Узроци светлозеленог лишћа на шљивама Плум

Ако се не поштују основна правила бриге, стабла шљиве почињу да боли,као резултат тога, они обустављају свој раст, развој и лоше доносе резултате.Постоји неколико разлога због којих шљива има светло зелено лишће.У зависности од фактора који је проузроковао овакав феномен, примењује се различито лечење и превенција.

Недостатак ђубрива

Због недостатка хранљивих материја, листови на шљивама постају бледи, а затим пожуте и распадају се.

Азот

Најзначајнији елемент у траговима који обезбеђује активан раст зелене масе и одржавање његове природне боје је азот.На стање стабла може утицати и недостатак и вишак ове компоненте.

У првом случају, стабло престаје потпуно да расте, а листови масовно бледи, у другом случају, шљива интензивно расте лишће и изданак, као и пупољци који се неправилно формирају.Све то негативно утиче на цветање и плодност.

Недостатак азота у исхрани негативно утиче на фруктификацију

Светли и листови су прозирни када се шљива не храни препаратима азота неколико година за редом.Ако је лишће пронађеноТамно љубичаста нијанса је сигуран знак вишка азота у земљишту.

Фосфор

Уз недостатак фосфора, лишће и изданак на шљивама прекривени су свијетлозеленим точкама, а затим потпуно бијели. Дрво престаје да формира млади раст и лишће.

Калијум

Ако шљива није оплођена калијумом, горњи део изданака и лишће прво бели. Тада се на плочи плоче појави светло жута граница, а затим се шири по целој површини. Листови су деформисани, увијени и суви.

Манган и гвожђе

Уз недостатак гвожђа и мангана, лишће се прво бледи, а затим потпуно избели. У току активне вегетације биљка почиње масиван лист.

Хлороза шљиве (недостатак гвожђа)

Бакар

Први знак недостатка бакра је појава беличастих мрља на површини плоче. Временом потпуно прекривају читав лист, који касније постаје жут и пада.

Превенција и лечење

Уравнотежена годишња исхрана помоћи ће да се избјегне овај проблем. За цијелу сезону, дрво мора бити храњено најмање 4 пута:

 • у рано пролеће органска ђубрива се наносе на земљиште (азофоску или нитрофоску);
 • пре цветања и 2 недеље након тога, воћњак је оплођен суперфосфатом и калијум нитратом;
 • у току излијевања воћа и активног плодоношења, шљива је поново оплођена фосфором и калијумом;
 • у јесен, пре ископавања врта, калијум магнезијум се комбинује са суперфосфатом и магнезијумом у земљишту.

Болести

ВишеЈедан од разлога зашто је шљива бледа је инфекција:

 • пепелница. Знак - изглед беличастог плака на лишћу и изданцима. Временом постаје влажна и постаје тамно сива или смеђа. Оштећени органи постају жути, увијени и умиру. За превенцију и лечење болести, круна и земљиште се третирају двапут са Бордеаук мешавином или бакарним сулфатом;
 • велике богиње. Ако су листови на шљивама бели, могу бити заражени великим богињама. Прво се на површини плоче лишћа појављују клоротичне мрље у облику прстена или пруга које се претварају у мраморирање. Потом су избојци и плодови покривени истим местима. Тешко је излечити ову вирусну болест, стога се препоручује да се захваћени узорци уклоне са локације и спале;
 • хлорозу. Први знак - појављивање бијелих мрља на површини лишћа, које с временом постају једнолично свијетло зелене боје. Могуће је елиминисати ову болест, ако је шљива допуњена хелатима гвожђа;

Млечни сјај шљиве је неизлечив

 • Инфективни млечни сјај. Замрзнути узорци су најосетљивији на такво болно - листови су масивно прекривени беличастим или сивкастим цватом са металним сјајем. Лимена плоча постаје крута, а труп је покривен трулежом. Третман се обавља на следећи начин: прво, дрво се ослобађа из захваћених делова, а затим прска са бакарним сулфатом концентрације од 1%. Могуће је заменити овај лек лековима - Абига-Пик илиХом. Мјеста резана нарезана са вртом. За превенцију је неопходно поштовати сва правила за чување воћњака у шљивама и одржавати чисту површину

Неприкладно приањање

Ако је шљива посађена у киселом земљишту, онда ће након неког времена престати да расте, а лишће кроз круну ће добити светло зелену нијансу. Стога је прије садње важно одредити квалитету тла и, ако је потребно, додати мјесто доломитног брашна, хидратизираног вапна или креде.

Светло зелено лишће на стаблу може бити знак труљења кореновог система, који може бити узрокован блиским подземним водама. Шљива не воли преплављивање и може брзо да умре у мочварама. Приликом садње воћарске културе, важно је одабрати погодно мјесто гдје се подземне воде крећу на дубини од најмање 2,5 м. Ако то није могуће, потребно је добро одводити ријечни пијесак и шљунак.

Апхидс ат тхе синк

Расвета

Ако су листови шљиве постали бледо зелени, можда је разлог недовољно светлости. То се дешава ако су дрвеће близу једна другој или су у сенци куће, господарских зграда.

У зависности од сорте и величине круне, користи се другачији узорак садње шљива - бујне биљке се саде на удаљености од 5 м једна од друге, средњеросле - 3 м, а биљке са малом круном и колоновидним сортама - на удаљености од 1 м једна од друге.

Замрзавање

Често је узрок масивног бланширања лишћа прехладење дрвета током зиме.период.

Шљиве, нарочито млађе доби (од 1 до 3 године), треба да буду добро изоловане за зиму, иначе ће не само да ће престати да расту потпуно у пролеће, већ ће и потпуно умрети.

Замрзавање дела корена узрокује жуту боју лишћа

.

Прије почетка јесенске хладноће, око зона стабљике формира се земљано брдо које није мање од 20 цм, а онда се дебло омотава филмом, омотано жицом, а круна је покривена кровним филом или јеловим гранама од смреке. Након пада снијега, дрво је прекривено наносом снега.

Заливање

Светло зелено лишће шљиве може бити знак исушивања кореновог система због недостатка влаге. Количина воде и учесталост влажења тла овисе о временским приликама у регији.

У сушно лето, шљива треба залијевати најмање 5 пута током цијеле вегетације - од почетка вегетативних пупољака до времена када лишће лишће:

 • у рано прољеће - прије почетка протока сока;
 • две недеље пре цветања и две недеље после тога;
 • у фази излијевања и зрења плода;
 • у јесен након пада листа.

Прекомерна влажност узрокује да корени умру и шљива оставља да се осветли

Норма за младе младице од 1-3 године - 3 канте воде, за одрасле - 5-6 канте.

Постоје многи разлози који узрокују бланширање листова на шљивама, лако их је елиминисати ако се придржавате свих правила његе - да нађете добро место за садњу, исхрану у времену, воду и топлу воду.за зиму.За узврат, воћњак ће вам захвалити за добре приносе.