Узроци жутог лишћа на шљивама током лета Плум

Једно од стабала вртова отпорних на мраз и болести је шљива. Не захтева посебну бригу и увек даје добру жетву. Али у посебно врућем или влажном љету, култура може бити нападнута одређеним болестима.

Узроци жућења листова

Разлози због којих жути листови пожуте могу бити маса. Неке од њих су безопасне, док друге могу изазвати компликације:

  • када залијете врт, вода може пасти на лишће и они само изгорјети - исто важи и за изненадне кише у врућем времену;
  • ново пресађена шљива може почети да жути због чињенице да није навикнута на ново место - то није опасно и нормализује се само по себи.

Ако ништа од наведеног није узрок, то може значити да је култура подвргнута клорози. Има 2 типа: инфективна и неинфективна. Чини се да је лишће потпуно жуто, понекад са зеленим венама, након неколико недеља можете да видите да су листови пали.

Неинфективни тип хлорозе

Неинфективна хлороза може се приметити ако се не испуне основни услови неге биљака.

  1. Један од разлога због којих жути листови жуте боје може бити недостатак сунца, посебноодноси се на младе шљиве.Због чињенице да нема довољно светла, стабло престаје да производи хлорофил, па се јавља болест, током које се лишће скупља и жути.
  2. Ако јама за слетање није била правилно припремљена, током зимовања шљива би се могла смрзнути и разболети.
  3. Култура воли влагу, али не и њен вишак.Ако је шљива вишња засађена у непосредној близини подземних вода, током јаких летњих киша вода може увелико да се уздигне и дотакне корење шљиве.
  4. Зашто лишће на шљиву пожути у јулу: због недостатка влаге током лета, када се земља почне сушити и коријени престају да добијају довољно воде.Да би помогли дрвету, потребно је да га обилно залијете.

Инфективна сорта

Инфективна хлороза је рјеђа, али се сматра најопаснијом због тогаизгледа из гљивица.Појављује се са малим жутим тачкама на листовима, које постепено повећавају волумен, након чега лист постаје потпуно жут и пада.Болест се манифестује крајем јуна или средином јула.

Листови жуте и падају због пренатрпаних подземних вода које су се превише повећале услед честих олуја у сред лета.Ово ће се понављати сваке године, што ће погоршати принос и чак довести до смрти усева.У овом случају, најбоље је пресадити дрво на веће и осветљено место и након неког времена се опоравити.

Карактеристике третмана

Ако наиђете на изненадну жуту боју лишћа шљиве, одмах треба започети курс.опоравак, да га не уништи. Препоручује се да се дрво храни минералним и азотним ђубривима, уклоне све осушене гране и кора и како се третира вртним травњаком.

Можете покушати да надоградите дрво: да растете младе гране које ће заменити старе. Да бисте то урадили, потребно је да обрадите стабло "Аппин", то је добар стимулатор раста. Препоручује се да се шљива прска "Анти-хлорозом" и "Феровитом".

Ако је разлог то што је дрво замрзнуто током зиме, остаје само да се сачека, јер ће се дрво обновити за неколико година. Неопходно је да му се обезбеди одговарајућа нега и загревање за зиму.

Један од разлога за жуту боју лишћа може бити недостатак одређених елемената у земљишту. Морамо сазнати шта јој недостаје и почети се хранити. Након неког времена, одвод ће се опоравити. Може постојати вишак креча у земљишту, у којем случају се земља мора оксидирати и амонијев нитрат и калијев сулфат се морају увести у њу.

Средином лета, време је посебно вруће, тако да морате биљку обилно заливати сваке 2 недеље, најмање 4 канте на младици. Један од разлога може бити појава глодара и кртица, па када се детектују брда у близини дрвета, морате их се отарасити, користећи специјалне отрове или замке.

Превентивне мере

Ако лишће на шљиву постане жуто, може бити узроковано клорозом. Да бисте избегли болест, обратите пажњу на то где садите своје дрво. Изаберите добро освијетљено, по могућности смјештено на брду, мјеста. Шљива се боји вишкавода може почети да труне, и на крају умре, тако да је не садите на местима где подземне воде нису веома дубоке.

Посебности тла треба узети у обзир. У јами за слетање потребно је направити потребну количину ђубрива и повремено се хранити ако постоји потреба. Потребно је пажљиво ископати земљиште, очистити коров и штетне инсекте. Редовно обрезивање грана, чишћење стабла од сушених грана и коре, третирање рана вртом.

Било би добро да се обрише стабло свака 2-3 године. Не заборавите хранити шљиву минералним и азотним ђубривима и дати јој редовно и обилно залијевање, али немојте претјеривати. Потребно је само 2 наводњавања месечно, али се током суше и врућине препоручује да се ради једном сваких 10 дана. Редовно вршите преглед дрвећа на присуство разних болести и паразита.

Закључак

Шљиве се одликују својом дуговјечношћу, обилном плодношћу, отпорношћу на мраз и отпорношћу на болести. Није избирљива, не захтијева посебну његу, али не воли пуно воде, па је не треба пунити. Ако откријете да листови пожуте на шљивама, то је сигнал да је дрвету потребна помоћ, а ако погледате у времену и утврдите узрок, брзо ће вратити облик и наставити да вас одушевљава већ дуги низ година.