Узрокује када лист грожђа добије светло зелену боју

Који су услови потребни за грожђе да би се вегетација биљке одвијала под нормалним условима, што може негативно утицати на ток формирања и раста винове лозе, сазревање усева и како се може одредити. Пре свега, за фотосинтезу и друге процесе потребно је пуно светло за раст, температурне услове, праву количину влаге и елементе у траговима у земљишту. Недостатак ових компоненти може негативно утицати на ток узгоја грожђа и узроковати разне болести у биљци. Једна од манифестација болести грожђа може се изразити у модификацији боје листова биљака.

Промена боје лишћа може сигнализирати недостатак елемената у траговима

Разлози за оштру промену боје листа грожђа од тамно зелене до светле

Брзо (5-8 дана) појашњење листова грожђа у агрономији назива се клороза. Зелено лишће мења боју у бледо зелену, са постепеним жутом бојом. Разлог за ове манифестације је немогућност биљке да произведе хлорофил у правој количини. Акумулација сумпороводика и угљен-диоксида у сувишним количинама које грожђе није у стању да обради је карактеристика лишћа које мијења боју.

манифестације хлороземоже настати из следећих разлога:

 • вишак елемената вапна у том подручју;
 • слане земље (велики проценат соли у земљи);
 • пораз ризома гљивичних обољења;
 • заразне болести;
 • недоследност метеоролошких услова;
 • недостатак елемената у траговима у земљишту.

Кишовити, хладни услови могу негативно утицати на биљке, узрокујући клорозу. Вишак влаге у земљишту помаже у смањењу аерације, што омета метаболичке процесе, узрокујући кисик у биљкама. Развој грана грожђа са могућим заустављањем труљења.

Вишак воде у земљишту доприноси растворљивости у земљишту од кречњака, повећавајући његову концентрацију са додатним изазивањем алкалне реакције.Минерали који су неопходни за даљи раст, када се ослобађају током процеса метаболизма у биљци, формирају нерастворне елементе. Ово пак доводи до карбонатне хлорозе, због чега први знак ових болести обасјава лишће, прелазећи са нормалне на бледу боју.

Засићење земље са кречом може да се избалансира са амонијум сулфатом, који се додаје у пропорцији од 3 кг у количини адитива по грму. Нека од ђубрива могу изазвати алкалне реакције, не треба их користити за храњење:

 • суперфосфат у великим количинама;
 • свеж гној;
 • једињења азота натријума и калцијума.

земљиштеПрезасићене слане микроелементи и карбонати, могу се користити за садњу садница са залихама графтова, специјално припремљених за ове врсте земљишта и отпорне на ове факторе.

Амонијум сулфат ће помоћи у решавању проблема хлорозе

Реакција грожђа на недостатак минерала у земљишту

За нормалан раст грожђа потребно је око седамдесет елемената у траговима који стабилизују раст винове лозе и правилан развој. Недостатак или нетачна равнотежа минерала (превелика количина и недостатак других) изазива поремећаје метаболизма у читавој биљци, што доводи до болести, нижих приноса, а понекад и смрти винограда.

Зашто зелени лист биљке мења своју боју тако брзо и због недостатка елемената у траговима који се обасјавају. Све боје се мењају тако да се листови преносе из недовољне количине минерала, које грожђе храни из земље. Листа најпопуларнијих микроелемената који утичу на боју листова грожђа обухвата:

 • цинк;
 • бар;
 • гвожђе;
 • молибден;
 • манган;
 • азот.

Азот је од виталног значаја за биљке, пошто овај елемент активира стимулацију раста, али док је у земљишту, није доступан ризома због нерастворљивости у једињењима са којима је земља засићена.Способност добијања азотних једињења одвија се преко органског ђубрива.Бактерије које се налазе у земљишту доприносе конверзијидушик у облику доступан у биљци, први знак недовољне количине азотних једињења - лист лозе је промијенио боју.

Промена боје листа почиње на дну винове лозе

Не само да се боја лишћа може мењати са недостатком азотних једињења, већ ће утицати и на откривање пупољака, слабост изданака и одсуство јајника. Пре свега, доњи лист грожђа губи боју, тамне боје салате постепено светле, претварају се у жуту. Зашто процес мијењања боје листа почиње одоздо? Доњи лист биљке прво реагује на недостатак азота, јер да би био ближи коренском систему, петељка такође мења боју, постаје црвена. У блиској будућности, доњи лист потпуно умире и мрви. Ако се ситуација не изврши благовремено, све лишће на грожђу се посвијетли и бобице постану мале.

Задатак цинка је враћање оксидације у организам биљака и производњу угљених хидрата. Исти елемент у траговима је укључен у размену азотних једињења.

Недостатак цинка доводи до акумулације азота, што нарушава синтезу протеина, лист биљке губи своју симетрију, постаје крхак и појављује се у облику светлих тачака са металним нијансама. Ситуација са недостатком цинка је честа појава, лако је поправити фолијарном обрадом додавањем раствора цинковог оксида или цинковог хелата.

Репродуктивну функцију обезбеђује бор, чији недостатак личи на мозаик, само у избељеном облику, бланширањеПочиње од тканине између вена, затим боја лишћа постаје смеђа и пада, пре-увртања. То нису сви проблеми узроковани недостатком бора - јајник може бити веома слаб, а до почетка цветања та тачка може нестати. Корени слабе, са јаким мразом, грожђе умире. Проблем недостатка бора се допуњује препаратима за ђубрење који садрже тај елемент.

Недостатак молибдена је ријетка појава, са недостатком земље, лист постаје блијед и таман у боји. Овај елемент је у директној вези са садржајем шећера у грожђу, а његов недостатак утиче на навијање, способност регенерације оштећених места. Прелив са молибден суперфосфатом компензује недостатак елемента.

Недостатак мангана чини мрљу на листовима, њена површина наликује фино прсканим тачкама различитих тоналитета.

Даље, лист постаје готово монотон, како се мрље повећавају, спајају. Минерал је укључен у фотосинтезу, регенерише оштећено ткиво, директно је повезан са формирањем сока. Недостатак је компензован манган сулфатом.

Манган сулфат компензира недостатак ове супстанце у лози

Врсте болести грожђа, методе лечења

Измењена боја лишћа биљке може изазвати заразне болести на које су изложене готово све сорте грожђа. Карактеристичне манифестације хлорозе су жућкасте вене. Листови мијењају боју, увијају се, суше се и отпадају.

Биљке погођене пјегавим мозаикомосуђени на смрт, када детектују ову болест, стручњаци препоручују да се искористи читава парцела винограда и да се у сваком случају не користе резнице за размножавање.Не само да је грожђе осјетљиво на ову болест, дакле, након уклањања, мјесто се мора очистити дезинфекцијом.У наредних шест година се не препоручује садња винове лозе у том подручју.

Гљивичне болести су резултат непажљивог понашања вртлара који нису благовремено третирали биљке антигљивичним лијековима.Троструки третман доприноси потпуној заштити винограда од болести гљивичних обољења.

Почните са прерадом у јуну, на путу можете распршити биљке лијековима против паразита.На сунцу се не препоручује рад на обради, идеално вријеме за ове догађаје је вечер када се топлина спусти, а лист је потпуно сух.Ако након обраде ускоро пада киша, стручњаци препоручују да се догађај поново направи.

Многи препарати се могу купити у трговинама са баштом-баштом, али неке од њих можете припремити сами.Да би виногради били здрави и доносили обилне жетве, потребна је пажња према биљци.Први знаци болести је промјена у лишћу биљке, за коју је потребан тренутни одговор.