Узгој пилића у кућном кавезу

Један од најпрофитабилнијих типова живинарства с пуним правом се сматра узгојем домаћих пилића било које пасмине. Ове птице су начин да се људима обезбеди одлично месо и укусна јаја.Пилићи су непретенциозни у дојењу, али захтијевају много слободног простора за себе. Из тог разлога, нису све куће за живину у исто време велике стоке.Недавно је пронађено рјешење за овај проблем - станично становање кокоши несилица.

Цаге цонтент

Овај метод вам омогућава да уштедите слободан простор без смањења популације јата. Правилно организовано држање пилића у кавезима код куће помаже да се поједностави и брине о њима.

Овај чланак ће помоћи читатељима који озбиљно размишљају о таквом узгоју пилића на својој парцели. Информације садржане у њему спасит ће почетничке живинарске куће од уобичајених грешака и испричати трикове овог посла.

Карактеристике држања пилића

Да би се правилно организовао ћелијски садржај кокоши, проучавати неке карактеристике њиховог живота. Главна карактеристика ове врсте живине је потреба за слободним узгојем.

Увек директно везано за трајање присуства пилића било које врсте на отвореном и његове способности даполагање јаја: полагање јаја утиче на активност полагања.

Међутим, професионалне живинарске куће су све чешће склоне да верују да правилно организована нега ћелија неће смањити број јаја произведених од пилетине. Довољно је да се кокоши правилно ставе у кавезе код куће.

Међутим, напомињемо да се у смислу ћелијског садржаја кокоши разних пасмина неће моћи у потпуности репродуковати: ако кокоши несилице још увијек нису толико важне, онда је то за коксове важан фактор. Из тог разлога, ако оплодите јаја и размножите пилиће, птице ће и даље морати да буду смјештене у слободнији простор.

Петао се не може држати у кавезу

Предности и недостаци ћелија

Ако одлучите да садржај кавеза домаћих пилића одговара вашим потребама, онда вам прво препоручујемо да се детаљније упознате са овом опцијом, пажљиво проучите све предности и мане.

У кавезима се налазе и кокоши несилице и месне птице.Разлика између ћелија у овим случајевима је коси под за представнике птица који носе јаја.Неопходно је да се јаја без потешкоћа померају у посебан падобран. Међутим, остатак станичног садржаја пилића различитих пасмина нема значајне разлике између себе, а њихове предности и недостаци су исти.

Позитивни аспекти станичног садржаја пилића код куће:

 • У случају птица у кавезу, постаје лакше гледати их. Они се не губе и не упадају у опасне ситуације.
 • Ћелије се лако чисте, сва прљавштина и отпад се сакупљају испод кавеза у посебним контејнерима.
 • Храњење и пијење кокоши код куће је такође лакше. Аутоматизиране посуде за пиће ће птицама пружати свјежу воду 24 сата дневно, а отежава их се наносити, јер су причвршћене за вањске дијелове кавеза. Инсталирани су и хранилице, које их штите од паљења и превртања.
 • Још један плус станичног становања пилића код куће је могућност повећања броја становника, без отварања додатних подручја.
 • Птице мање пате од заразних болести, што води изолованом начину живота.
 • Малим грабежљивцима и глодавцима је тешко доћи до птица ако све време проводе у видокругу и иза чврсте решетке.
 • У кавезима са косим подом, јаја се аутоматски котрљају у посебан контејнер који спречава оштећење и контаминацију.

Ћелије штеде много простора

Као што можемо видети, ћелијски садржај пилића код куће има многе предности.Али да бисте донели исправну одлуку, требали бисте сами сазнати шта ова опција има своје мане.

Негативне стране кавеза за пилиће:

 • У циљу подизања кокошака код куће у кавезима, на самом почетку морат ће се купити, тј. требат ће вам почетни капитал. Али ако имате вештине, постоји могућност да направите такве ћелије сопственим рукама, што ће уштедети потребна финансијска средства.
 • Ако пилиће држите искључиво у заточеништву,залиха хране и хране богате хранљивим састојцима.Само на тај начин ваши штићеници ће остати здрави од многих болести.Ова дијета опција је скупља од храњења птица у цјелини, али иначе ризикујете да изгубите сву стоку од лошег здравља.
 • Ако кокоши проводе сво своје вријеме у закључаном простору, они стварају прихватљиву климу, укључујући и свјетло.
 • Немогуће је постављати контејнере са питком водом или хранити се у кавезе, па ћете морати потрошити новац на куповину аутоматских хранилица и пијанаца.

Као што се може видети, листа предности ћелијског садржаја пилића је дужа од наведених недостатака.Из тог разлога, многе живинарске куће преферирају овај узгој пилића.

Како направити кавез властитим рукама

Ако размишљате о изради кавеза за чување властитих птица, онда би требали сазнати како су дизајнирани.

Сама поља се налазе на металном или дрвеном носачу, високом 1,95 метара и широком 1 метар.На овом сталку се налазе три ћелије.

Сами штандови окружују ситнозрну мрежу.Понекад је мрежа остављена искључиво на предњим зидовима кавеза, а остатак је направљен од шперплоче или иверице, што додатно смањује трошкове ћелије.Од пода до дна првог кавеза треба да се повучете најмање 38 цм, али од њега до дна следећег - 59 цм.И пилићима обезбедите хранилице и пијанице.

Распоред кавеза за кокоши неснице

Густина кавеза птица у кавезу

Најважније питање у стамбеном објекту за птице је и даље питање густине кокошјих птица.Много тога ће зависити од овог фактора: здравља и удобности пилића, њиховог повећања тежине и броја произведених јаја.

Такође треба имати на уму да су само пилићи исте старости и пасмине смјештени у један сандук, што помаже да се избјегну сукоби и недостаци.Такво правило за садњу птица омогућава да се извуче из многих проблема: више одраслих или већих појединаца неће моћи да вријеђају млађе и слабије, нити да узму храну од њих.

Искусни домови за живину су израчунали да за удобно живљење пилића у кавезу, густина слетања треба бити најмање 0,1 квадратни метар по особи.

То јест, пет или шест птица се могу ставити у један кавез стандардне величине, без штете по њихово здравље и психу.

Ако одлучите да држите кокошке у кавезу, онда обратите пажњу на његову површину не мању од 0,5 квадратних метара

Придржавајући се овог израчуна слијетања, лако можете поставити птице у мале површине без негативних посљедица за њих.

Мање је вероватно да ће представници исте расе бити у конфликту

Норме светлости за кавезе

За исправно ћелијско кућиште пилића, веома је важно да се за њих обезбеди удобно осветљење.То ће утицати на производњу јаја, јер њихова функција зависи од дужине дана, која се може вештачки повећати.

Такодје, не заборавите да птице добијају веома важан елемент из интеракције сунцасветлост и ваше тело - витамин Д.

Недостатак овог витамина може довести до рахитиса живине и смањити квалитет и количину јаја.

Да би се избегло нарушавање психе пилића, требало би обезбедити да целокупна површина кавеза светли глатко и равномерно. За то је најбоље купити специјалне аутоматске лампе.

Храњење птица

Будите веома опрезни да птице једу исправно и на уравнотежен начин, пошто непрекидно живе у кавезима, нису у могућности да нађу додатну храну. У овом случају, већина живинарских кућа преферира готову уравнотежену храну.

Правилна исхрана је здрав слој

Овакво решење проблема исхране не само да олакшава процес исхране, већ и потпуно задовољава све потребе птичјег организма.

Међутим, ако се одлучите да нахраните кокошке са отпадом из ваше табеле, будите сигурни да су такве супстанце и житарице укључене:

 • Пшеница.
 • Торта од сунцокрета.
 • Масти биљног порекла.
 • Калцијум карбонат.
 • Витамини.
 • Со.

Оптимална балансирана исхрана пилетине на садржају ћелија требала би изгледати као да је приказана у табели испод.

Фатс
Угљени хидрати Протеини Витамини Целулоза Минерали
Дневни оброк 72% 15% 2% 6% 3% 2%