Важне индикације за одређивање сорти грожђа

Често, баштовани морају класификовати сорту грожђа одабрану за гајење.Ово је неопходно како би се изабрао оптимални тип за узгој на одређеном подручју, као и прилагођавање правилној њези и берби.Културе се најчешће одређују у посебним лабораторијским условима испитивањем листова, резница грожђа, метода формирања винове лозе и ткања, као и неколико других знакова.У наставку су описане најпопуларније и најповољније методе за одређивање сорте грожђа.

Грожђе Схасла је популарна сорта, коју није тешко одредити

Сорте

Све биљне врсте су подељене на техничке и табеларне.Прве варијације се углавном користе за производњу вина, сокова и других производа.Поред тога, постоје универзалне сорте и оне које практично немају семе (семена).Дефиниција подврста грожђа врши се узимајући у обзир следеће аспекте:

 • стопе и периоде зрења;
 • одредиште воћа;
 • отпорност на мраз;
 • издржљивост на промјене у околини;
 • степен имунитета на штеточине, болести.

Универзално грожђе укључује сорту под општим називом Схасла. Технички типови (Алиготе, Маттресс, Дубут, Мусцат, Алеатико) су најтраженијипроизводњу домаћих вина. Међу популарним сортама за обједовање су Кхатми, Схаани, Гавруз, Линианг, Цхааки.Подврсте без сјемена укључују групе кишмиша и цимета.

Грозје Алиготе је добро позната сорта вина

Грожђе сортирано по зрелости:

 • Ране сорте (Августовски, ТамбовАркадија, Монарх, Дон Мускат.
 • Средне врсте (Бели кишмиш, Хусајне, Кировобад, Шаани).
 • Касно грожђе (Бируинтса, Молдавија, Нистру, Таифи, Нимранг).

Поред ових особина, сорте грожђа се деле на црвене и беле, нестабилне, са просечном или високо отпорном (у зависности од отпорности на промене температурних услова, болести и штеточина). Не постоји консензус о избору оптималне сорте грожђа. Потребно је узети у обзир посебности тла, климу подручја и намјену узгојених производа.Узгајивачи не остављају покушаје да развију нове врсте разматране културе, комбинујући потребне квалитете у оптималним омјерима.

Грозде Бируинтса припадају касним сортама

Идентификација врсте лишћем

Није увијек могуће сазнати разноликост грожђа лишћем.Међутим, ако биљка припада усјевима који се узгајају на нашим отвореним просторима, прилично је реално.Да би резултат био тачнији, узорке треба узети из средњег дијела грма.Посебна пажња се посвећује нијансама у структури листова.Оне укључују:

 • карактеристични резови;
 • величина;
 • формирање око резница;
 • тип и сецирање;
 • дубина, обиљежја напрслина;
 • нијансе структуре и формирања зуба;
 • степен снижавања.

Познате сорте са бочним урезима, заобљеним рупама на крајевима, са различитим формацијама прореза, као и оне врсте у којима уопште не постоје. Дефиниција сорте грожђа зависи од величине лишћа.

Биљке са дужином испитиваног материјала до 100 мм називају се мале (траминац). Од 100 до 170 мм - средња (Схасла), преко 170 м - велика (Цхаусх).

Грожђе траминца има мале листове

Уоквиривање лишћа може бити у облику елипсе, овалне (Алиготе, Саперави), заобљене, клинасте (Репари), у облику јајета. Стандардна структура је представљена у облику униформних оштрица (Схарп). Нестандардни листови имају три режња или неразмјерно разграничење (Схенсо, Саперави, Схаспа). Али врста Цхаусх розе и Кокур беле боје имају лишће које подсећа на звезду са седам врхова.

Липовиан је опремљен лишћем са дном шиљастог типа. Такође, доњи део зеленог слеза је округли и равни (Сенсо) или са зубним резом (Мерле).

Екстремни зуби различитих сорти грожђа имају своје разлике. Мускат сорте чине велике избочине. Рани Меленгар је опремљен малим зубима, тупи су у Тираминору и Липовијани, а оштри у италијанском ризлингу. Стандардни доњи део лозепоседује дремку, неке сорте су плетене на обе стране (Пинот). Према степену и боји длакавости, постоје типови Плабаи (фил-лике), Карабурну (без напа), Сенсо (беличасте длаке).

Маделеине грожђани листови прекривени бубуљицама

Листови разматране биљке могу бити потпуно равни (Санса), имају удубљење у облику лијевка (Хамбург Мусцат), имају приштиће (Цхаусх, Маделеине), бити глатки на додир (Молдавски, Карабун). Бојење лишћа варира од светло зелене (Силванер) до најтамнијих нијанси (Мтсване, Цлаиретте). Неки вртлари одређују грожђе које је изостављено. Рубови Семилона су били ниско постављени, док је Нимранг подигао. Неке врсте су класификоване по промени листа у јесен. У Такровском, она добија тамно смеђу боју, ау бисерима Шебе постаје потпуно жута.

Атрибут листа дефиниције сорти грожђа је прикладан када се користе методе класификације агрегата. Међутим, неке недавне селекције на таквим основама је тешко научити.

Грожђе Мтсване има потпуно равне листове

Отхер 66 \ т

Да би се дефинисала разноликост, они често користе карактеристике гомиле. У зависности од врсте грожђа његова дужина може бити 100 мм и мања (мала), до 180 мм (средња), до 260 мм (велика) и изнад ове величине - врло велика. За облик и густину разликују се следеће карактеристике:

 • стожац (попис);
 • цилиндар (ЦабернетСаувигнон);
 • крилати (Португизер);
 • разгранати појединци (Серекиа);
 • варијације (Мусцат) и ниске густине (Схасла);
 • средња (Пописа) и висока густина (Пинот).

Плодови грожђа одликују се разним облицима, богатством и врстама боје, структуре. За мале бобице спадају оне које имају величину мању од 14 мм (италијански ризлинг). Цхасла припада бобицама просјечне вриједности (од 14 до 19 мм).Велики су узорци пречника око 23 мм (Пописа) и изнад (Карабурну).

Грожђе Португизера чини углавном крила гроздова

.Скала боја плодова није мање разноврсна: од беле до златне, тамно плаве и црвене нијансе разних засићења.Други фактор у одређивању врсте биљке је пулпа бобичастог воћа.Она је сочна (Алиготе), месната (Агадаи, Карабурну), љигава (Лидија).Већина врста воћа формира безбојни сок.80

Да бисте тачно одредили врсту биљке, морате знати неколико карактеристика различитих делова културе.То ће омогућити непогрешиво познавање његове оцјене.

Сасвим је могуће да сама одреди врсту популарних и широко коришћених сорти.Још једна препрека је та да се посебна пажња разјасни,треба платити за елементе и промјене биљака које их разликују једна од друге.Најважнији знаци тачне идентификације сорте су бобица, гомила и лист.