Узгој шљиве колона Империал Плум

Већина вртлара никада није наишла на шљиве са колонском круном.Колона у облику шљиве Империал је најраширенија сорта те категорије.Он не само да привлачи пријатан изглед, већ има и велики број предности.

Опште карактеристике

У Руској федерацији је узгајан низ колонизованих шљива Империал.За стварање коришћених хибридних сорти шљива и шљива.Као резултат, добијена је врста која је апсорбовала све предности ових култура.Опис показује да се може узгајати у свим регионима земље без показатеља губитка.

Необична шљива у облику колоније Империал карактерише отпорност на мраз и сушу.Климатске или температурне промене не утичу на принос или изглед биљке.Температурни опсег у којем постројење може бити без губитка вањских параметара, од -36 ° Ц до +45 ° Ц.

Дрво ове сорте није самоплодно.Да би се повећао принос, потребно је посадити друге сорте које су сличне по карактеристикама.Добри опрашивачи се сматрају шљивама Овчуженке и Павловске, као и шљиве сорте Алаиа Зариа.

Култура се може приписати средином сезоне, периодусазријева крајем августа.Већ у четвртој години након садње вртлар ће моћи да ужива у првој скромној жетви.Једно дрво даје око 20 кг великих сочних плодова.

Карактеристике дрвета

Шљива Империал се карактерише малим растом - до 3 м.Просјечно распростирање круне је 1 м. То увелике поједностављује процес жетве без употребе додатних алата (столица, љестава, итд.).

Кора је смеђа, а када је превише натопљена почиње да се љушти.Снима углавном једногодишње биљке.На њима се формирају јајници.

Цветови се одликују белом нијансом.Састоје се од 5 цветова средње величине.Дужина лима износи 4 цм.Површина је сјајна, са воском.Постоје мале светлосне пруге.Листови су тамни, богате зелене боје.

Опис воћа

Могуће је издржати неколико свијетлих квалитативних карактеристика жетве ове сорте:

 • плодови кононовидне царске шљиве су велике, до 30 г;
 • пречник фетуса - 3 цм;
 • овални облик, понекад округли;
 • гримизна коре, густа;
 • Пулпа је жута, сочна, састављена од влакана.

Слаткоћа превладава у укусу, али у раној зрелости постоји блага киселост.Бобице ове врсте шљиве користе се и свеже, и за очување зиме.

Искрцање

За слијетање се захтијева соларно, заштићено од подручја промаје.Боље би било дапосадите расад на удаљености од 3 м од баријере. То ће га заштитити од вјетровитог времена.

Боље је ставити дрво из југоисточног дијела врта тако да сунчеве зраке које падају на бобице убрзавају процес зрења.

За садњу су потребна лагана и плодна тла са ниским киселинско-базним балансом. У сјеверним дијеловима, садњу треба обављати на повишеним подручјима, тако да вода настала тијеком одмрзавања не утјече на коријенски сустав биљке.

Крајем октобра је потребно припремити сједиште. Хумус се распршује по локалитету по стопи од 20 кг по квадратном метру. То ће значајно повећати плодност земљишта и повећати принос. После тога почните да копате рупу за садњу и купите младицу. Оптимална величина јаме је 80 × 70 цм, а при избору садница, предност дати узорцима са следећим параметрима:

 • нема знакова болести или оштећења;
 • корени и бочни изданци су флексибилни;
 • треба да постоји место које указује да је калемљење извршено резницама;
 • до висине до 1 м;
 • старост од 1,5 до 2 године.

У прољеће почиње процес слијетања. Приликом спуштања саднице у рупу, важно је исправити корене. После тога, они су чврсто посути земљом, остављајући радикалан врат изнад земље. Препоручује се придржавање пропорција 3: 4 приликом садње дрвећа. Близу терена у прилог, који ће спасити биљку током вјетровитог времена. Боље је одабрати метални носач, јер је стабилнији и издржљивији.

Нега

Због облика крунице, стубасти одвод захтева минималну негу.

 1. Заливање треба да се врши једном у 2 недеље.Испод сваког стабла сипајте најмање 20 литара топле воде.Након заливања, потребно је пробити горњи слој тла тако да се на њему не формира кора.Корови морају бити уклоњени како би се омогућило да кисеоник уђе у земљу, и ништа не спречава да се корени формирају.
 2. Минерали се заснивају на суплементима.За брзо и квалитетно формирање јајника, потребно је залити биљку у пролеће са 20 литара раствора калијум нитрата (40 г производа на 10 литара течности).
 3. Да би се заштитили од мраза, залити грмље са 15 литара суперфосфатног раствора (30 г на 10 литара воде).
 4. Резидба се састоји од уклањања оштећених латералних изданака.Рез и тако без ниског грмља нису потребни.Голе просторе који су настали након резидбе потребно је третирати вртним травњаком.

Болести и паразити

Заштита биљака од штеточина и болести је важан корак у бризи.Од главних болести које утичу на царску сорту шљива, перфориране мрље и трулеж плода се разликују.Раствор бакар сулфата (30 г на 10 л воде) помаже да се ослободите перфорираних мрља.Раствор мангана (40 г производа на 10 литара течности) спасит ће биљку од труљења воћа.

Пест је главни штетник.Раствор Бордеаук мешавине (40 г лека на 5-7 литара воде) ће помоћи у борби против њега.Културно третирање, као и прскање, треба да се обавља не више од 1 пута месечно.

Закључак

Фабрике колонија привлаче пажњу јер је њихова круна компактна, што увелике олакшава његу и сакупљање зрелих производа.Опис указује да сорта о којој се ради даје стабилан, висок принос, који не може да привуче пажњу вртлара.