Узроци смоле на плодовима шљиве Шљива

Шљива је једна од најнезахтјевнијих у узгоју воћних усева.Али у нестабилним климатским условима и од погрешне бриге о плодовима шљиве.То узрокује кварење шљива, тако да је важно научити како спријечити тај процес.

Болести шљиве

Смолне формације на плодовима дрвета су узроковане инфекцијом болестима различите природе.

Гоммоз, или акупунктура

То је неинфективна болест која погађа многе културе каменог воћа.Гума од шљива формира угљене хидрате и восак, који се налазе у камбијуму.У процесу његове повреде повећава се количина гуме, што резултира њеним протоком.Такав процес настаје због неколико фактора - пораза стабла од пепела, мраза, опекотина од сунца. Често, механичка повреда коре, вишак влаге или хранљивих материја у земљишту могу бити узрок лечења десни.

Гума на трупу шљиве

Шљива мољац

Други разлог када смола излази из плода је пораз дрвета од шљива.Једући пулпу воћа, гусјенице паразита остављају иза себе тумор, по изгледу налик смоли.

Хоцки споттинг

Понекад из плода теку сузе због пораза дрвета са перфорираним местом.У почетној фази захваћени су листови и изданци.У свом напредном облику, инфекција се шири на јајник и плод.

Холеи уочавање

Клеастероспориоза

Још један чест узрок суза које теку из плода.Гљивична инфекција која се брзо шири на све органе биљке - изданци, листови, цветови и јајници, а касније и плодови.

Шљиве које су инфициране гљивама прекривене су чиревима који се претварају у густе израслине.Места уништавања нестају, а из формираних јама излазе гуме.Често се ова рана налази на бобицама трешње и трешње.

Плум Клеастероспориа

Правилно третирање

У зависности од разлога појаве смоле на шљивама, користе се различите методе третмана.

  1. Најбоље вријеме за третман гоммоза (гуме) у прољеће, када се заврши процес сока.Уклањају се сви оштећени делови стабла, а сечени делови се третирају вртним тереном.Током операције треба пажљиво испитати кришку, што указује на узрок гомозе.Ако рез има уједначен тон, а језгро је нешто тамније, на стабло не утиче никаква болест.Можда је узрок лечења десни био преплављивање или замрзавање дрвета током зиме.Ако је језгра значајно различита у боји од обода штапа и има тамно браон, црвено-браон боју са лабавом структуром - такво дрво треба хитно третирати.Проведите рез од избојака до здраве језгре, ако су плодне гране захваћене, треба их одрезати до здравог дијела.Затим се кришке попрскају плавим витриолом, а након сушења прекривају се вртом.
  2. У случају перфорираног оштећења на лицу мјеста, сви органи треба уклонити и спалити, иначе ће дрво стално бољети и услијед тога ће умријети.Након одсецања захваћених органа, врши се дезинфекциони третман са бакром или железовим сулфатом.Број третмана зависи од степена оштећења стабла.Код незнатне инфекције спроводи се једно прскање круне са 1% раствором.У случају умјереног обољења, они се прскају три пута са 1% раствором у интервалу од 2 недеље.У напредном стадијуму биће потребна двострука обрада крунице са 3% раствором.
  3. ​​
  4. Када су заражене клестероспоријом, дрвеће се третира са бакарним сулфатом концентрације од 1% и не касније од 3 недеље пре жетве.
  5. У борби против мољца користе се пестициди - Карбофос (90 мл супстанце за канту воде), Лепидотсид (за 10 литара 30 г) или Инта-Вир (за 1 л воде користи 1 таблету).

Превентивне мере

Уз одговарајућу негу и све пољопривредне праксе, можете заштитити воћњак од шљива од болести и добити висококвалитетну воћну културу.

Гума на јајнику шљиве

  1. Нежна нега и пажња.У процесу узгоја дрво треба редовно прегледавати на оштећења од болести, штеточина, избјегавати механичка оштећења коре на изданцима и трупцима токомтримминг. И у случају повреде, попрскајте болне тачке са плавим витриолом и покријте вртном травом.
  2. Заштита бачве. Пре почетка првих јесењих мраза, препоруча се кречити стабљике гашеним вапном, затим малчирати вртним тлом и заклонити мекињом, смрековом смреком или кровом. Таква изолација и дезинфекција ће зими заштитити дрвеће од мраза, болести, штетних инсеката и глодара.
  3. Провођење правилног и правилног оплањавања стабла - уклањање свих сушених, смрзнутих и оштећених изданака. За бољу вентилацију у прољеће и љето потребно је изравнати круну.
  4. Како би се спријечио процес круњења крунице, потребно је провести поступак орања сваке 3 године. На кори дебла и скелетних грана направите уздужне резове са сјевера насумичним редослиједом.
  5. Да би се избегло оштећење плодова гомозом и другим врстама инфекција, треба извршити благовремену и уравнотежену исхрану стабала препаратима азота и фосфора и калијума. Важна компонента је калцијум, због недостатка којег ова болест развија. Да би се компензовао недостатак овог елемента у траговима, у земљу се уноси калцијум хлорид.

У већини случајева, сузе на плодовима шљива настају због пораза болести и штеточина. Постоји неколико мјера за лијечење болесних стабала, али како пракса показује, лакше је спријечити такав процес него га елиминирати. Описане мјереПрофилакса ће вам помоћи да узгојите здраву башту и да из ње добијете квалитетан усев без употребе токсичних хемикалија.