Узгој украсног матичњака менте

Једна од најпознатијих подврста папрене метвице је матичњак. Ово је мала биљка која има мирис лимуна и освежавајући укус. Често се користи у кухању и медицини. Ова биљка је непретенциозна у њези, али морате знати како посадити матичњак.

Припрема локације

У природним условима матичњак расте на малим падинама и рубовима. Када расте у земљи треба да изаберете место у пенумбри, поред зграда или близу дрвећа. Пјесковито или иловасто тло боље одговара. ПХ треба да буде 4-7,5.

Узгој украсне матичњака и садње се врши према следећим правилима:

 • да добро копају;
 • помешати земљиште са органским или минералним ђубривом;
 • ако је тло веома тешко, потребно га је разриједити пијеском.

Садња семена матичњака

Таква опција за слијетање сматра се најтежом, али је дјелотворна. Када узгаја биљку из семена, испоставља се јача и отпорна на мраз.

Сјеме се сије у прољеће у марту. Поступак почиње припремом посуде за садњу и земљиште. Земљиште из врта мора се дезинфицирати прије садње. Да бисте то урадили, држите га у врућој пећи или сипајте кипућу воду. Купљена смеша из продавнице не мора да се рукује.

Правила за садњу семена:

 1. Сипати припремљену земљу у посуду. Лагано набијте воду.
 2. Изградите бунаре дубине 1 цм, у њих посадите семена, мора бити између њих најмање 5-6 цм.
 3. Поспите мало слоја земље. Покријте посуду филмом и ставите на топло, светло место.
 4. Пре садње, вреди се припремити за чињеницу да семе матичњака дуго клија. Први изданци се појављују само 3 недеље након садње. Током овог периода, потребно је редовно одлагати посуду са садницама и влажити земљиште.

Када се појаве први избојци, они се разређују и наносе азотно ђубриво. После месец и по, саднице се могу садити и узгајати у отвореном тлу.

Постоји још један начин да се у врту узгаја врт матичњака. Може се одмах сијати на отвореном тлу. Да би семе проклијало, потребно је добро преорати подручје и залити тло. Затим се биљка сије у бунарима дубине од 2–3 цм, а удаљеност између њих треба да буде најмање 40 цм.

Узгојне резнице

Узгој матичњака може се обавити пресађивањем. Да бисте то урадили, изаберите неколико јаких гранчица, важно је да су имале 2-3 листића. Затим ставите гранчицу у чашу воде и пазите да влага не испари.

За недељу дана почну да расту корени. Када постану дуже, биљка се може садити у посебном контејнеру.

Да би култивација матичњака била успешна, треба да следите ова правила:

 • ондно посуде за одвођење малог камења или разбијене цигле;
 • ставите компост на врх и прелијте топлом водом;
 • ставите резнице у посуду тако да између њих буде размак од 10 цм;
 • посути слојем земље дебљине 2 цм.

Овај контејнер треба држати на топлом месту, можете га ставити на прозорску даску на јужној страни.Првих дана након садње потребно је добро наводњавати земљиште.

Размножавање дијељењем грма

За ову методу репродукције матичњака потребно је одабрати одраслу јаку биљку.Грм је ископан, очишћен од остатака земље и пажљиво исечен на једнаке делове.

Свако се посади у посебну посуду.Да би се биљка брже укоријенила, потребно је да се одсече њен део земље.После 2-3 недеље, ова сорта менте ће се укоријенити.

Садња у отвореном тлу

Када се сади на отвореном терену, имајте на уму да ова биљка брзо расте, тако да је морате заштитити ниском оградом.Мјесто за узгој ове биљке мора бити добро ископано, поравнати тло и направити кревет, удаљеност између редова мора бити најмање 30 цм.

треба да се брине о мелиси.Потребно је обогатити тло ђубривима:

 • пепео;
 • суперфосфат;
 • хумус;
 • салитра;
 • калијум хлорид.

Онда су саднице засађене на дубини од 6–7 цм, а врхове можете уштинути, а онда ће се трава снажније пробити.Мелиса се може садити у пролеће у априлу или у лето августа.Ат аниначин садње би требао бити добро залијевати саднице

Једна од најчешћих врста папрене метвице је матичњак, чија се репродукција лако спроводи. Ова трава се може засадити на неколико начина. Али чешће се користе резнице и сејање семена. Да би се биљка брже укоријенила, потребно је пажљиво слиједити правила садње и његе.

Ова биљка има много корисних својстава, користи се у медицини и кухању. Многи су заинтересовани за садњу мелиса и његу.