Узрокује трулу дуњу на дрвету Куинце

Многи вртлари, када узгајају дуњу у кућним вртовима, суочавају се са проблемима труљења воћа, недостатка плодова, уситњавања. За то постоје многи разлози: неприкладна клима, болести, штеточине, грешке у њези, недостатак хранљивих материја.

Опште информације о трули

Дуња је биљка близу усева јабуке. Чак и његови плодови припадају лажним јабукама. Узроци труљења воћа на дрвету слични су познатим стаблима јабуке и крушке.

Зашто дуња трули на дрвету:

 1. Гљивичне или инфективне болести.
 2. Појава штеточина.
 3. Лоша нега.
 4. Неповољни климатски услови.
 5. Лоше место за узгој стабла.

Суочени са проблемом труљења плодова дуње, неопходно је да се утврди специфичан разлог.

Ако дрво има болест или штеточине, потребан је читав низ терапијских и превентивних мера. С лошим квалитетомтло обављају дораду и побољшавају својства земље.

Болести дуње

Главне болести дуње, које доводе до пропадања плода, су неколико.

 1. Ротација у облику срца.
 2. Монилиасис.
 3. Аура.
 4. Деали.

Труљење у облику срца

Болест старих стабала дуње - срцолика трулеж - покреће гљива и узрокује оштећење листа, лош квалитет и труљење плода, као и смањене приносе.

Монилиасис

Гљивична болест која се манифестује у плодовима као бијели или жућкасти осип.То доводи до мумификације, труљења и испуштања воћа.Прерано распадање доводи до наглог смањења приноса.До оштећења долази услед слабљења дрвета на хладном и влажном извору.Монилиоз се преноси ваздухом.

Аура

Заразна гљивична болест која резултира променом боје и облика листова.Због боје ауре, воће и јапанска дуња не доносе плодове, јер постоји масиван губитак цветних пупољака.Дрво не цвета.

Млечна роса

Гљивична болест која има друго име, бел.Гљивица својом мицелијом обавија не само лишће и гране, већ и воће и изданке.Инфекција доводи до пропадања дуње.

Руст

Гљивична болест се протеже и на плод.Рђа се појављује као зарђале, смеђе мрље по цијелом тлу.Инфекција доводи до уситњавања плода и смањења приноса.

Фадинг оф овариес

Гљивичне лезије,који се појављује на листовима као тамно смеђе мрље. Напредовање болести доводи до поцрњења зелене боје. Осип се појављује на унутрашњости листова. Из ње поре на гљивицу падају на јајник, што доводи до њиховог пропадања.

Ово је гљивична инфекција, која доводи до пропадања јајника и поремећаја цветања, као резултат тога, дуња не доноси плодове.

Греи Рот

Гљивице, које се манифестују у облику сиве расе на изданцима и цветовима. То доводи до нижих приноса и уситњавања воћа.

Следећа средства се користе за борбу против болести:

 • прскање фунгицида;
 • орезивање и чишћење дрвећа, спречавање прекомерног задебљања круне;
 • уклањање захваћених подручја - грана, воћа, коре;
 • пресађивање отпорнијих сорти.

Штеточине од дуње

Разни инсекти могу изазвати трулеж плода. Дивље штеточине су разноврсне и бројне.

 1. Калифорнијска штитна жлезда.
 2. Воћна гуска.
 3. Рударски мољац.
 4. Аппле стем.
 5. Цхерри фли.
 6. Воћна крпеља.

Калифорнијска Схцхитовка

Ово је мали паразит. Од своје активности, на листовима се формирају жуте и смеђе љуске, кора губи свој природни сјај, појављују се цуре сока и на плодовима се јављају мрље које изазивају труљење. Главни проблем схитиовки је плодност и брзо оштећење биљке. Током сезоне инсект даје два потомка. Значајно погоршава жетву и може довести до смрти дрвета.

Воћна метла

МалаБуба са дугим носом активно паразитира на свим воћкама.Личинке, које се појављују из јаја положених од инсеката, су угрожене.Они инфицирају плодове и узрокују њихово труљење.Довршина црва прерано пада и губи своју вредност.

Рударски мољац

Гусјеница овог паразитског лептира једе зеленило дрвећа, такођер узрокује оштећење плода, што провоцира развој процеса труљења.

Гриње

Црвене и смеђе гриње инфицирају изданке и пупољке.Ситуација доводи до смањења броја цветова у настајању.Штеточина доприноси озбиљном смањењу приноса.Активност крпеља је видљива у изгледу беле капи сока на лишћу и гранама.

Плодни гриње

Стабла воћа јабука

Још једна штеточина лептира.Његове личинке црва се хране на пулпи воћа.Они воде до развоја трулежи и прераног пада.Брзо размножавање, за једну или две сезоне може уништити читав усев дрвећа на локацији.Сваки црв може покварити 4-5 комада воћа.

Цхерри фли

Диптера инсект, чије ларве живе у плодовима и изазивају развој трулежи својим виталним активностима.

Справане на следователни мерки за контролът на штеточините:

 1. Спраиинг анд треатмент витх специал Препаратионс.Важно је покушати ефикасност и одабрати најбољи алат који ће дјеловати.
 2. Чишћење дрвета - орезивање, прорјеђивање, уклањање мртвих дијелова.
 3. Уклањање са локацијеотпало лишће са стабала захваћених плодова, гране, подручја коре. Све ово се препоручује за сагоревање.
 4. Пуштање на дрвеће корњаша који се хране паразитима. Такви инсекти веома ефикасно убијају ларве штеточина.

Цхерри Фли

Узроци малих плодова на дуњи

Може бити неколико фактора који утичу на формирање плодова мале дуње. Важно је одредити стварни узрок и предузети одговарајуће акције.

Разлози за узгој малих плодова на дуњи:

 1. Квалитет земљишта. Мала и сува плодова се формирају на сухим тлима. На влажним земљиштима, дуња се показала већом и сочнијом, али дрвеном и плетивом. Дуња преферира тешке иловаче, гдје даје максималне приносе.
 2. Лоша клима.
 3. Оштећење изданака након зимовања.
 4. Недовољна количина нутријената који улазе у дрво. Осиромашење тла.
 5. Болест - аура, рђа, труљење јајника, сива трулеж.

Да би се избегли проблеми са труљењем, ситним плодовима и недостатком плодова у дуњи, дрво треба пажљиво чувати. Усклађеност са основним препорукама за садњу, чишћење, орезивање, храњење, превенцију болести ће вам омогућити да добијете здраве и велике плодове. Дуња ће бити лепа, снажна и постојана.