Узроци и третман губитка перја код пилића

Питање зашто перје испада у пилића је релевантно за власнике ове живине. Одмах је тешко дати тачан одговор: они су ћелави из потпуно различитих разлога. Власници морају одредити који је главни фактор овог феномена и како заштитити кокоши од ћелавости и такве болести као што је алопеција.

Пилићи у домаћинству

Људи који воде домаћинство понекад се суочавају са проблемом губитка перја код пилића. Врат и груди постају најчешће лезије, понекад и ћелавост живине и на леђима. Осим тога, перје постају крхке, понекад кокош изгуби пахуљице. Овакав феномен може се појавити у било које доба године, а са својим карактеристикама потпуно се разликује од сезонског млаћења пилића. То је болест која се зове алопеција.

Ако је неко пажљив, може се уочити развој алопеције на самом почетку. Како разликовати болест од сезонског молирања? Све је сасвим једноставно: природно молтирање не обезбоји перје, а само перје падају са доњих слојева. Ако пилетина има ћелав врат, онда постоји озбиљан разлог за бригу.

Шта може узроковати ова болест? У случају кашњења с птицом, она може изгубити све своје перје у кратком времену.Оваква ћелавост се најчешће јавља ако је пилетина месо или месо.

Узроци алопеције

Прво размотрите разлоге због којих кокоши губе перје.Главни узрок алопеције је увек погрешна исхрана.Примјетили сте да особа има недостатак витамина у тијелу, она одмах утјече на изглед?Дакле, исто се дешава са живином, само главни показатељ је алопеција пилетине.Ако телу кокошке недостају минерали и витамини као јод, калцијум, сумпор, фосфор, онда ће то сигурно изазвати развој алопеције код птица.

Ћелав врат је јасан знак болести

Али и бројни други фактори могу бити узроци: ако су повређени услови за пилиће (лоше осветљење просторија,проблеми са вентилацијом, затворено и невентилисано место, прљавштина, паразити) .Ако је све у реду са храном, услови притвора су такође у добром стању, и нема паразита, онда је сама храна (или боље речено њен недостатак) постала узрок ћелавости.

У процесу сезонског молирања пилића, њихово тело захтева двоструко више хране, ако ово друго није довољно, онда перје које птице требају може да испадне.Да сумирамо факторе, разлози због којих кокоши губе перје су:

  • лоша исхрана (или недостатак исхране витаминима и минералима потребним тијелу, или недостатак саме хране);
  • паразитски организми који једу и перје;
  • неприкладни услови (мало светла, прљавштине истагнирајући ваздух, без шетњи.

Како решити проблем губитка перја код пилића?

Шта ако птице падну на перје?Кључ исправног третмана је да правилно одредите узрок болести у вашој живини.Због тога ћемо сваки од фактора размотрити одвојено, као и који су могући симптоми и који третман пружити птици.

Перје испадну у пилића

Неуравнотежена исхрана

Знак лошег исхране пилића је недостатак сјаја на перју, губитак перја и нивопроизводња јаја.У таквим ситуацијама неопходно је:

  • додати додатке витамина и минерала у храну (могу се лако наћи у продавницама);
  • сумпор треба додати храни за витамине (око 0,3 грама са сваким оброком), сумпор се може заменити за Глауберову со;
  • да би се обновио ниво минерала, користити раствор мангана или јода (потребно их је залијевати након једног дана ујутро).

Симптоми алопеције

Главне области погођене овом болешћу су леђа, врат, корен репа, груди и стомак.Често болест напредује толико да пилетина постаје потпуно гола.Када почну да прегледају болесну птицу, приметно је да је кожа постала упаљена, понекад има и модрице.

Зашто је толико важно приметити алопецију на време?Болестан, кокоши не само да губе сву перје, већ почињу да губе на тежини, производња јаја опада на минимум.У ретким случајевима, канибализам се развија између птица;имунитет пада, птице лако могу да покупе било коју болест.

Са губитком перја у имунитету перади опада

Третман за алопецију

Можете се окренути традиционалној медицини, јер су органска средства најбоља.Ако се копита, рогови било ког љубимца обришу до брашна и стално додају храни пилића, онда то може да спречи испадање перја и наставак њиховог раста.Неопходно је такво средство примијенити док резултат не постане јасан (умјесто рогова можете скупити исто перје и додати га храни пилића).

Повређени услови

Ако се разлог пада перја састоји управо у неправилном одржавању птице, онда се све лако може фиксирати:

  • уклонити сву прљавштину и дезинфиковати просторију;
  • Проверите вентилацију, проветрите просторију;
  • повећавају прозор тако да сунчеви зраци могу ући у просторију (сунчева свјетлост проводи одличну природну дезинфекцију).

Па, ваше кокошке би требало да проведу најмање сат времена на улици сваки дан, то даје телу одлично отврдњавање, помаже растезање мишића, и тако даље.

Да би се борила са болешћу, неопходно је побољшати услове кокоши

Паразитски организми

Паразитски организми су један од уобичајених проблема који настају кадацхицкенсАко птице имају лошу храну или услове становања, оставља много да се пожели, онда хигијена просторије постаје најважнија ставка.У таквој ситуацији, задатак власника је редовно и правовремено чишћење,честа дезинфекција собе.

Као превентивна мера против паразита, пепел се увек користи.Неопходно је да се у кокошињац стави корито или други суд пуњен пепелом.Пилићи ће се у њему окупати, а ово је својеврсно природно чишћење перја, па се штеточине попут лисаца не појављују тачно (имајте на уму да је пепео боље стајати у просторији у којој живе птице: то ће бити сигурније).

Уз повољне финансијске могућности, ултравиолетне лампе би требале бити уграђене у кокошињац.Зашто вам је то потребно?Зими, захваљујући лампама, пилићи ће почети да добро лете, а ултраљубичасто светло ће компензовати недостатак витамина Д у телу птица.Коштано брашно, купус, махунарке и коренасто поврће су добра превентива за алопецију (ове намирнице помажу у враћању плумова).Препоручује се уношење у исхрану зоби, колача и смањења масне хране.

У борби против паразита, пепео купке су неопходне

Постоје бројни разлози зашто перје може испасти у пилићима.У зависности од фактора, третман птице варира.Важно је приметити развој болести у раним фазама (а губитак перја код пилића је болест - алопеција).Ако приметите болест, потребно је брзо утврдити узрок њеног развоја, елиминисати иритантне факторе и почети са лечењем болесне птице.

Брижни власник ће се увијек сјећати превенције, а онда његово домаћинство неће бити у опасности.Будите пажљиви према пилићима, а онда у третирању од губитка перја неће бити потребно.