Валнут Дисеасе Валнут

Ораси се често користе за украшавање пејзажа и остваривање профита. Овај тип даје много воћа, тако да се многи баве његовом култивацијом како би их продали. Дешава се да постоје болести ораха. Да би се носили с њима, потребно је утврдити узроке њиховог појављивања, а једна од њих је погрешна брига.

Бели лептир - један од штеточина ораха

Узроци појаве

Вртари се питају зашто се појавила болест ораха. Неправилно збрињавање је главни провокатор болести.

Главни фактори:

  • дуги пролећни мразеви;
  • град или киселе кише;
  • кишно време;
  • осиромашена земља.

Нису сви фактори овисни о дјеловању вртлара, немогуће је утјецати на вријеме, али постоје начини који помажу дрвету.Након дугих киша, третира се посебним средствима, а мразно прољеће треба покрити орах са филмом.

Смеђе мрље на дрвету

Ако се на зеленим орасима појављују црне мрље са смеђим нијансама, то указује на гљивичну болест (марсхони). Узрок је вишак влаге. Болест одмах погађа младе младице и тек онда одлази одраслим особама. На листовима се појављују смеђе мрљекоји је у потпуности покривају. Ако се мочварица појави током периода цветања, она ће уништити све цвијеће и плодови се неће појавити.

Да би се носили са сличном болешћу, неопходно је користити бордоску течност. Уз његову помоћ, потребно је три пута обрадити дрво. Овај алат се може самостално припремити, потребан вам је вапненац и бакар сулфат у једнаким дијеловима.

Можете да користите дроге које се продају у баштенским радњама. Најпопуларније су "Стробе" и "Вецтра". Ови алати се могу користити као профилакса.

Смеђе мрље указују на гљивичну болест

Опасност од бактериозе за орахе

Бактериоза је болест ораха, због које се на дрвету појављује црна мрља, лишће пада. Болест негативно утиче не само на саму биљку, већ и на плодове. Код бактериозе јајници плода падају заједно са листовима. Ако орашасти плодови на дрвету остану, онда резултат није веома квалитетан плод.

Бактериоза се може развити у било ком делу дрвета. Појављује се због прекомерне количине влаге или велике количине азотних ђубрива у земљишту.

Да бисте се борили против неке болести, морате имати стрпљења. Одмах је сакупио и спалио сва отпала лишћа. Дрво треба третирати бакар сулфатом. Ако је болест снажно погођена орахом, онда је боље користити за ову Бордеаук текућину. Третман се изводи у две или три фазе.

Бактериоза је карактеристичнатамне мрље

Рак коријена

Рак коријена је најопаснија болест ораха.Пролази кроз различите пукотине на дрвету.Откривање погођених подручја може бити на избочинама које се појављују на деблу и коријену.Ако је орах болестан од ове болести, онда ће престати расти и доносити плодове.У последњој фази рака, стабло умире

Борба против болести је уклањање израслина из корена. Ако се то не уради, биће немогуће спасити дрво.Након уклањања израслина, њихова места формирања третирају се раствором каустичне соде, испиру водом.

Ракот на коренот моʻе да уни {тава целокупно дрво

Штетоците, како узрок на болестите

Штеточини на орех исто така за неговите како и болести..Понекад је њихов изглед узрок болести.Један од штеточина ораха је мољац јабука.Због њених ораха почети да се распадају испред времена.

Да би се спречила његова појава, потребно је редовно уклањати гнезда са дрвета, која су створена од гусеница.

Други паразит који напада ораха зове се бели лептир.Почиње да уништава не само лишће биљке, већ и младице.Велики број белих лептира узрокује распадање лишћа.Ако се не борите, дрво ће изгубити зелено лишће испред времена.Штеточина активно напада орах од јула до септембра.

Ако на дрвету видите гусјенице или пупе, треба их одмах уклонити и спалити.Отараси сеЛептири су могући само уз помоћ специјалних препарата ("Дендробатсиллин" и "Бетоксибатсиллин").

Кртица је још један инсект који напада орах.Овај паразит се храни соком биљке ораха и појављује се као мале смеђе формације на лишћу.Отарасите се инсеката користећи специјалне алате.