог укуса. Осим тога, згушњавање плода није веома пожељно, јер под њиховом тежином постоји ризик од ломљења грана. Код тешког оптерећења потребно је поставити носаче за плодне изданке.

Формирање круне

Обрезивање за сорту Вицториа неопходно је и као превентивна мјера против болести и штеточина, а како би се формирала исправна круна, која ће директно утјецати на квалитету и количину усјева. Оптимално време за шишање је рано пролеће, када су прошли мразеви. Након резидбе, све сечене површине покривене су вртним травњаком.

За ово дрво се користе два типа обликовања круна - пирамидални и грм.

Пирамидна форма

У првој години садње, дрво се обрезује, скраћујући средишњи водич на висину од 60 цм од тла. Слицепроизводе преко бубрега. Најмање 3 пупољка треба оставити на главном стаблу да формирају скелетне гране.

За стабла која носе воће, врши се резидба која подржава жељени облик круне и његову величину. Млади избојци се режу до трећине дужине како би стимулисали производњу воћа у наредној години. Дебло које је достигло висину од 1,5 м орезано је на удаљености од 1 м од највише скелетне гране.

Током процеса резидбе, сви изданци који су се осушили, замрзнули преко зиме, или разбијени су уклоњени.

Чупава форма

Прво обрезивање дрвета врши се у мају. Да би се формирао грм обрезан на висини од 1 м од површине тла. Да би добили среднерослеи трупаца обрубљен на висини од 1,2 м, висок - 1,9 м.

Почевши од две године, ова култура је јако зарасла, стварајући велики број изданака у зони стабљике. Млади раст је скраћен на дужину од 25 цм.

Следеће године сече све избојке, укључујући и средишњи диригент, на дужину од 30 цм, а преостале гране се режу на висини од 15 цм.

У 4. години живота врши се санитарно сечење - разбијене, суве гране, као и оне које згусну круну. Сви сечени материјали морају бити спаљени како би се спријечио развој болести и појава штеточина.

Обрезивање прунуса у зависности од старости дрвета

Сакупљање и складиштење воћа

У фази плодоношења, Викина култура улази у 4-5 година након садње. Плодови сазревају у различито време током месеца. Стога се њихово прикупљање врши у неколико посјета.

Жетва се поставља у дрвене или картонске кутије, пребацујући сваки слој папира, и ставља у складиште на сувом и хладном мјесту.Дуготрајно складиштење воћа може се осигурати замрзавањем.

Закључак

Упркос хировитој бризи, сорта шљива Вицториа цењена је због своје отпорности на мраз и доследно високог приноса.Стога, ако одлучите да добијете воћњак од шљиве, посебну пажњу треба посветити овој култури.