Узгој трешње Лутовка Цхерри

Једна од сорти трешања, која вас дефинитивно неће оставити равнодушним по вашем укусу, је Лутовка (Лиутовка, Лотовка). Важно је слиједити сва правила садње и узгоја како би се постигла добра жетва.

Опште карактеристике

Ова сорта трешње пронађена је у западној Европи око 16. века и била је посебно популарна у Холандији. Сорта Лутовка је доведена у Русију средином 20. века, али није добила одговарајућу популарност. Чак и сада, ова трешња је само у вртовима ватрених вртлара аматера или у истраживачким институцијама.

Предности разреда

Међу предностима за које се воли сорта Лиутовка се наводи:

 • само-плодност;
 • велики проценат витамина у воћу;
 • средња висина стабла;
 • отпорност на транспорт и транспорт;
 • отпорност на сушну климу.

Недостаци

Сорта није отпорна на кокомикозу и не подноси хладноћу. Потребно је посветити много пажње превенцији кокомикозе или њеном третману. Трешња се не разликује од отпорности на мраз, стога се мора добро замотати за зиму.

Минус се може сматрати и чињеницом да је Лутовка избирљива. Ако се подземне воде и прођу близу површине, трешња ће бити лоша за плодове. Не прихвата тешке терене.Квалитет, укус и количина воћа директно зависе од присуства или одсуства ових фактора. Плодовање почиње 4 године након вакцинације, принос је око 20 кг по стаблу.

Трее

Висина је просечна. Широка и округла круна, густа лишћа. Кора је глатка са смеђом нијансом. Пупољци се не разликују посебно велике величине. Листови су као валовити, релативно мали, овалног облика и без посебног сјаја, тамно зелени, рубови нису превише назубљени, врх је подијељен, петељка је око 2,5 цм.

У једном цвату од 3-4 цветова. Плод је мешан и углавном се јавља на младим гранама, због чега круна Лотове вишње можда не изгледа тако густо.

Ова сорта цвјета рано или средњорочно, у зависности од климатских услова у којима трешња расте. Воће касни: почетком или средином августа. Бобице не падају, што је предност сорте Лот. Чак и када су зрели, додају само укус ако висе на дрвету мало више од прописаног времена.

Сорта, иако самопокретна, опрашивачи су увијек посађени поред ње, што помаже да се добије максимални принос са једног стабла - до 20 кг бобица из десетогодишњег стабла.

Воће

Према опису, вишња ове сорте има мале бобице, свака по 4 г. Мале су, округле, али са тешко погодном срцоликом, тамно црвеном бојом. Лијак такве вишње је широк. Боне биг. Са великом концентрацијом хранљивих материја у сировим плодовима шећера11%, и аскорбинска киселина скоро 20 г на сваких 100 г производа. Када буде потпуно зрело, стабљике плодова ће се лако одвојити, без сока.

Ова врста вишње је одлична за потрошњу сировине и за прављење џема и сока. Од плодова сорте Лутовка добијају се укусне пите и кнедле.

Карактеристике узгоја

При избору саднице, обратите пажњу на његову старост: требало би да буде, као и код већине трешања и трешања, најмање две године. Одаберите оне саднице, у којима нема спољашњих оштећења кореновог система, јер и најмањи облици болести могу проузроковати лошу жетву или недостатак ње, могуће је да морате искоренити дрво.

Правила садње морају се строго поштовати.

 • За садњу трешње треба бити у рано прољеће, када нема ноћног мраза.
 • Немојте садити дрво на директном сунцу и близу подземне воде.
 • У близини је боље поставити опрашиваче, јер они побољшавају плодност.
 • Прије слијетања, добро је пробити земљу.
 • Отвор треба да има пречник од око 60 цм и исту дубину.
 • На дну бунара, стајњак би требало мешати са плодним земљиштем, а фосфати и калијум такође треба додати.
 • Обавезно је вода након искрцаја.

Правила о бризи

Предност сорте је његова отпорност на сушну климу, али, као и друга стабла, треба редовно заливање. То треба урадити одмах након садње, са почетком цветања, током периода плодоношења. Прије мраза такођер треба залијевати дрво. 20 л свакиводе.

Континуирано и систематско отпуштање тла само ће позитивно утицати на трешњу, јер помаже при уклањању корова поред дрвета. Помоћне материје за исхрану трешања: стајњак или компост - треба их ставити у рупу у којој расте воћка. Ово се ради два пута годишње.

Важно је спречити раст корова у близини трешње.

Болести и штеточине

Посебно јака Лутовка трешња је нестабилна према кокомикози, потребно је пажљиво пратити стање дрвета и тла око њега: уклонити падајуће лишће, кречити, попрскати трешњу. "Актарин" и "Фитоферм" ће вам помоћи у борби против болести. Неопходно је да се у прољеће с њима попрска једно дрво.

Чести "гости" на стаблу Лутовка су лисне уши и разни инсекти, које се прилично лако боре. Од народних лекова примењују се врхови парадајза и кора лука. Ако је штета на дрвећу веома јака, користите "Фуфанон", "Актеллик" и "Карбофос". Препарати помажу у сузбијању инсеката и других штеточина.