Узгој шљива на Уралу

Чак ни у најповољнијем региону за башту, као што је Урал, могуће је узгајати воћне усеве који ће редовно производити усеве. Посебно узгојена подмазана жута шљива за Урал представљена је са неколико варијанти, од којих било који становник љета лако може изабрати шта да засади.

Разноликост сорти шљива за Урал

Упркос уралној клими, многа воћна стабла могу донети плодове сваке године када се узгајају у регији. Постоји 6 најбољих сорти.

 1. Увелскаиа. Једна од најчешћих сорти шљива за Урал, отпорна на хладноћу и мраз. Дрво је средње дебеле, круне мале величине. Нијанса плода је црвена, пулпа је сочна и светла.
 2. Бисер Урала. Не мање популарна сорта која се може узгајати и редовно плодоносити у оштрој Уралској клими. Има широку круну, расте до 3 м висине. Плодови са светлим укусом и богатим мирисом достижу 25 г, могу бити жути, зелени или црвени. Прва шљива даје 4 године након садње.
 3. Уралско злато. Јарко жута боја воћа се издваја против зелених листова круне. Хуе пулпа понавља боју коже плода. Разноврсност приписана средњој сезони. Годишње даје жетву и има јак имунитет на болести.
 4. Уралиеллов.Кржљав, плодан шљива, која даје минијатурни (око 15 г) жути плод са слатким златним месом.Садржи каротен.Код сазријевања, култура је покривена плодовима, даје до 10 кг усјева годишње.
 5. Неива.Шљива ове сорте расте на високим стаблима.Цвјета крајем прољећа, а плодови се појављују крајем љета.Плодови имају пуно хранљивих и љековитих својстава.Током зиме и пролећа, дрво захтева посебну негу када расте, заштиту од мраза.
 6. Чернаа шљива.Плодови су мали, имају жућкасто-роза боју, ближе потпуној зрелости, добијају црвенију боју.Они сазревају у касно пролеће, имају слатки укус.Вишња шљива је добро прилагођена расту у нестабилном времену на Уралу.

Култивирање шљива у оштрој клими

Карактеристике садње и збрињавања садница - неопходне информације за свакога ко жели да сакупи висококвалитетне усеве у неповољном Уралууслови:

 • опис указује да би биљка шљива требало да буде засађена у пролеће, тако да се садница чврсто "седела" у земљу и да би се до јесени осећала удобно, била спремна за предстојећи мраз;
 • је боље изабрати јужну страну парцеле за садњу;
 • припремају рупу у јесен тако да земља има времена да се опусти и "удише";
 • пре садње, одвезите клин у јаму, поставите га на север и продубите тако да врат корена буде 5-7 цм изнад земље;
 • покрити корен земљом без ђубрива и лагано набити рукама;
 • доЗавршите добро залијевање саднице.

Важан фактор је локација дрвета.Требало би да буде место са пуно сунца и светла.Потребна је слобода простора - дрво би требало да има где да расте.Парцела би требала бити умјерено мокра, тако да нема подрастања, али је дрво добило воду.

Низина неће радити, али је немогуће задржати високе саднице, иначе ветар неће дозволити да култура расте.Пре садње потребно је полагати неорганска ђубрива, хумус и посути земљом на дно јаме.

​​

Брига о дрвећу

Једна од најчешћих проблема је подпревание.Такав феномен је могућ када су шљиве и даље у ствари младице.Појављује се у јесенско-зимском периоду, када је разлика у температури између тла и околине значајна.Постоје посебни поступци заштите.Једна од доказаних метода - полагање маховине испод корена.Ово помаже у спречавању подривања, смањивању на минимум који је довољан да не би патио.

Важан део бриге је изрезивање круне.Поступак у почетку обавља функцију контроле исправног раста круне, а затим подмлађује биљку и спречава ширење штеточина.

Постоји много хемијских и органских ђубрива за негу дрвећа.Они су практично безопасни и помажу да се избегне штета од инсеката који могу убити дрво, не дозвољавајући му да донесе плодове.

 1. Садња сидерата (зимска раж, сенф, факелија) око дебла.Ова метода помаже у развоју и јачању коријена, повећава сеимунитет и жетва.
 2. Органски - употребљавати када расту гнојницу разријеђену водом 1: 3, птичји измет.Често се користи пролећни дресинг, за који је потребно 10 литара воде, 80 г урее, 200 г сумпорног калијума и 300 г суперфосфата.

Контрола штеточина и болести

У прољеће, прије отварања пупољака, уклањају и спаљују плодове и лишће које су још у круни и испод дрвета, као и гнијезда,оставили штеточине.Крона се пажљиво прска са инсектицидом "Препарат 30" (разблажен са 500 г у 10 л воде).Поступак ће спасити од:

 • јаја и крпељи лисних уши;
 • Калифорнијска скала;
 • гусјенице воћног мољца;
 • узрочници гљивичних болести и Росацеае мољаца.

Цветна шљива се попрска инсектицидима Фуфанон-Нова, Алатар, Актара, Хом и Абига-пик.Додаје се сумпор против болести.Ефикасна заштита од могућих штеточина је заобљење дебла - боравак инсеката на деблу је сведен на најмању могућу мјеру, ова врста заштите је безопасна.