Узроци, симптоми и типови маститиса у крави

Пољопривредници који се баве узгојем крава често се суочавају са тако непријатним стварима као што су болести животиња.Један од најчешћих типова болести код крава је маститис.

Млечне краве понекад имају болест вимена - маститис

Крава која пати од маститиса производи млеко које је неприкладно за исхрану људи и опасно за телад, јерпатогени могу упасти. Са неповољним исходом, маститис код крава може резултирати потребом да се уклони део млечне жлезде и прерано излучи животиња.

Узроци упале вимена краве

Узроци маститиса у главној маси повезани су са лоше одржаваним животињским условима, кршењем стандарда муже и неге, као и присуством хроничних болести или повреда у крави.

Прва група узрока укључује:

 • употребу влажног или прљавог отпада;
 • држање животиња на хладном поду;
 • присуство скица у стаји.

Под овим условима, бактерије које изазивају инфламацију лако улазе у виме.

Млијеко виме са неопраним рукама такође може бити извор болести.

Да би се избегао маститис, виме можете додирнути само чистим рукама

Поред тога, маститис код крава може бити компликацијанакон порођаја или неправилног храњењаНа крају крајева, остаци млека у жлездама стварају услове за ширење патогених микроба.

Појава маститиса такође је препуна маститиса.То се обично дешава као резултат контакта са роговима других животиња, као и ако се крава држи или хода у несигурним подручјима.

Понекад је тешко утврдити маститис код крава због скривених симптома и преливања акутних облика болести у хроничне.

Облици и општи знаци маститиса

Маститис се класификује у групе у зависности од симптома и својстава тијека болести.

Заједнички знаци за већину типова маститиса:

 • почетна појава компактних или натечених подручја на дну подручја упаљеног вимена;
 • ширење упале у алвеолама;
 • раст и отицање пацијената са режњевима;
 • мења боју вимена;
 • повећање укупне телесне температуре;
 • Изолација аномално воденог, вискозног или коагулисаног млека помешаног са гнојем или крвљу из заражених одељења.
 • Попълни престанак производње млека.

Тамне мрље на вимену су један од првих симптома маститиса

Маститис код крава може бити следећих типова:

  ) Цлиницал.Температура захваћеног дијела вимена се повећава.Стврдњава и буја.Ако се не лечи, упала утиче на остатак дојке, што може довести до апсцеса.Клинички маститис код крава може се јавити у благим, умереним или тешким облицима.У првом случају, кравље виме изгледа нормално, али млијеко које производи је неприкладно због пахуљица и грудица.У умереном облику, кврге у млеку се преклапају са млечним каналима и изазивају отицање.Виме постаје болно и тешко.Црвени и постаје врућ у упаљеном дијелу.Тешке облике клиничког маститиса карактеришу манифестација тешке интоксикације и хипокалцемије. ​​
 • Подклиничка.Овај тип маститиса је тешко дијагностиковати, јер се очигледно не манифестује.И виме и млеко изгледају нормално.Међутим, у одсуству благовременог лечења, постоји ризик од преласка субклиничког маститиса у клиничку.Могуће је детектовати инфламацију у субклиничком облику болести специјалном анализом млека.
 • Хронично.У овом случају, видљиви симптоми такође не постоје, али бактерије се налазе у ткивима.Ако се инфекција не лијечи, може се јавити упала у било које вријеме.
 • Катарал.Узроци ове болести обично су повезани са неправилном мужњом краве.Упала ретко погађа више од једне четвртине вимена.Инфекција, која продире кроз брадавицу, узрокује оштећење млечних канала и мукозних мембрана.Вањска манифестација маститиса је појава малих квржица око брадавице углавном петог дана болести.Стање животиње у раним фазама инфекције је задовољавајуће.Након тога, температура тела расте, кравагуби апетит и осећа се лоше.Млеко се одликује ниским садржајем масти и присуством пахуљица.
 • Гнојни.Постоји гној у млеку заражене краве.Има укус соли и жуту боју.Гнојни маститис карактерише веома висока телесна температура животиње.
 • Гнојни-катарални.Извор његове појаве су пиогене бактерије.Врло често овај тип маститиса је компликација катарралне форме.Лоша стања су обично узрокована лошим кравама или проблемима у репродуктивном систему животиње.Након три или четири дана од почетка болести, спољашњи знаци упале почињу да нестају.Овај тип маститиса или постаје хроничан или нестаје.

  Лабораторијски тест помоћи ће да се идентификује маститис прије почетка изражених симптома

 • Серозни или акутни серозни.Појављује се непосредно након тељења краве.Упалу карактерише оштећење везивног ткива између режњева дојке.
 • Влакнасти.Овакав маститис код крава је опасан због тешког тијека болести и брзог развоја упалног процеса.Фиброзни маститис може бити компликација катаралног.Болесна животиња има високу телесну температуру, губитак интереса за воду и храну.Можда невољно дрхтање мишића екстремитета и хромост.Три дана након почетка болести, млијеко из захваћеног дијела дојке се зауставља.
 • Хеморагични.Болест се често јавља након породаи утиче на пола вимена. Упала се јавља у акутном облику са ослобађањем гноја и вишеструким крварењима у ткивима дојке.
 • Гангреноус. Ова болест обично доводи до губитка захваћене четвртине вимена.
 • Специфични обрасци. Такав маститис обично прати друге болести.

Одређивање облика маститиса почиње прегледом дојке.Свако кршење његове боје, густине, величине, температуре и врсте и квалитета самог млијека може указивати на почетак болести.Лабораторијски тестови ће омогућити правовремену дијагнозу маститиса код крава, чак и ако нема вањских знакова болести.

Традиционалне методе и општа метода лечења маститиса

\ т

Приликом идентификације маститиса, важно је да не пропустите време за почетак лечења. Требало би да има за циљ борбу против инфекције која је изазвала болест. Обично се за то користе антибиотици и специјални лекови против маститиса. Понекад се указује на прање посуда за млеко.

Пре него што препишете лечење, треба да се консултујете са ветеринарима и да положите неопходне тестове.

Маститис у крави се најбоље третира под надзором ветеринара

Животињи треба дати одмор, држати је у чистој и добро осветљеној соби, прилагодити исхрану. Виме треба посебан начин масаже и млека сваких неколико сати.

Постоје традиционални начини лијечења:

 • компресовати са вотком;
 • дорада мркве и листова купуса;
 • компримирати из скуханог скроба риже;
 • биљно уље и маст за скроб.

Маститис у крави може бити потпуно излечен и може се претворити у хроничну или латентну форму. Неугодна посљедица болести је понекад губитак дијела вимена.Стога се лијечењу маститиса мора приступити одговорно.Најбоље је потражити помоћ ветеринара.

Маститис код крава је озбиљна болест која може довести до потребе за одстрањивањем животиња.Зато је неопходно не само озбиљно схватити дијагнозу и лечење маститиса, већ и спровести профилаксу усмерену на елиминисање могућег узрока болести.