Узроци вишње трешње

Воћке су стално изложене негативним ефектима животне средине.Да би сазнали зашто се суше трешње, потребно је анализирати главне узроке ове ситуације и одабрати најприкладније рјешење.

Понекад целе гране трешње почну да се суше

Грешке током садње

Ако млада трешња или трешња почне да се суше оштро, мораћете одмах да реагујете.За почетак, вртлар мора одредити разлог због којег је пресушио.Ако није на време да спроведе акције за уштеду, онда постоји ризик од потпуног губитка усева.Најчешћи разлог зашто су вишње у младости су погрешан процес садње.Најбоље је садити на добро осветљеним и проветреним просторима тако да саднице добијају праву количину ваздуха и сунца. Боље је ставити младо дрвеће на повишене површине, без пропуха, тако да садни материјал није изложен хладној и подземној води.

Постоје и други разлози због којих се вишње пресушују.

  1. Нежива квалитета.Све што ће морати да уради у овој ситуацији, да нормализује процес бриге за културу.
  2. Катастрофални ефекти штеточина и болести.У том случају ћете морати не само да обрезујете оштећене гране, већ и да третирате биљке посебним хемикалијама.
  3. Штетни временски услови. Тако да време не ремети развој биљке, морате учинити све да га заштитите од прекомерног сунца, мраза или влаге.

Временски ефекти

У тренуцима када је љето вруће вријеме, биљке почињу губити влагу, коју узимају из тла. Главни разлог зашто се лишће суши на трешњама је недовољна количина влаге. Све што се може урадити да се сачува млада трешња је повећање залијевања. Оптимална количина воде на 1 дрво је 15 литара. Када је време топло и активно испарава влагу из тла, боље је повећати запремину на 20-25 литара. Можете користити специјалне покривне материјале који ће спречити испаравање.

Ако садни материјал не припремите за зимску сезону, тада ће почети активно замрзавање. Гране на биљци се суше, а листови осуше и отпадају. Може доћи до пуцања трупа.Дрво не може одолети болестима и штеточинама, због тога што не расте нити умире. Ако желите да то избегнете, следите неке кораке.

  1. Редовно обављати обрезивање грана које су увеле или биле изложене паразитима или болестима.
  2. Нанесите велику количину ђубрива у јесен на корен биљке: у ово доба године преферирају се суперфосфатна ђубрива.
  3. Редовно обришите стабло, тако да штеточине и болести не могу продријети.
  4. Покријте младе младице посебним материјалима који ће битиштите их од јаких мраза.

Учинци болести

У прољеће и љето трешње почињу бити изложене болестима.Прво се на дрвету појављују мали знаци оштећења (листови су суви, гране падају, итд.).Ако не почнете лијечење, након неколико година биљка умире.Главни узрок ове ситуације је вертициллус.Младе трешње су погођене, понекад стара стабла.Једина разлика је у томе што се њихова болест развија спорије.

За профилаксу, потребно је садити трешње на месту где нема биљака изложених овој болести.Суздржите се од садње у тешким земљиштима (иловаче или глинасте).Да би Земља стално добијала праву количину ваздуха, потребно је редовно отпуштање.Боље је да се врши у размаку од 5 дана на дубини не већој од 8 цм, а пре оплодње или третирања дрвета дезинфикујте све баштенске алате, јер они често развијају гљивичне инфекције.Не закопавајте радикални врат у земљу.Његова минимална надморска висина изнад земље треба да буде 6 цм.

Често се сусреће и монилијаза (пламењача).Главни симптом ове болести је ситуација када се листови суше на биљци.Опекотине од сунца се појављују на плочици листа.Након неколико недеља, плодови, гране и цела биљка почињу да умиру.

Главна превентивна мера је нормализација влаге утла. Забрањено је забаравање, јер се гљивичне споре почињу формирати. Када орезујете оштећена подручја, поставите их на место где се споре не шире по земљишту. Боље је пресавити огранке и листове на некој врсти премаза, избјегавајући контакт са земљом. Ефикасна метода сузбијања пламењаче се сматра регент третманом (20 г на 5 л воде). Прскање се врши у интервалу од 10 дана.

Монилиаза се манифестира сушењем листова

Утицај штеточина

Често се гране и листови суше на трешњама због изложености паразитима. Најмоћнији непријатељи младог стабла су поткорњаци и краста. Ако почнете да приметите да се трешња брзо суши, могући разлог лежи у поразу потоње. У првим фазама развоја готово је немогуће одредити његово присуство, јер су његове димензије веома мале. За неколико недеља, шчитовки ће се повећати и моћи ћете да визуелно одредите његово присуство. На кори стабла почиње да се формира мали раст, који се састоји од великог броја паразита.

Кисељак се храни биљним соком, тако да често не само да листови избледе, већ кора почиње да се разбија. Да се ​​ослободимо ове штеточине на неколико начина. Уклоните сва оштећена подручја и гране. Након тога, третирајте биљку раствором бакар сулфата (20 г на 5 л воде) или Бордеаук мешавине (40 г на 10 л воде).

Лишће трешње се често суши због појаве поткорњака. Почиње да оштећује заштитни слој кортекса.биљке, изазива сушење. Он је у стању да негативно утиче на грмље трешње и дрвећа. Присуство поткорњака је назначено малим тунелима који се налазе дуж читавог периметра коре. Лишће на болесном стаблу бледи са великом брзином. Да бисте се ослободили поткорњака, правилна нега и редовно прскање Кхомусом (40 г на 5 л воде) ће вам помоћи.