Узроци црвеног шљива остављају се током лета Плум

22) Шљива - заједничко дрво на југу иу централној Русији.Култура обилато плодна и непретенциозна у нези.Али може бити нападнута и инфекцијом која се шири на цијелу парцелу, што ће довести до потпуног уништења усјева.Један од знакова болести је промјена боје лишћа.Ако ово нису специјалне сорте црвеног лишћа, хитно је разумети разлоге због којих лишће шљиве постаје црвено у љето.

Недостатак хранљивих материја

Ако у тлу недостаје фосфор, лишће ће добити црвени или смеђи тон, након што се смањи и осуши.Блоом неће трајати дуго, формираће се мали плодови.

Ако је на том подручју пјесковито тло, може доћи до недостатка магнезијума.Одликује се појавом црвених мрља.Након тога, листови се савијају и падају.

Неопходно је да се пронађе право ђубриво, а нови избојци неће бити под утицајем црвенила.

Гљивичне болести

Све биљке, без изузетка, подложне су гљивичним болестима.

Повољно окружење за развој гљива:

  • поред растуће тополе;
  • висока влажност;
  • необрађена кора са отвореним површинама;
  • често слетање и контакткруне;
  • сушено воће на гранама;
  • складиштење оближњих болесних листова.

Цоццомицосис

Ако листови почну да се прекривају црвеним пјегама, а на задњој страни је бијела превлака, то је кокомикоза. Његове споре се множе на полеђини листа. Као резултат, плодови престају да се развијају, брзо падају заједно са листовима. Неопходно је распршити шљиву и сусједно земљиште са бакарним сулфатом. Споре кокомикозе добро подносе ниске температуре, тако да уништите заражене гране, тако да се инфекција не прошири поново.

Млада стабла су најосетљивија на кокомикозу.

Полистигоза

Полисигмоза или црвена мрља је опасна за шљиве. На обе стране лишћа појављују се хрђаве мрље. Систем трупа и корена постаје слаб. Лети неће донети плодове, неће преживети зимске мразеве. Да бисте се борили против ове пошасти, потребно је да пре цветања обрадите текућину Бордеаук из шљиве.

Руст Мусхроомс

На југу Русије, такозвана рђа је уобичајена. Шљива нема имунитет на њу, али сорте имају потпуно различиту осетљивост. У почетку, дисеминатор ове болести је анемона, вртни цвет. У својим коренима, споре идеално чекају мразове. Лети одлазе са ветром, заразе околна слетања. На лишћу шљиве појављују се мрље, затим црвене, набрекле и замрачују до јесени. Обрађујемо бакар оксиклорид. Сорте Анна Спатт и Ренклод имају ниску осетљивост на рђу. За спречавањеболест, искапање анемона.

Монилиоз

Још једна од гљивичних обољења је монилиоза. Дрво изгледа као да је изгорело: на процесима се формирају сиве отеклине. Пупољци оштро падају, листови се суше, кора се пукне, из пукотина се појави гума. Инфекција се јавља у пролеће током цветања, ако дође до наглих промена температуре. Листове треба лечити леком "Хом". За профилаксу користите Бордеаук течност или "Цхорус": пре прекида пупољка, затим након цветања. За обраду ће бити потребно до 4 литре раствора.

За било које гљивичне болести, уклоните заражене области (лишће, гране, кора) и запалите.

Немогуће их је оставити за зиму: гљива је врло жилава, добро подноси ниске температуре. У прољеће сукоба, вјетар ће поново пухати, инфицират ће сусједне биљке.

Приликом третирања бакром или бордо течностима обавезно носите рукавице и затворену одећу да бисте избегли контакт са кожом. Пратимо концентрацију бакра, вишак може проузроковати опекотине коре и кореновог система.

Проблем коренског система

Листови ће почети да мењају боју са врха круне, ако постоје проблеми са кореном.

Немојте садити шљиве и шљиве трешње у подручјима у којима је могућа стагнација воде:

  • у низинама;
  • у областима подложним преплављивању;
  • у областима где су подземне воде сувише близу површине.

Такво место изазива пропадање корена.

Проблеми могу почети акопогрешно припремити шљиву за садњу.Корени су били захваћени болешћу и били су погрешно заустављени.Ако је коренски систем захваћен, младо младунче треба обрадити, пресадити на погодније мјесто.

Друга опасност носи вишак минералних ђубрива.Као резултат засићења елемената, може доћи до опекотина.

Унапред је потребно припремити дрво за зимски период.Пре мраза у касну јесен, одсеците дуге гране, умотајте подножје трупа да бисте спречили продор хладног ваздуха.

У летњем периоду треба пратити залијевање.У сушној сезони потребно је 4 пута мјесечно навлажити дрвеће, истодобно излити 7 литара воде.

Плодна гриња

Под утицајем штеточина, листови брзо постају црвени и распадају се.Да бисте се ослободили крпеља, морате уклонити мртву, суву кору из дебла.Третирајте се инсектицидима ("Карате") 3 пута повремено - током отицања бубрега, затим након цветања, по трећи пут након формирања пупољака.

Неки вртлари инокулишу биљке.Не увек овако даје заштиту, често супротно.Заражена култура се не може спасити, остаје само ископати и спалити.Локација на којој је расла, обавезна је обрада бакар сулфата или фунгицида.

Закључак

Неопходно је урадити превентивне поступке са препаратима од бакра и бордоа, прегледати биљке за штеточине и пратити читаву локацију.Запамтите, добра берба се може добити само од здравих биљака.