Узгој шљиве Цхацхак беаути Плум

Сматра се да сорте шљива производе богату жетву на местима где се узгајају.Из тог разлога, многи вртлари не рискирају садњу на својим парцелама сорти добивеним у другим земљама.Често ови страхови немају основа, јер нису потврђени практичним искуством, већ се заснивају на спекулацијама.Међу културама иностраног порекла налази се љепота шљиве Чачак.Ако знате технологију његовог узгоја, можете добити обилну жетву уз минималан напор.

Карактеристике сорте

Ова сорта шљиве добија се вештачки у Институту за хортикултуру српског града Чачка у раним 1960-им.Шљива се појавила због комбинације сорти мађарског Вангенхеим-а и обичног мађарског.Након 15 година, лепота Чачака је уписана у Државни регистар.Ова шљива спада у категорију куће, која је узгајана око пола туцета.Они се могу наћи у земљама Европе, посебно у Србији, где је шљива национално воће.

Сорта има неколико имена.Често можете наћи имена у којима, после речи “Чачакскаја”, додајте једну од опција - лепоту, најбоље, лично, најбоље, најраније.

Древо средње висине или више.Крон се раширио, формира пирамиду, лишће није превише густо.Заобљени листовиобојене у богату зелену боју, њихов горњи део је мало зашиљен.Шљива Цхацхакскаиа се односи на ране сорте: цвјета 2 године након садње у мају.Али у томе постоји опасност - мраз може оштетити воће.Снажно цветање примећено је код младих стабала.Просјечни бијели цвјетови у облику наликују тањурима.Ова сорта је самозапаљива, пожељни опрашивачи су Станлеи, Цхацхак лепотика, Ненка, Херман, Волошка.

Опис воћа

Према опису, плодови ове шљиве личе на плод сорте Цхацхак лепотика.По облику су слични великом овалу, просјечна тежина је 50 г. Распон боја коже варира овисно о температурним вриједностима.Засићеност љубичастом бојом расте са топлотом.Може се приметити смеша ружичасте и плаве боје.Абдоминални шав тече тачно у средини фетуса.

Не фокусирајте се на боју плода приликом жетве: свијетле шљиве могу још увијек бити незреле.Али не вуци са жетвом.Ово је препун воћног пада и оштећења.

Под кожом средње густине налази се месо жуто-зеленог меса, које се не може дозволити - губи свој укус, више не осећа необичну киселост.Камен уклоњен из фетуса није тежак.

Плод се јавља 2-3 године након садње на пријелазу од јула до августа.После тога, свако годишње доба стабло задовољава усевом који није увек велики, већ стабилан.Зрела стабла не доносе плодове сваке године.

Сорта е десерт.Онпогодан за свежу храну, чак и ако лежите у фрижидеру неколико недеља.

Користи се за прављење сувог воћа, пића, замрзавања, у козметичке сврхе.Воће можете безбедно превозити - воће је добро очувано.Садржај шећера у шљивама ове сорте је око 10%.

Култивација

Разрјеђивање разноликости љепоте Качак има бројне значајке:

  • потребан је добар приступ сунчане боје;
  • недостатак падавина и јаког ветра не утичу на раст шљиве;
  • непожељна близина подземних вода;
  • најпогоднија је иловаста земља, којој се додаје дренажа;
  • земљиште треба да буде оплођено органском материјом - стајњак, хумус, јер је добар развој могућ само на плодном земљишту.

Подручје прије садње треба очистити од корова, крхотина.Затим ископајте рупу величине 60к30 цм, али узимајући у обзир величину саднице.Купите је пожељно у расаднику или у специјализованој продавници.Неопходно је поставити младицу у јаму заједно са земљаним грудама, пажљиво третирајући корење.Велике гране се могу обрезати.Коренски систем не треба у потпуности да иде на тло.Одмах би требало да набијемо земљу, формирамо круг дрвећа и заливамо садницу.

Нега шљиве

Цацакова сорта лепоте треба доста влаге.У мјесецу треба га залијевати најмање 4 пута.За једну процедуру, постројење захтева 2 канте.Стопа наводњавања се повећава током формирања пупољака и сазревања.воће.

Слаба тачка биљке када је хладно јесу пупољци, они могу да умру.Малчирање или посипање земље у близини овратника коријена помоћи ће у заштити дрвета.

Ова сорта захтева праводобну оплодњу.Прву порцију пражњења треба примити током садње, боље је остати на гнојивима која садрже азот.Што је дрво горе, то му је потребно гнојиво.Органска ђубрива неће бити сувишна.

Одмах се постиже неколико циљева резидбом:

  • превенција болести;
  • формирање круне;
  • добијање праве количине воћа;
  • Промена особина усева.

Најбоље вријеме за резидбу је рано прољеће, прије формирања цвјетних пупова.

Разноврсност лепоте Качака пати од напада шчитовки, гриње, шљиве.Шљива често развија монилиозом, кокомикозу, често се на њему формирају џепови.Правилно наношење инсектицида и фунгицида 3 пута годишње може спасити од ових несрећа - када се плод постави, након плодова и пре зиме.Заражене гране и листови морају бити спаљени.