Узгој садница ораха Орах

Многа корисна својства ораха омогућују кориштење воћа и других ресурса овог стабла у различитим подручјима дјеловања.Орах може бити засађен и узгајан чак и као декорација окућнице.

Саднице ораха су најбољи начин да се узгаја ово дрво

За садњу дрвета често се користе саднице ораха, које су важне за избор праве.Део радова на садњи саднице и збрињавању се одвија у јесен, а неки у пролеће.

Зашто се матица најбоље размножава садницама

Садња орашчића може се обавити коришћењем воћа и садница.Баштован има право да одлучује како ће засадити орашасте плодове за своју парцелу, јер сваки начин садње дрвета има своје предности и недостатке.

Садња ораха са садницама има следеће разлике:

 • већа је вероватноћа да ће се дрво укоријенити, јер је формирано;
 • плодност почиње раније;
 • велика жетва са правилном садњом саднице;
 • Садница ораха је скупља од воћа.

Када узгајате матицу из саднице, вреди се обратити тим вртлацима који дуго времена шире младо дрвеће и могу купцу дати жељену врсту ораха.

Бржи стартплодоношење и велика вероватноћа пресађивања резница чине овај начин садње профитабилнијим од садње ораха.

Приликом садње са младицама можете добити добру жетву

Правила за избор младице

Постоји неколико опција како се посади орахи расте.Прво морате одабрати праву садницу ораха.Многи почетници вртлари праве бројне грешке које негативно утичу на стопу преживљавања дрвета и његов раст и развој.

Купить саднијки за засаде и расте в средниат пас из специалисти. Млада купљена на тржишту може оштетити коренски систем.Стручњаци знају како груписати земљу тако да корени саднице нису оштећени и не исушују се током кретања.

Приликом одабира садница за садњу, слиједите ове смјернице:

 1. Да бисте посадили расад ораха и од њега узгајали снажно дрво, одаберите саднице са добро развијеним кореновим системом.Ако дрво има развијено стабло, али слабе корене, мало је вероватно да ће се укоријенити због поремећених процеса вегетације.
 2. Не купујте саднице које имају поклопац лишћа.Имају ниску стопу преживљавања.Када се сади на отвореном тлу, саднице секу већину трупа, и као резултат тога, висина саднице не прелази 25–30 цм.
 3. Обратите пажњу на стање корена садница.Трагови који личе на распадање или сушење сугеришу да је биљка погођена болешћу.или штеточине.Вјероватноћа да ће се таква садница укоријенити и дати плод, је нула.

Ако желите да пропагирате орах на парцели, морате се упознати са карактеристикама сваке сорте овог дрвета.Да би се засадило и неговало стабло дало резултат, вреди изабрати младицу сорте која је непретенциозна према условима, отпорна.Пре садње ораха, потребно је израчунати његову локацију уз даљи раст дрвета.

Пре садње треба одредити оптимално место за будућност дрвета

Постоји велики број сорти ораха, који вртлари називају најнезахвалнијим.Из тог разлога, следеће врсте су постале широко распрострањене у средњој стази:

 • Цхандлер;
 • ​​
 • Гиант;
 • Идеал;
 • Принос;
 • Десерт;
 • Обилно.

Пажљиво проучавајући карактеристике сваке сорте и захтеве за негу дрвећа, баштован може направити коначан избор, купити садницу која му је потребна и посадити је.

Садња младице

Многи почетници вртлари могу бити збуњени како да посаде орах, користећи семе ораха.Поступак садње је прилично једноставан у извршењу.Главно је запамтити неколико кључних препорука и слиједити их приликом садње купљених садница у тло.

Ово плодоносно дрво не воли подземне воде, које могу тећи на малој удаљености од површине. Треба имати на уму да матица не воли уске простореважно је задржати растојање од 5 м између младих садница. Када се сади у земљишту на благој падини, удаљеност се може смањити на 4 м.

Дунг је погодан као ђубриво приликом садње матице

Припремите унапред земљу у којој ће бити посађено дрво. У случају недовољне плодности, препоруча се замјена тла богатијим или оплодити постојећи. Садња је оплођена према следећем алгоритму:

 1. Ископајте рупу дубине 80 цм, из ње извадите сву земљу.
 2. Извадити земљиште у танком слоју одвојено.
 3. Прелијте мешавину пепела и стајњака преко земље. Однос мешања је 10 до 1 (за 1 део стајњака има 10 делова пепела), смеша се може разблажити фосфатима.
 4. Све састојке ђубрива добро измијешати како би се равномјерно расподијелили по земљишту.
 5. Напуните јаму мешавином ђубрива и земље.

Нема потребе да се превише збија земља. Такве биљке за мамце се морају изводити не само прије садње ораха, већ сваке године. Гнојива се додају у површински слој земље. Оплодити подручје које одговара ширини круне дрвета.

Саднице након ђубрења тло се ставља у удубљење димензија 40к40 цм и извади сву земљу из јаме и покрије дно филмом. Коренски систем ораха развија се у хоризонталном правцу, филм ће постати стимуланс раста у правом смеру.

Пажљиво, без журбе, проширити доњи ниво корена саднице преко јаме, покрити их слојем земље, након чегапоставити следећи ниво корена. Такве манипулације треба спровести са свим нивоима корена садница. Као резултат, горњи део кореновог система треба да буде на дубини од 7 цм од нивоа површине.

Инокулација саднице

Пресађивање саднице је једна од обавезних радњи при узгоју дрвећа. Ово омогућава узгајивачу да сачува посебна својства сорте. Дрвеће се обично сади, чија старост је достигла 2 године. У касну јесен или у децембру, дрво је пресађено из отвореног тла у други контејнер, који се уноси у просторију, што омогућава биљци да се прилагоди повољним условима и припреми се за графт, који се спроводи у фебруару.

Као графт, резнице мајчиног стабла се бирају до једне године старости.Препоручује се да се жање у касну јесен. Вакцинација се врши на исти начин као иу другим воћкама. Након тога, биљка се чува у кући на температури ваздуха од 25 ° Ц, а само у пролеће, у мају, поново се пресађују у отворени терен. Од фебруара до маја графт се укоријенио на садницама, чувајући карактеристике сорте и убрзавајући почетак плодоношења. Пресађене биљке почињу да дају 1-2 године раније од оних које нису вакцинисане.

Саднице садница треба засадити

Како се бринути за саднице

Орах је непретенциозна биљка, али је младим стаблима и даље потребна њега. Главна потпора младице је редовно заливање. Током летњих сушних периода, наводњавање је потребно два пута месечно. Волумевода се израчунава из подручја на којем је крошња стабла нарасла. На 1 квадрат. метар површине земљишта троши 3 канте течности.

Два пута годишње потребно је хранити садницу. Према многим препорукама, боље је то радити у прољеће и јесен.

Резање грања дрвета уопште није потребно. Једно од својстава овог стабла је да самостално располаже оним гранама које више не требају. Можете их уклонити са локације усред љетне сезоне.