Узгој шљива Ненко Шљива

Производ домаћег узгоја, Ненка шљива, узгаја се у свим регионима земље. Способан је да расте свуда, ако је садња обављена у плодној лаганој земљи. Главне предности укључују високе приносе, лакоћу одржавања и могућност транспорта производа на велике удаљености.

Опште карактеристике

Ова врста је узгајана крајем 1986. године на територији Урала. Током узгоја узгајивачи су прешли сорту Схалуниа и Иарославна. Као резултат тога, појавила се култура отпорна на мраз, тако да је погодна за узгој иу јужним и сјеверним дијеловима земље. Сорте шљива Ненко карактеришу средње зрење. Почиње да доноси плодове 2 године након садње, а берба почиње у јулу.

Шљива сорте Ненка је отпорна на ниске температуре. Издржи капи од -40 ° Ц до + 30 ° Ц. Није самооплодна, тако да се у непосредној близини могу засадити додатне сорте, међу којима су предсједник, шљива Мара и Сониа.

Изглед дрвета

Опис указује на то да сорту Ненка карактерише кратак раст. Просечна висина стабла је 3 м. Круница је танка, овалног облика. Ово увелико олакшава бригу о сорти.и процес бербе. Пупољци су мали, смеђе нијансе. Они се, попут јајника, формирају на годишњим изданцима. Облик бубрега је цилиндричан. Снимци достижу дужину од 26-28 цм.

Цвасти су велике и састоје се од 5-7 белих цветова. Цветна шљива почиње средином априла. Кора дрвета је густа, сивкасто-смеђа. Лимена плоча је велика, до 6 цм дужине и 4 ширине. Површина лишћа је густа, прекривена слојем бијелог воска.

Карактеристике воћа

На основу описа плодова Ненка шљиве, наведене су следеће карактеристике:

 • облик је округлог облика, просјечан промјер плода је 40 мм;
 • кору благог љубичастог или јарког јоргована;
 • кожа је густа и штити плод од пуцања;
 • тежина је у распону од 20 до 30 г;
 • Просечан принос ове сорте је 35 кг по 1 дрво.

Пулпа је густа, сочна. Састоји се од великог броја влакана. Главна боја пулпе је светло жута. Опис такође указује на густу велику кост, која се лако одваја од пулпе. Укус шљиве је пријатан, сладак и кисело. Производи погодни за универзалну употребу. Често се узгаја у индустријским постројењима у сврху даље продаје.

Садња и узгој

За узгој ове сорте потребно је на лаганим хранљивим тлима, стога, ако се садња обавља у сјеверним регијама, гдје тла нису тако хранљива као на југу, гнојиво (и органска твар и минералне твари) треба примијенити на тло. Плантобожава сунчана повишена подручја која га штите од прекомјерног удара влаге из подземних вода и убрзавају процес зрења.

Почетком октобра потребна је обука за отисак. Након што је цела локација ископана, на 1 квадрат. направите 20 кг хумуса и 4 литре суперфосфатног раствора (40 г на 4 литре воде). То ће омогућити да се земља храни свим неопходним корисним елементима.

Крајем фебруара почињу припремати рупу за слијетање. Када га копате, потребно је да се придржавате одређене шеме - 80 × 60 цм, унутра се сипа 2 кг хумуса и 100 г креча. Вапненац ће смањити високу киселост тла, чиме ће побољшати његову плодност.

Приликом одабира младице потребно је придржавати се основних препорука:

 1. Куповина се врши у фебруару у специјализованим расадницима. У таквим установама узорци се чувају у правим условима, па стога нису изложени штеточинама и болестима.
 2. Максимална старост узорка је 2 године.
 3. Не би требало бити симптома болести на њеној површини.
 4. Оптимална висина саднице је 90 цм.
 5. Вакцинацију треба обавити резањем.

Крајем марта почиње сам процес искрцавања. Унутар рупе се додаје метални носач, на који се касније млади младунац веже. Његови корени су равномерно распоређени по ободу рупе и чврсто прскани. Радикални врат би требао остати изнад земље. Након садње, биљке се заливају са 15 литара топле воде. Дистанцеизмеђу биљака треба да буде 4 м.

Нега

Лако је чувати сорту шљива Ненка.Заливање се врши у интервалима од 25 дана.Сваки пут испод 1 грма сипајте 10 л топле воде.Да би биљка обезбедила квалитетан раст, неопходно је обезбедити корење са одговарајућом количином ваздуха и влаге, тако да после сваког заливања треба попустити (до дубине од 7 цм) и уклонити све корове.

Храњење се примењује неколико пута током једне сезоне.

 1. У пролеће се у пролеће испод грма улије 20 л раствора калијум нитрата (40 г на 10 л воде).Ово ће осигурати формирање већег броја јајника.
 2. Лети није потребно гнојење, али ако је потребно, користити 10 литара азотних ђубрива (20 г амонијум нитрата на 10 литара воде).
 3. У јесен, оплодити 20 литара суперфосфатног раствора (30 г на 10 литара воде) како би се осигурала максимална зимска тврдоћа.

Резидба се састоји само од уклањања обољелих подручја и редовног стањивања круне.

Борба против болести и штеточина

Сорта Ненка је високо отпорна на већину болести, али понекад је погођена мрљама маслине, трулежима плодова и перфорираним мјестом.

Раствор ацикловира (40 г на 10 л воде) помаже у уклањању свих врста мрља.Од труљења воћа, обично се користи раствор колоидне соли (50 г на 7 литара воде).

Решење „Оких“ штеди од инвазије лисних уши и буха (30 г на 7 л воде).Превенција болести и паразита састоји се у прскању раствора бакар сулфата (40 г на 8 лводе). Третмани и прскање треба да се обављају у интервалима од 20 дана.