Валнут Трее Пецан Валнут

Заједнички пецан (Иллиноис хазелнут) је један од рођакаорах.Ова биљка се може наћи широм свијета: у Сједињеним Државама, Средњој Азији, Кавказу и на Криму.Карактеристична особина да орашасти плодови ове сорте имају необичан укус воћа, али ови орашасти плодови, ако се конзумирају претјерано, могу довести до гојазности.

Пецани дају орашчићима необичан укус

Карактеристике пецана

Биолози приписују пеке оним врстама дрвећа које имају својство брзог раста, алине активира се одмах.У дивљини, ова врста расте на 60 метара.У врућим поднебљима, дрво досеже 40 метара у кратком времену.У хладнијим крајевима висина не прелази 10-15 метара.17који одлазе јаке гране.Чак и без резидбе, круна дрвета расте из форме - благо издужена јајолика или сферна.

Пецан расте са коре у сивим тоновима.Кора старих стабала је пукотина, на њој се појављују пруге сиво-смеђе боје.

Лишће дрвета пекана је засићено зелено.цолорЛистови се састоје од перја, чији број варира од 11 до 17 комада.Свако перо је издужено и окренуто према крају.Величина листа је у просеку 9–12 цм дуга и 2,5–7 цм широка.

Формирање плодова стабла јавља се у октобру.Матице имају облик елипсе, мат коре, шиљастог краја.Централни део плода, који доноси амерички црни орах, током сечења искаче из љуске црвено-браон боје, која држи и окружује језгро.Унутрашњост матице састоји се од два идентична котиледона.У овом бразилском орах је сличан орах.У тропским подручјима плодови овог дрвета могу постати туканска храна.Усјева сакупљена у новембру, али постоје сорте које имају раније сазревање плодова.

Стабло пекана нарасте до 60 метара у висину

Услови за узгој

Многи вртлари могу бити заинтересовани за узгој стабла, које можесрећу се на пространствима Америке него у хладнијем региону.На вашој парцели је могуће узгајати не само орах, већ и сличне биљке.

Да би орашасти плодови ове врсте расли без потешкоћа, треба обратити пажњу на карактеристике супстрата тла.Идеална својства тла:

 1. Тло је лабаво, пропусно за влагу и зрак.
 2. Подземна вода тече на великим дубинама.
 3. Висок ниво плодности на локацији.
 4. Присуство исушеног слоја земљишта.

Они који узгајају ово дрво ораха тврде да толерише сушу, алиобилно заливање омогућиће вам да у потпуности осетите богатство укусних укуса плодова којима ће биљке дати баштован. Овај представник саме фауне има смањење температуре на -20–25 ° Ц.

Први усев се јавља након 8 година узгоја пецана, обично није богат - 2 кг орашастих плодова, али се укупна тежина сакупљених орашастих плодова даје само у првој години плодоношења.На двадесетој години живота стабла, вртлар може сакупити до 200 кг ораха.

Методе оплемењивања и правила за садњу

Као планински рођак, пекан добро корене у различитим условима.Ово дрво се може размножавати на неколико начина:

 • пресађивање на сродну сорту (на пример, бели пецан);
 • пупљење;
 • пресађивање;
 • репродукција семена.

У овом другом случају, засађено је зрело плодове, које су се одвојиле од коже без помоћи природних сила (ветра) или људске интервенције.Боја овог ораха је смеђа или чоколадна, површина не садржи трагове труљења или замрачења.Плодови се саде у унапријед припремљеним браздама, њихова дубина је од 10 цм, а орах се ставља у бразду, на врху се посипа земљом.

Узорак садње: од 1 до 10 садница се поставља на 1 м земље.Препоручује се да се бразде размакну најмање један метар.Ово ће ојачати саднице зими и обезбедити природну стратификацију.

Пролећна садња садница се обавља не раније од априла.Прољетни поступак искрцаја је захтјевнији, захтијева припремне радове:

 1. стратификација.
 2. Намочите 2-3 дана за слетање у посуду са водом.
 3. Поставите саднице натопљене водом у навлаженом тресету или пиљевини.Дрво треба да буде свеже.
 4. Премести садни материјал на балкон или подрум.
 5. Контрола подлоге: одржава константну влажност и температурне услове до 4 ° Ц.
 6. Саднице држите у хладној просторији 8 недеља.

Садни материјал је засађен у истом обрасцу као и јесен.Основно правило је правилан одабир локације за узгој стабла.Мјесто треба бити добро освијетљено, осигурати младу заштиту младица од јаких вјетрова.

Приликом одабира локације за садњу ове матице, важно је да у том подручју нема стајаће воде.У супротном, биљка може да умре од труљења кореновог система док се корење не заврши.

Спроутед Пецанс

Препоруке за негу орашчића

У првим годинама живота, дрвеће ове врсте карактерише спор раст.За три године, младица може достићи само 35 цм висине.Због тога се препоручује да се пецани пребаце на стално место боравка када је дрво старо 4 године.

За садњу на сталном мјесту, у земљишту је ископана рупица димензија 60к60 цм, док пецан не опажа добро земљиште са високим нивоом киселости, па се вапно користи за неутрализацију околине. Као ђубриво користи се иструнути компост. Његова примена омогућава да земља буде плоднија и хранљивија.

Престављањем земље на корење уклања све остатке земље, ризоми су уредно поравнати и посути на површину земље.Земља око дебла саднице је збијена да би се спречио настанак шупљих рупа у којима влага може да стагнира.Обавезна мјера је умјерено залијевање саднице.

Пре засадаване на садница на пекан, корени треба да бъдат очистени от земли

Храната се следва в јесени и пролеће.Почетком године користе се азотна ђубрива, која служе као стимуланс раста изданака.У јесенској сезони, фосфор и калијум се користе као прелив.

Старије дрвеће такође треба да се храни.Као материјали користе се суперфосфат, уреа, салитра, калијумова со.Обрада старих ораха врши се у јесенској сезони.

Када се узгајају пецани у окућници, још једна мјера за бригу о биљци је прољетно помлађивање и санитарна резидба.Гране које непрописно расту, разбијене или су погођене штеточинама, подлежу уклањању.

Усклађеност са једноставним препорукама и спровођење једноставних, али обавезних мера ће вам омогућити да добијете прву жетву након 5-7 година раста и живота дрвета.