Узгој шљива Мара Плум

Касна вишња шљиваМара је популарна међу љетњим становницима, упркос чињеници да је узгајана тек крајем 20. века.Његове главне предности су високи приноси и непретенциозна брига.Опис указује на друге предности, али оне највише привлаче вртларе.

Карактеристике сорте

Средином прошлог века спроведен је активан развој хибридних култура, које би се одликовале великим бројем предности.Као резултат укрштања популарних руских сорти, узгајана је шљива.Године 1997. уврштена је у Државни регистар земље.Погодан је за узгој у свим дијеловима земље, јер је отпоран на мраз и сушу.

Шљива Мара није само-плодна, тј.потребне су јој друге опрашиваче које треба посадити у близини.Најбоља опција би биле сорте Витба и Лам.

Врста је способна да издржи ниске температуре до -30 ° Ц.Ако су мразе јачи, онда почињу да утичу корење и избојци, принос пада.

Плодови шљиве Мара су укусни и садрже велику количину витамина и аминокиселина.Плодовање почиње 4 године каснијеслетање.Воће почиње да дозријева крајем јула.Пошто су плодови отпорни на пуцање, није неопходно одмах прикупити све производе.

Карактеристике дрвета

Сорте шљиве Мара су ниске.Просечна висина стабла је 3 м. Опис круне указује на конични облик.Црохн средње задебљање, што омогућава воћу да добије праву количину сунчеве свјетлости.Избојци Мара шљиве су мале величине и карактерише их тамноцрвена боја.Цвјетови средње величине, састављени од 5 цвјетова ружичасте нијансе.

Лишна плоча је велика, до 12 цм дужине.На крају шиљате, а на површини су мале светле пруге.Вањска површина је сјајна због воска.Унутрашњи део листа је мат, груб.Опис указује да је лист пресавијен у облик чамца који му пружа заштиту од исушивања.

Структура плода и његов укус

Карактеристике плода сорте Мара су следеће:

  • просечна тежина -20 г;
  • површина гуљења је густа, глатка, засићена црвеном;
  • мала количина црних тачака је присутна у кори;
  • ружичаста пулпа, структура је влакнаста и месната;
  • укус је пријатан, слатко и кисело;
  • Кост је мала, али се тешко одваја од пулпе.

Идеално, ова сорта је погодна за припрему конзервиране или свеже хране.Прави укусни џем, компот и џем.Шљива ове сорте се користи у конзервираном поврћу, замењујући гасирће.

Сађење и узгој

Сорта шљива трешње мора бити засађена према одређеним правилима.Да бисте то урадили, изаберите оптималну локацију:

  1. Добра област осветљења.Неопходно је да плодови сазревају на време.
  2. Заштита од промаје.Слијетање треба обавити на удаљености од 3-4 м од препрека или стамбених зграда.
  3. Мала киселост земље.Максимални ниво киселине треба да буде 3%.Ако је ниво виши, потребно је провести кречење: 2 литре кречног малтера (3 кг по 1 л воде) по 1 квадратном метру.м.
  4. Плодна земља.Најбоља опција би била црна земља или иловаче.Они садрже све корисне елементе у траговима које ова врста треба.

Припрема места за слетање се одвија неколико месеци пред самом процедуром.Будући да се слијетање врши у прољеће, припрема се обавља у јесен.Копајући цијелу парцелу, желите уклонити све коријене корова, камења и стакла.После тога, на 1 квадрат.направите 15 кг хумуса и 200 г компоста.То ће побољшати плодност земљишта.Приликом копања рупе, држите се до одређене величине од 60 × 70 цм, а на дну је инсталирана дренажа, преко ње се сипа 3 кг хумуса.

Избор садног материјала

Прво морате одабрати праву младицу.Његова старост не би требало да пређе 2 године.Површина мора бити равна, без знакова болести или оштећења.Потребно је посадити сејаницу резницама.Ово ће осигурати бољу отпорност на болести.

Начело слетања је једноставно.Коријени биљке се умочавају у рупу и равномерно нивелишу. После тога, попрскали су горњи слој земље преосталим након копања рупе и набили. Радикални врат треба да се уздигне изнад земље. Ако је закопана, то ће довести до развоја корјенске трулежи. Поред сјемена додаје се и подлога на коју се везује садни материјал. Размак између грмља и између редова треба да буде 3 м.

Активности неге

Заливање се врши по потреби, али оптимални интервал за спровођење радова на наводњавању је 20 дана. Под сваким сортама стабала Мара потребно је сипати најмање 15 литара топле воде. Након тога, отпустите тло и уклоните све корове. Ако је измјена зрака у земљишту добра, биљка ће расти брже.

Храњење је употреба комбинованих ђубрива. У пролеће се врши једнократно заливање раствором калијум нитрата (30 г на 10 л воде). Лети је потребно залијевање са раствором азотних супстанци (30 г на 5 л воде). У јесен, уситњавање пристволног локалитета уз употребу хумуса (4 кг помешано са 4 кг сламе). Једна биљка треба да има 20 л раствора.

Обрезивање се врши ако се на биљци појаве суве гранчице или знакови болести. У јесен морате уклонити гране које су избачене из круне. Подручја прекида се третирају вртним тереном како би се избјегли развој инфекција.

Борба против болести и штеточина

Борба против болести није тешка. Ако је дрво захваћено пепелницом, потребно је прскање распршивањем.Бордеаук (30 г на 10 литара воде). У борби против перфорираног уочавања, неопходна је отопина колоидне соли (40 г на 5 л воде). Кртица се не може излечити. Мораћемо да искоренимо целу биљку и спалимо је од окућнице.

Ако је дрво захваћено ушима или грињама, потребни су препарати који садрже бакар. Најбоља опција је "Оки" (10 г на 5 литара воде). Превентивно прскање је употреба бакар сулфата (40 г на 10 литара воде). Третмани се изводе у интервалу од 10 дана.

Закључак

Производ домаће селекције шљива сорте Мара има велику листу предности, због чега је толико популаран на свјетском тржишту. Ако се придржавате свих препорука за садњу и негу, квалитетан усјев неће бити жеља, већ стварност.