Узроци и превенција пукотина у шљивама Плум

Појава пукотина накора представља озбиљну опасност за усјеве шљива.Биљка може почети да рано осуши или чак осуши.Оштећење ове врсте је улазна капија за разне бактерије, гљивице и чланконожце који уништавају дрво и проузрокују његово труљење.Ако је воћка напукла површину дебла, потребно је што прије установити могуће узроке и подузети одговарајуће мјере.

Пукотине на кори шљиве могу постати врата за инфекцију

Узроци пукотина у шљивама

Пукотине у трупу могу се појавити наконКоренски систем биљке је нарастао до хоризонта подземних вода, што негативно утиче на шљиву.

Још један чест разлог за настанак кварова је прекомерни раст дрвета, убрзан раст коре, што је резултат пуцања од притиска који се на њему ствара.

Постоје бројни други узроци који узрокују оштећење коре:

 • Изложеност мразу.Вода у дрвету се шири у лед.Као резултат тога долази до притиска који узрокује појаву пукотина.
 • Изложеност сунчевој светлости.Биљке, као и други живи организми,склони опекотинама. Знак тога је појава црвено-смеђих мрља на биљци. Најчешће опекотине се јављају у рано прољеће, када сунце већ сија јако, а стабло након зиме се не користи за такве вруће зраке.
 • Прекомерно механичко оптерећење на гранама због превелике количине воћа или тешког мокрог снега на њима.
 • Оштећење дебла од глодара или штеточина - поткорњака.
 • Различите биљне болести, као што је црни рак. Ова болест потпуно утиче на дрво и доводи до њене смрти у року од неколико година. Опасност од црних ракова је да се може проширити на друга стабла у башти.

Грешке вртлара које доводе до оштећења коре

Погрешка љетних становника доприноси стварању пукотина на стаблима вртних култура:

 • орезивање ниског квалитета;
 • прекомерно заливање или садњу на земљишту са превисоком влажношћу;
 • погрешан избор сорте и њена последица - слаба отпорност шљиве на окућници на зимску хладноћу;
 • сувише дубоко слетање.

Интензивни раст волумена дрва, који доводи до пуцања, може бити узрокован прекомјерним уносом шљиве са ђубривом, тако да је потребно умјерено оплодити, строго слиједећи упуте за кориштење гнојива.

Лоше орезивање може довести до пуцања коре

Мере када се појаве пукотине на коре шљиве

Деловање вртлара зависи од разлога.оштећење.Шта учинити ако кора пукне на шљивама:

 • Ако су ефекти мраза или сунца проузроковали пуцање, прво третирајте оштећење са разређеним раствором калијум перманганата, а затим наносите вртну вар на пукотине.
 • Ако има превише плодова на шљивама, онда треба подупирати гране дрвета.
 • Ако биљка има болест као што је црни рак, потребно је уклонити захваћену кору у прољеће и јесен и спалити је.
 • Када је шљива под утицајем поткорњака, потребно је одредити стање коре.То се може урадити ножем.Ако се у кожу тешко усијече, биљка се још може излечити одговарајућим инсектицидима као што је Антијук.Да бисте убили штеточине, морате користити шприц да убризгате раствор пестицида у рупу инсеката.Ако је кора лако пробијена ножем, а она такођер љушти из дебла, дрво се не може третирати.Мора се сјећи и спалити, иначе ће бити извор инфекције за цијели врт.

Спречавање пуцања

Пражњење је важна превентивна мјера против појаве пукотина на кори.Треба да се спроводи у пролеће и јесен.Када се користи бјељење, користи се вапнена жбука, која би за старија стабла требала бити концентриранија него код млађих.За шљиву је најважније јесенско бељење.

Важно је заштитити биљку од оштећења од сунца и мраза.За овај новински папир са шљивом који рефлектује сунчеву светлост.Да заштитимо дрвећеод зимске хладноће се загревају са шпанбондом, бастом или лутрасилом.

Формирање пукотина се спречава наношењем на целу површину трупа окренутог ка северу, уздужним дисконтинуираним браздама дубине од 1–2 мм. Први пут се ова процедура проводи на четверогодишњем дрвету, а онда се мора поновити у интервалима од 5 година.

Пре наношења бразди, нож који се користи у раду мора бити добро дезинфикован.

Дрвеће које расте у башти мора бити заштићено од оштећења од глодара. За ову дебла везана кровним материјалом.

Други начин за заштиту биљака од зечева и мишева је да се покривају дебла са смјесом глине и крављег балега на који се додаје фенол. На мешавину корпе можете додати не више од 1 тбсп. л ову супстанцу. Веома је токсичан, ау већој концентрацији може оштетити дрво. Са великом популацијом овог места са мишевима и пацовима, глодари се уништавају отварањем мамаца за отров.

Све ове мјере смањују ризик од стварања пукотина и развоја болести повезаних са биљкама. Тиме се знатно продужава животни вијек и интензивно плодоносно дрвеће.