Узроци, превенција и третман кукурузне болести Крушка

Данас постоји много различитих болести воћака, које охрабрују вртларе да се упусте у очајничку борбу да сачувају интегритет и хармонију величанствености свог врта. Једна од најчешћих, посебно подмуклих и опасних болести је бактеријска опекотина. Ова болест има тако разарајући ефекат на дрво, да ако га не идентификујете на време и не прибјегавате одлучним акцијама да бисте спасили дрво, у наредним годинама баштован може изгубити биљку.

Бактеријска опекотина на плоду крушке

Повољно окружење за развој болести

Много нам је за жаљење, различити представници флоре, од цвијећа до плодова дрвећа, подложни су горе наведеној болести.

Многи вртлари се стално суочавају са овом болешћу, али само мали део може открити и дијагностиковати га на време.

Небилитс, многе бајке и легенде о болести, и још више савјета о томе како се ријешити. Ако брзо погледате читав информациони блок посвећен овој болести, онда можемо запазити широк спектар препорука, почевши од чињенице да се захваћено дрво треба искоријенити и спалити, а завршитиупотреба разних хемикалија.

Мртвачки врт од бактеријских опекотина

До недавно се сматрало да је бактеријска опекотина болест честа у Канади, Сједињеним Државама и Аустралији, и као таква, није откривена у нашим географским ширинама.

Међутим, све је чешће на форумима вртлара почело да се појављују све врсте фотографија, у којима су дрвеће приказиване са јасно израженим симптомима ове болести. Појава ове болести има јасну зависност од низа фактора, међу којима треба истакнути старост дрвета, његову припадност одређеној врсти или подврсти и услове околине. На пример, пролеће, бујичне топле кише су најповољније, може се чак рећи и пратећи фактор за ширење болести на гранама и цватовима биљака. Суво и вруће лето, како га посматрају многи вртлари, помаже да се успори напредовање болести. Из неког разлога, то је крушка међу свим воћкама која је много чешће и више изложена овом разарајућем вирусу.

Карактеристике развоја болести у крушкама

Бактеријска опекотина крушке је озбиљна инфективна болест воћног стабла узрокована микроорганизмом који припада групи ентеробактерија (као што је салмонела). У влажним данима, посебно у кишној сезони, која углавном пада на почетак јуна, настају повољни услови за развој болести. Данас, ова болест погађа све више и више стабала, не самонегде у Канади или Аустралији, али већ у нашим отвореним просторима.

Прва фаза је монилиално увенуће

Први знаци инфекције дрвета појављују се на цвасти крушке у облику појединачних или групних гроздова.

Цвеће на стаблу воћа постепено избледи и на крају се осуши.Постепено, инфекција покрива нова подручја, крећући се низ стабло до педикела, који прво мијења боју у зелену, а затим у јантар.Временом, инфекција покрива пупољке дрвета, који такође потамњују, али не падају.

Гране, са листовима тамно браон боје, дуго задржавају своје положаје на дрвету, виси мртви у гроздовима и попримају изглед увенуљених.

Од коре, инфекција продире у унутрашњу структуру крушке, труп стабла почиње да се прекрива смеђим пјегама са израженом зоном, где се коре значајно скупља и прекрива бројним пукотинама.Појава капљица млечне боје, густе конзистенције, често се примећује на осушеним површинама коре.Феномен некрозе кортекса карактеристичан је за каснију фазу болести, када је вероватноћа позитивног исхода болести минимална.

Друга фаза је сушење листова

Ако није могуће препознати инфекцију на време или напорима да се излечи стабло које није довољно ефикасно, биљкаумире.

Узроци бактеријског спаљивања

Почетком 1980-их, укус крушке је постао предметдетаљна истраживања научника и вртлара. Као што је претходно поменуто, узрочник ове болести је бактерија из породице ентеробактерија (међу којима су салмонела и Е. цоли посебно опасне за људско здравље). Следеће темељно питање на које је требало одговорити било је: како је болест заразила једно дрво у башти, да ли се ова болест несметано шири на друге здраве биљке?

Одговор је убрзо пронађен. Чињеница је да се у одређеном стадију болести на захваћеним подручјима стабла (коре, лишће или плодови крушке) појављују осебујне капи јантарне боје. Садрже огромне колоније штетних бактерија. Инсекти, као што су осе, пчеле, мухе, па чак и птице које посећују погођена цвасти и плодове, постају невољни механизам преношења ових штетних микроорганизама на здрава стабла. Кроз различите микропукотине у кори, настале услед механичких оштећења, бактерије продиру у унутрашњу структуру дрвета и на тај начин изазивају инфламаторни процес у здравој биљци.

Сушење целих грана - третја фаза

Атмосферске појаве као што су киша, вјетар или магла такођер доприносе кретању патогена из захваћених подручја крушке у здраве.

Поред тога, научници су успоставили неку везу између развоја болести и хемијског састава земљишта у којем дрво расте. Чињеница је да је земља обилно засићена са садржајем азотаодобрења или органске супстанце је повољан фактор који доприноси настанку и даљем ширењу болести. Док тло са минималним садржајем ђубрива спречава развој болести.

Јајчници од крушке

Превенција спаљивања бактеријске крушке

Бактеријска опекотина крушке је веома озбиљна болест. Приоритетни задатак вртлара је правовремена дијагноза и свеобухватан, свеобухватан третман.

Много је лакше спријечити развој болести него се носити с посљедицама ове подмукле болести.

Третирање стабала у пролеће је превентивна мера

Најефикасније методе превенције су следеће:

  1. Све нове плантаже крушке треба пажљиво пратити, препоруча се да се земљиште подцјењује што је чешће могуће - то је кључна и важна точка, будући да коров може бити директан извор инфекције.
  2. Када се ради са садницама и прерадом околног подручја, важно је користити чист инвентар.
  3. У време куповине садница крушке, предност треба дати онима који су отпорни на патоген.
  4. Покушајте да немате дивље воћке поред своје баште, ако их нађете, морате их ископати, јер оне могу бити и извор болести.
  5. Редовита обрада врта разним инсектицидима омогућава не само да се ријеширазне паразите (мухе, осе), али и минимизирају могућност њиховог уношења штетних микроорганизама.
  6. Континуирано и темељито прегледајте врт, обраћајући посебну пажњу на лишће и пупољке. Најмања сумња на болест треба да наведе вртлара да предузме одговарајуће мере у циљу лоцирања извора инфекције и њене накнадне елиминације.

Третман бактеријских опекотина у крушкама

Најпознатији начин поступања са "Антоновом ватром" је употреба бакар сулфата у комбинацији са кречним малтером.

Уз одговарајућу дозу и пропорције компоненти, таква смеша је веома ефикасна. Веома често превише присуства витриола доводи до жарења лишћа, а неадекватно доводи до губитка љековитих својстава.

Бакар сулфат зауставља болест у својим раним фазама

.

Ако учињени напори не доведу до позитивних промјена, препоручује се примјена методе обраде дрва помоћу фунгицидних препарата.

Неки вртлари су склони да користе радикалне методе искорјењивања болести - искоријенити захваћено дрво и спалити га. Строго је забрањено премјештање биљке у друге дијелове врта, јер је вјероватноћа ширења патогена у подручјима гдје расту здраве биљке.

Неки вртлари сматрају да је прикладно уништити све воћке у близини радијуса извора инфекције.

Алати који се користе при раду са зараженом биљком треба даље дезинфиковати карболном киселином или формалином.Употреба овакве методе оправдана је само ако третман није довео до позитивног резултата - понекад је боље жртвовати једно дрво да би се у будућности спасио цијели врт.

Офлосакцин је такође ефикасан у другој фази

Наука не стоји мирно и данас постоји читав низ лекова који ефикасно уништавају бактеријску опекотину.Међу огромним бројем лекова треба нагласити:

  • Стрептомицин - најчешћи антибиотик, његова непорецива предност је општа доступност и апсолутна јефтиност.
  • Тетрациклин је популаран као Стрептомицин, јефтин и широко коришћен лек.
  • Фитоспорин - лек се препоручује да се користи само са јаким поразом крушке.Смањује брзину и степен труљења у структури стабла.
  • Офлоксацин је лек квалитативно новог нивоа.Његова посебност је снажан и агресиван учинак на мјесту инфекције.Треба га применити, строго се придржавајући назначених доза.

У процесу ослобађања од болести, важно је не само распршити лишће, изданке и цватове, већ и стабло самог стабла.

Знакови опекотина на деблу

Прскање крушке је строго забрањено у врућим данима, предносттреба да се даје облачном времену, из једноставног разлога, ако се крушка третира раствором овог лека на сунцу, корисни микроорганизми ће умрети под дејством директне сунчеве светлости.

Горе наведени антибиотици су модеран начин да се ријеше бактеријске опекотине у воћкама, укључујући крушке.

Важно је не заборавити да третман антибактеријским лековима није лијек за ову болест.Чињеница је да редовна употреба свих горе наведених супстанци доводи до чињенице да патоген на генетском нивоу може мутирати и развити отпорност на њихове ефекте.Да би се побољшао микро и биоклимат, препоручује се да се расута трава око стабла крушке.

Такве акције стварају повољно окружење за развој корисних микроорганизама који ће убити бактерије.

Као резултат тога, вриједи напоменути да је ова болест прилично опасна за различите воћке, али уз правовремено откривање болести, дрво се још увијек може излијечити.