Узроци пролијевања јајника Цхерри

Ако узмемо у обзир главне разлоге због којих трешња одбацује јајник, можемо разликовати велики број различитих ситуација.Сви они су повезани и са лошом квалитетом биљке и са карактеристикама самог дрвета.Ако сазнате разлог за овакву ситуацију, можете спасити жетву дуго времена.

Недовољна количина опрашивача

Често трешња испушта јајник када цветови нису потпуно опрашени.Несезонске усеве карактерише такав недостатак, тако да су поред њих засађене и друге биљке сличне по карактеристикама.Ако јајници падну са самоплодне трешње, нема пелуди, тако да је потребно неколико једноставних процедура да би се успоставила равнотежа:

  1. Потребне су нам биљке које ће цветати у пролеће, истовремено са културом семенки камена: тулипани, јорговани или божури.
  2. Неопходно је посадити близу биљака које карактерише богат мирис: копар, першун, коморач.
  3. Боље је дати предност светлим цветовима и биљкама које цветају црвеном, жутом или плавом нијансом.Такве боје ће привући пчеле и друге опрашиваче.
  4. Не користитехемикалије за обраду током цветања.
  5. Не може се спаљивати поред трешњиних стабала када почну да вежу воће, јер ће то одбити опрашиваче.

Слабо тло

Незреле бобице често падају након завршетка процеса цветања.Разлози за то могу бити неколико.

Превишен допустелен ниво на кислото на зема.Ако бројка пређе 4%, морате бити спремни да се зелене бобице распадају.Да би се ово спречило, омогућило би се кречење земљишта које се врши пре садње саднице.На 1 квадрат.м. захтијевају 10 литара вапненог морта: 3 кг креча у 10 литара воде.Ако је потребно, овај третман се спроводи сваке године пре формирања јајника.

Хранителното недорого.Постоји шанса да земљиште нема довољно хранљивих састојака за очување цвећа.То је испуњено чињеницом да се плодови не поцрвене, а још увијек зелени за земљу.Да би се спречила таква ситуација, ђубрење треба да се врши и током садње иу даљим периодима раста.Да би се плод побољшао и сачувао током садње, земљиште се храни органском материјом: 5 кг хумуса или тресета по квадратном метру.м. врта.Сваке године у прољеће, прије почетка формирања јајника, потребно је наводњавање с калијевим нитратом: 50 г на 10 литара воде.

У јесен, да би се дрво заштитило од мраза, залити грмље раствором суперфосфата: 30 г на 10 л воде.

Густина круне

Често плодови падају после цветања због чињенице да јајници недовољно сунца. На то не утичу само временски услови, већ и прекомерно згушњавање круне. Препоручује се да се дебела круница тањи сваке године.

Обрезивање се врши у прољеће и јесен. Прољетно обрезивање је уклањање сувих и обољелих грана, јер незрели плодови падају због чињенице да гране не садрже корисне супстанце. Јесење орезивање се састоји од стањивања круне, уклањања здравих грана. Ово неће само побољшати формирање јајника, већ ће допринети и бољем расту дрвета.

Прошле године добра жетва

Ако смо прошле године успјели прикупити велики број воћа, ове године дрво неће производити такав усјев. То је због чињенице да је дрво исцрпљено. Током зиме неће имати времена да се опорави и неће дати велики број плодова. Биљка нема довољно хранљивих састојака да ухвати нове плодове.

Побољшање стања дрвета, које ће омогућити годишње прикупљање великих показатеља усјева, омогућит ће правилну његу. Након жетве немогуће је извадити опрано лишће из врта: заједно с њима ископавају парцелу тако да лишће дјелује као органско гнојиво. Поред тога, потребно је додатно ђубрење, које се састоји од употребе суперфосфата: 200 г на 10 литара воде и 5 кг хумуса под једним стаблом.

Минимално заливање

Недостатак влаге негативно утиче на стање дрвета и током и након цветања. Ако коренски систем не добије праву количину влаге, неће бити у могућности да га доставипериферији трупа.У том случају, дрво почиње да треба влагу и није у стању да издржи формиране јајнике.

Постоји неколико препорука које је лако направити, али оне ће нормализовати ситуацију.Интервал наводњавања не треба да буде дужи од 20 дана.Ово време је довољно да се сва влага апсорбује и не доводи до трулежи корена.

За свако дрво је потребно најмање 20 литара воде.

Близина подземних вода

Не само да недостатак воде може пореметити развој дрвета.Вишак влаге такође негативно утиче на квалитет и количину јајника.Вртлар ретко може залијевати парцелу, али блиско лоциране подземне воде неће дозволити да се јајници формирају у великим количинама.

Шта учинити како би се спријечило излагање подземним водама:

  • садња садница на повишеним подручјима;
  • инсталирати систем за одводњавање у свакој бушотини за садњу;
  • Редовно отпуштајте горњи слој земље.

Све ове једноставне мјере заштитит ће коријење од преплављивања.

Негативни временски услови

Често, јајник вишње пада због неповољне климе.Полен је у стању да формира јајник 3 дана.Ако се у то време на улици одржава неповољно време - олује са грмљавином, киша, врућина или снег, онда полен губи својства.

Да би привукли опрашивачке инсекте, дрво се прелијемо медом.Да бисте то урадили, помешајте 2 литра меда у 5 литара воде.Након кише, третман се најбоље понавља.ТоДа бисте заштитили биљку од топлоте, мораћете да засадите у засјењеним подручјима: у близини зграда или ограда. Главна ствар је да директна сунчева светлост не пада на јајник. Као заштита од мраза, круница је прекривена посебном агрофибром која омогућава пролазак сунца и ваздуха, али не дозвољава да се култура подвргне мразу.

Штеточине

Често јајници падају ако су изложени штеточинама: муха, уши или гриња. Ови паразити се хране нектарима цвећа, што смањује способност везивања воћа.

Све што треба учинити да се заштити је третман и профилактичко прскање. Током цветања не можете користити хемикалије, па морате припремити народне тинктуре. За заштиту од лисних уши и гриња, користите раствор паприке: 20 г на 10 л воде. Прскање употребом врхова парадајза помаже у борби против мухе: извлачи се у 10 литара воде 2 дана.

Превенција се састоји од скупљања ларви паразита на време или прскања раствором мангана: 2 г на 10 л воде.

Закључак

Важно је да баштован схвати зашто трешња има јајник. Јајници падају на младе биљке које нису довољно јаке да формирају плодове. У прве двије године, берба ће бити минимална, али ако се ситуација понавља из године у годину, разлог је много озбиљнији и мораће се борити јачим методама.