Узгој шљива Богатир Плум

Од стабла сорте Богатирскаиа шљива годишње се произведе до 70-80 кг плодова. Воће се може конзумирати у другој деценији августа. Чувају се на хладном месту на температури од + 5 ° Ц током 2-3 недеље. Богатир-шљива је савршен избор за десерте, слатке супе, сосове и пите.

Богатирскаиа Плум - разнообразнаа сорта

Карактеристике сорте

Богатирскаиа - разноврсна домаћа бобица касног сазревања. Креиран хибридизацијом 2 сорте - Исполинскаиа и Венгерка лоцал. Креатори су Корнеев Р.В. и Корнеев В.А. Његове главне предности су сљедеће карактеристике:

 • висока зимска тврдоћа;
 • одлична отпорност на болести и штеточине;
 • редовно плодоношење;
 • високи приноси;
 • само-плодност.

Упркос импресивној листи заслуга, пажњу треба посветити важној карактеристици фетуса. Својство интензивног плодоношења није увијек корисно, као што се на први поглед чини. Опасност је постепено смањење величине шљива, оштећење грана под тежином усјева. Потребне су превентивне мјере.

Опис грма

Могуће је разликовати стабло од приказане сортеспољни опис.

 1. Шљива има просечну висину.
 2. Богатирскаиа има круну која се шири веома мало.
 3. Кора воћног дрвета има сивкасту боју, грубу на додир. Из дебла на видно оштар угао расту гране исте боје. Избојци су средње величине, јаки, различити сиво-смеђа нијанса.
 4. Валовити листови су благо дугуљасти, помало подсјећају на јаје. Горња страна је тамно зелена, а доња је нешто светлија. Петељке су дуге, са длакама. Током периода цвјетања појављују се мали цвјетови.

Карактеристике фетуса

Након дозријевања, тежина фетуса достиже од 30 до 60 г. Кожа је умјерено густа, зрела је тамно љубичаста, а на крају готово црна.

Кратке и равне стабљике мале дебљине. Месо је врло сочно, са наговештајем слатког меда.

Богатирскаиа Плум произвела големи и слатки плодови

Процес раста

Шљиве сорте Богатирскаиа непретенциозне, и не стварају потешкоће приликом садње, али је боље слиједити нека правила. Покушајте да пронађете место где се подземна вода налази на дубини од 1,5 м. Добро осветљено место на малом брду је идеално.

Изтоварване се изведе в јесени. Према опису, добро се аклиматизира у глиненом тлу с додатком пијеска у јаму тијеком садње. Ако је земља пјесковита, додајте канту од глине. Неколико дрвећа је засађено узимајући у обзир удаљеност између њих у 3 м.

Није добро изабрати добро младицебиће тешко чак и за оне људе који ово раде први пут:

 • најбоље је купити саднице у посебним стакленицима;
 • коренски систем садница треба да се састоји од 4-5 нити;
 • Дебљина дебла је 1,2-1,3 цм - ова ставка је веома важна при избору.

Прије садње, коријене умотајте у влажну крпу, што ће спријечити њихово исушивање.

Важно је да се поштују смјернице за слетање.

 1. Ископајте рупу дубине 50–60 цм. Унапријед одвојите малу шаку земље од горњег слоја земље до дебљине до 30 цм..Убудуће ће служити као подршка младом дрвету већ неколико година.
 2. Тло из горњег тла припремљено прије тога се мијеша са кантом за гнојиво.Додати 300 г суперфосфата и 65 г калијумове соли у смешу.
 3. Када се сади, корени морају бити пажљиво поравнати, покрити земљом.
 4. Тло око дебла је збијено.

Правила неге

Ефективна нега шљиве Богатирскаиа је немогућа без попуштања и залијевања земље.Обрада почиње са подручјем око дебла.Земља се ослободила након кише, уклањањем корова.После таквих поступака важно је додати земљу са хумусом.

Дрво захтева влагу - то утиче на принос.Боље се држати одређеног распореда.Вода се улива у прстенасти отвор формиран након пројекције круне.

Шљива ће захтијевати додатно храњење за стабилну и добру жетву.Најбољи период за орезивање је топаодана са температуром до 10 ° Ц.Херојска шљива је често преоптерећена превеликим плодовима, тако да је најбоље оставити гране које се пружају из великог угла.Они су најстабилнији и јачи.66захваћене гране након резидбе прекривене су 3% раствором плавог витриола;

 • болест плода је спречена наношењем Бордеаук течности 1%, најбоље је спречити га током цветања воћног стабла;
 • Мешавина сапуна и бакра вам омогућава да се борите са чађама, мешајте у кантици воде, 5 г бакар сулфата и 150 г дробљеног сапуна;
 • рђа није мање уобичајена, бакар оксиклорид ће му помоћи - 40 г је разређено у 5 литара воде.
 • Чести посетилац на стаблу воћа је глог.За сузбијање, шљива се попрска посебном смјесом: разриједите једну ампулу Ацтеллиц-а у 2 литре воде.

  Карбофос ће се носити с мољцем.Потребно је 16 г разблажено у 10 литара воде.Дрво се прерађује на почетку прољетног периода.

  Када нападају прстенасту свилену бубу, неопходно је да се ослободите јаја инсеката.У овом случају, лек "Фитоверм" је ефикасан - 4 мл у 2 л воде.

  Третирање мољца изданака врши се у рано прољеће прије појаве лишћа.Потребно је 200 г Нитрафена на 10 литара воде.

  "Фитоверм" се користи, когато се појави анулатна свиленска бразда.

  Превенција

  Уз одговарајућу негу и правовремене превентивне радње, дрво се може заштитити од болести и разних штеточина:

  • одмах уклонити оштећене гране;
  • да се не дозволи вишак влаге у земљишту, то је опасно за воћно дрво;
  • уништити листове заражене инсектима;
  • да би се кречило.