Узрокује увенуће лишће стабала кајсије Априцот

Чест проблем који се јавља када се узгој стабла кајсије повезује са променом листа. Због тога што листови кајсије пожуте, утичу болести, штеточине, недостатак супстанци, пропадање тла и временски услови.

Лишће кајсија - знак болести

Главни узроци болести

Најчешћи узроци венућа су:

  • Изложеност лисним ушима. Ово је мали инсект, који не води само жутом лишћу марелице, већ и његовој смрти. Храни се лишћем, исисава сок из њих: жуте, а затим се склупчавају у сламу. Присуство лисних уши биће видљиво на кајсијама, ако га погледате. У борби против штеточина помоћи ће кемикалије, које би требало посути марелице и биљке у сусједству.
  • Утјецај на животиње. Мишеви и зечеви могу оштетити кајсију оштећивањем коре у близини ризома. Да би се заштитили од њих, направите дебло од земље до висине од 1 м. За намотавање кровног материјала или плочице се користи.
  • Недостатак корисних елемената. Ако нема довољно магнезијума или фосфора, то изазива жуту боју лишћа. Дрвеће треба оплодити минералним ђубривима, боље у пролеће. ово не само да ће спасити дрво од развоја болести, већ и повећати количину жетве.
  • Клима. Још један разлог за жуту бојулистови су лоши временски услови.То укључује сушу, интензивну топлоту, дуге кише.Током сушних периода, добро залијте дрвеће, а након прекомерних падавина зауставите влажење тла.

Вертикално увенуће

Један од разлога за промену лишћа је вертикално венуће.Ова болест марелица је изазвана дејством споре гљивица.Они могу бити дуги у земљишту, али када су изложени инсектима преносе се у коре, остајући у пукотинама дебла.Понекад су споре гљивица толико распрострањене у земљишту да када корени апсорбују хранљиве материје, споре продиру и кроз дрво.

Постајући заражена овом инфекцијом, биљка почиње да се суши, лишће постаје жуто, тромо, затим се суши и умире. Ако не започнете брзи третман, дрвеће ће умрети и осушити се. За то рабите "Фундазол", "Топсин-М", "Витарос", "Превикур".Као превентивну меру, дно стабљике треба третирати кречним малтером, који ће омогућити уклањање инсеката који су носиоци гљивичних спора.

"Топсин-М" помаше у борби против инфекције

Шта учинити ако узрок жућења није утврђен

Често се дешавада би се утврдио разлог због којег су листови кајсије осушени.Ако се не примећују ефекти штеточина или временских непогода, најбоље је да се садница уклони.

Приликом садње и збрињавања биља мора се поштовати више правила:

  • Побрините се да су саднице здраве и да нису заражене гљивичним болестима.Потребно је провјеритида ли су штетници на њима.
  • Ако дође до повреда, штета треба што пре покрити посебним вртом.
  • Правовремено обрезивање листова и грана које су осушене мора се извршити и спалити.
  • У прољеће и јесен требате прскати дрвеће мјешавином Бордеаук, повремено се биљка прска у љето, али након жетве.
  • Уклонити зрело воће на време.

Ако се дрво не може сачувати, онда се његови коријени морају искоријенити, а марелице се не могу садити на овом мјесту, само је допуштено садити воћке.

Бордојска мешавина се користи за превенцију инфекција

Главни узроци лишћа и сушења су излагање штеточинама и болестима. Ако је дрво болесно, мора се попрскати специјалним препаратима, али је лакше заштитити дрво од штеточина и болести него их се ријешити. Стога, увек обавите превентивно прскање у пролеће, пре цветања, и на јесен, после жетве. Воде дрвеће на време и храните их минералним или органским ђубривима.