Узгој пекиншког купуса у стакленичким условима Купус

Осим уобичајених сочних парадајза, на столовима су се почели појављивати краставци, шаргарепе, кромпир, егзотично поврће - шпароге, артичоке, слаткиши, блитва. Није изузетак и Пекинг купус, чврсто укључен у исхрану и стекао значајну популарност.

Пекиншки купус сазријева у стакленику

О купусу у Пекингу

Пекиншки купус, или како они називају кинески, своје порекло дугује Кини, што је очигледно из његовог имена. Кинези су први узгајали ову културу, а захваљујући укусу и присуству велике количине супстанци корисних за тело, узгајали су се широм света. Непредвидљивим условима узгоја и не много другачијим од купуса може да расте свако ко је искусан повртњак или заљубљеник у почетнике.

Али, ипак, узгој кинеског купуса има неке једноставне тајне и особитости.

Пекинските сорти купуса Бокал - купус

Популарне сорте

Пекиншки купус је двогодишњи повртњак породице купуса, ау пракси се користи као годишња биљка за узгој у стакленику. Одрастао је у условима стаклене баште. Раније је постојала само једна врста домаћег купуса, али се временом ситуација значајно промијенила, иУзгајивачи су узгајали велики број хибридних сорти за пластенике. Међу најпопуларнијим је напоменути:

  • сорта „Стакло“ средње сезоне са тежином главе до 2 кг. и прозрачни, наборани листови, који се користе у сировом облику, идеални за узгој у стакленику;
  • сорта Ницк погодна за стартер, главу купуса до 3 кг;
  • сорта „Споменик“, тежине преко 3 кг, такође је прилагођена за узгој у стакленику;
  • рану сорту "Веснианка" са масом плода до 300 грама и периодом потпуног сазревања не дуже од 40 дана.

Купус сорти Веснианка

Карактеристике узгоја пекиншког купуса у стакленику

Упркос сличности са својим сродним белим купусом, садња и технологија узгоја пекиншке културе има своје мање разлике, од којих је једна могућност да се добију два усјева, и подвргну се узгоју садница у стакленицима или стакленицима, и чак три.

Пекиншки купус модерних сорти прилагођен је брзим температурним колебањима, биљка је отпорна на хладноћу и лако толерише ниске температуре, али ипак треба да узгајате ову културу у условима стаклене баште како бисте добили квалитетан усјев.

Пекиншки купус треба оставити саму у чаши

Први изданци (ако се садња обавља квалитативно) могу се појавити већ на оптималној температури од + 3-4 ° Ц, осим што се не боје могућих прољетних мразова до 3 ° Ц испод нуле. Упркос једноставностивременским условима, купус захтева топлоту, а да би се добио висок принос - оптимално препоручена температура у стакленику треба да буде унутар + 15-20 ° Ц.

Како би се избјегла појава стрелица, потребно је регулирати приступ свјетлости биљци, а пекиншки купус добива свој пуни развој под увјетом скраћеног свјетлосног дана.Осјенчани оквир је најбољи уређај за овај тип купуса.

Готове саднице пекинског купуса

Важна карактеристика узгоја ове културе је његова диспозиција различитих врста инфекција и болести.

Такође је неопходно обезбедити адекватан ниво заштите од свих врста штеточина, јер оне више штете пекиншком купусу него бели рођак.

Бувље крстача је опасан штеточина, која изазива много проблема и није лако носити се с тим.

​​

Купус цруцифероус буха

  • Да би се биљка заштитила од инвазије на крстарећу буху, потребно је узети у обзир вријеме садње - у рано прољеће још увијек нема времена за појављивање, а касно љетоне више.
  • Најбољи начин је да се постројење покрије нетканом мрежицом испод које је бувама тешко да се прикраде.
  • Овај досадни штеточина пепела се плаши, стога се препоруча да се кревети третирају пепелом пре него што се појаве први клице.
  • Добар начин за борбу против лана је мешана сетва, наизменично сејање са парадајзом, кромпиром, краставцима, белим луком.

Да се ​​постигнекултура мора узети у обзир правилан плодоред - прекурсори за потпуни раст су махунарке - грах, грашак, соја; поврће - парадајз, лук, краставци, тиквице, шаргарепа.

Узгој пекинског купуса кроз саднице

Као што је горе поменуто, пекиншки купус се може узгајати са и без садница. Предност узгоја усева кроз саднице је да се добију рани плодови.

Изтакането на садове на пекинскиот купус в зема

Съвместимост на оваа метода и правилна нега, прва жетва се сакупи после месец дана.

Пекиншко купус не толерише пресађивање и роњење, па се препоручује да семе посади у тресетне посуде или посебне таблете које можете купити у специјализованим продавницама. Посуде напуните лабавим тресетним земљиштем додавањем минералних ђубрива и третирајте их са слабим раствором калијум перманганата за дезинфекцију.

Почетак априла је повољно време за прву садњу семена. У претходно скуваним посудама са земљом, рупе од 1 центиметра дубоко положите и поставите три семена, постављајући посуде на топло и осенчано место. Пуцњеви неће вас чекати, први листови ће се појавити трећег дана.

Младе пекиншке купусне биљке у стакленику

У случају клијања сва три семена, оставите један јак ницак.

Залијејте саднице док се земља суши, и престаните да заливате три дана пре садње. Након формирања четири илишће (25 дана), саднице се могу пренијети на отворено тло.