Важне карактеристике раних сорти вишања Цхерри

Разноврсност сорти вишње омогућава да се на локалитету посади неколико врста. Разликују се у квалитету бобичастог воћа, условима сазревања, отпорности на болести и штеточине. Ране сорте трешања остају најпопуларније - сваког љета становник жели у липњу да се ужива у укусним и здравим бобицама.

Главне карактеристике

Препоручује се да се ране сорте трешње засади у крајевима са кратким летњим временом. За друге регионе могуће је садити трешње средњег и касног зрења. Ране сорте разликују се на следеће начине:

 • У погледу сазревања: супереар и рано.
 • По врсти опрашивања: самооплодна и самопратна.
 • Величина плодова: велика, средња и мала.
 • Према снази раста дрвећа: патуљасти, средње висок, снажан.
 • Према врсти круне: стубаста, обична, сферна.

Данас се хибриди све више појављују на тржишту, који имају неколико предности одједном. Онмале приградске области засађене патуљастим или колоновидним дрвећем.Поред компактности, погодне су и зато што дијете може и жетву.

Да би изабрали прикладан младунац за одређени регион, морате се упознати са описом и карактеристикама различитих сорти.

Популарне сорте

Хибридне трешње имају неколико предности у односу на заједничку мајку.Пресецање са трешњама даје најбољу отпорност на трулеж плода и кокомикозу.Хибридне бобице су веће и слађе.Вртлари производе такве велике плодне сорте:

 • Чудесна трешња;
 • Тои;
 • Велика црна;
 • Десерт Морозова;
 • Минк.

Прекрасна вишња

Снажно растућа стока, почиње плодоносно 2-3 године након садње.Јагоде су велике, тежине до 9 грама, слатке, по укусу врло сличне трешњама.Дрво је само-неплодно, захтева опрашивач.Могу се понашати само као трешња.Добра отпорност на смрзавање, мало изложена труљењу воћа и кокомикози.

Играчке

Плодови су велики, тежине 6-8 г.Дрво је снажно, плод је око 25 година.Отпорност на болести и неповољне услове је висока.Захтева опрашивач.Прикладне су трешње и трешње.

Велика црна

Дрво је ниско растуће, не клија.Толерише мраз до - 34 ,С, погодан за гајење у северним регионима.Плодови су велики, тежине око 6-8 г, сочни и слатки.Међу недостацима - крхкост живота дрвета, око 15 година.

Морозова Цхерри

Недавно је узгајана десертна вишња Морозове.Отпоран на хладноћу и сушу, мало подложан кокомикози.Дрво снажно.Први усев се бере на 3-4 године садње.Јагоде су велике, имају висок садржај шећера и сочност.Прва бобица сазрева у другој половини јуна.Десерт Морозова је самопродуктиван, па је поред њега посађен опрашивач.

Минк

Карактеристика на малко се брзо влегува в плодове.Први усев се бере 2 године након садње.Плодови сазревају до средине јуна, у равном заобљеном облику, велики, тамно црвени, у стању биолошке зрелости црне боје.Сочност је висока, укус је слатко и кисело.Захтева опрашивач.Идеално, Цхернокорка или Самсоновка, Винка Цхерри.Отпоран на болести, мраз толерише медијум.

Самоплодне ране сорте

Ако на парцели нема довољно простора, онда је боље посадити самоносиво дрво.Најпопуларније сорте укључују сорте вишње Мемори Иеникиева, Схоколаднитса, Аннусхка.Главни разлог за преферирање самоносивих сорти је то што су они продуктивнији од делимично самоносивих сорти или опрашивача.

Иеникиев меморија

Дрво јаког раста, јагоде су велике, овалне, тежине до 6 г.Средња отпорност на прехладу и болест.

Чоколада

Израђују се у различитим регионима.Одрасло дрво достиже висину од 3 м или више.Принос је просечан, али бобице имају складан укус и изражену арому.Уз одговарајућу негудрво није болесно.

Аннусхка

Дрво је средње раст, улази у плодност 3 године након садње. Принос је велик, око 15 кг по одраслој трешњи. Јагоде су слатке и киселе, сочне. Боја од црвеног до богатог црвеног. Стабло је добро одвојено од воћа, погодно за индустријску култивацију. Аннусхка издржава мраз и кокомикозу. Пре него што је резистенција на микозу испод просека.

Сорте са ниским растом

У приватним и приватним пољопривредним газдинствима сади ниско-растуће или патуљасте вишње. Предност је погодност уклањања зрелог воћа.

Трешње се могу поделити у 3 групе:

 1. Доња - висина стабла не прелази 2,5 м.
 2. Патуљак - висина око 1,5 м.
 3. Колоновидние - деревати, височине от 1 м.

Популарне недовољне сорте: перла, Руби, Вита. Опис ових вишања разликује мале жетве од недостатака. У просеку се из једног грма бере око 10 кг бобица.

Беад

Дрво има сферичну круну, гране су изостављене. Добар род, отпоран на мраз и болести. Тежина једне бобице је око 3 г, боја је богато црвена. Укус је слатко и кисело. Свеже конзумирање мало, углавном иде на компоте, џемове, зимску жетву.

Руби

Супеар хибрида трешње, плодови сазревају до краја јуна. Јагоде су велике, тежине око 8 грама, веома слатке. Дрво је делимично самоносиво, у присуству опрашивача има боље плодове. Отпорност на сушу је добра, мраз и болест је просечна.

Вита

1бобице сазревају до краја јуна. Плодови су велики, 5-6 г. Сорта је самозапаљива. Остале ране трешње засађене су као опрашивач. Толерише мраз. Болесно ретко.

Ниске вишње такође могу бити средње или касно сазреле: зимски гранат, латвијски, стандард.

Регионалне посебности

Сви воле да кушају укусна и здрава бобичасто воће, али не може свака сорта доносити плодове у било ком региону. Да не би погрешили и добили жетву бобица, морате прочитати опис сорте коју сте волели пре куповине. По регионалној припадности сорте су подељене:

 • за узгој у Сибиру и на Уралу;
 • за узгој у средњој стази и близу Москве;
 • за узгој на југу.

За Сибир и Урал

Трешње за узгој у Сибиру и на Уралу треба да имају високу зимску отпорност. Још једна карактеристика је вријеме плодоношења. Средње-касне и касне сорте узгајају се у хладној зони. Ово је узроковано нестабилном температуром прољећа и временом цвјетања. Рана стабла цветају раније, а постоји опасност од смрзавања.

Касније врсте цвату касније, тако да доносе плодове у условима на сјеверу.

У Сибиру и на Уралу, дрвеће као што су Маиак, Близзард и Об добро расту и доносе плодове. То су све касне зрења, самородне сорте. Потребни су опрашивачи. Сорта Асхутинскаиа самооплоде, али не даје увек добре приносе.

Московска област и средња зона

У средњој стази добро растесредином сезоне и касним сортама. Имају средњу или високу отпорност на мраз и болести.

Популарни су следећи варијетети:
 • Тургеневка;
 • Волзхскаиа;
 • Замрзни;
 • Лубска;
 • Владимирскаиа.

Самооплодни. Имају високу зимску отпорност, до -35 .С. Плодови су средње величине, укуса од слатког до киселкасто-слатког. Користи се за прераду, жетву за зиму и за свежу потрошњу.

Јужни регион

Јужни регион има благу климу, па вртлари узгајају трешње свих рокова зрења. Усјева сакупљена од средине јуна до средине августа. Омиљени вртови су Куибисхевскаиа Еарли, Супер Еарли, Цхерри рано Потапова, Малиновка, Сасха.

Закључак

Својства одабира сорте омогућују вам да одаберете дрво за узгој на сваком мјесту. Можете почети са једном врстом омиљеног, а затим умножити омиљену сорту резањем. За самобосплодне сорте бирајте одговарајуће саднице са истим временом цветања. Да би се продужио период плодног узгоја, на парцелама се саде трешње са различитим периодима зрења.