Узгој парадајза у поликарбонатским пластеницима Парадајз

Парадајз за столом треба да узгајате парадајз у стакленику.Брига за парадајз у стакленику из поликарбоната захтијева знање о припреми земљишта, садњи садница, правилној њези и другим нијансама.Тек након добијања таквог знања, могуће је почети узгој парадајза у стакленику.

Узгој парадајза у стакленицима поликарбоната

Карактеристике узгоја парадајза у стакленику поликарбоната

Метода узгоја парадајза у стакленику од поликарбоната значајно се разликује одначин њиховог узгоја у отвореном тлу.Када метода стакленика узима у обзир такве карактеристике:

  • подешава високу влажност;
  • ноћна и дневна температура пада;
  • могуће прегревање садница током дана.

У стакленику се биљка убрзано развија , што доприноси развоју разних болести и штеточина.Због тога је важно изабрати разне парадајзе, јер нису све врсте култура погодне за клијање у стакленичким условима.

Тек након припреме поликарбонатног стакленика, може се почети узгајати парадајз.У ту сврху пажљиво обришите зидове и провјерите како вентилацијски сустав ради.

Поликарбонатни стакленикза узгој парадајза

\ т

Избор врсте парадајза за пластенике

Приликом куповине семена парадајза за стакленике, пожељно је одабрати следеће врсте:

  1. Хибридне врсте, од којих је посебна отпорност на болести и штеточине. Ове врсте парадајза дају плодове у неудобним условима.
  2. Врсте са неограниченим растом. У стакленику је неучинковито узгајати такве сорте, јер оне стварају једно стабло и да би имали времена да формирају шест до осам четкица, потребно је да се изданак засади на стално мјесто у првим данима маја. Али још је хладно, понекад замрзнуто. Посадите ове врсте парадајза касније, они ће формирати више од четири четке.

Узгој садница

Најповољније вријеме за сјетву семена парадајза је од 15. до 20. априла. Рокови - почетак маја. Бити у лончаницама може трајати највише 50 дана. Немојте дозволити да саднице буду веће или ниже од 25-30 цм и да не пате од прегревања, непропусности, слабог осветљења. Добра стабљика садница има густ, структуралан, развијен корен.

Важно је попуштање тла прије садње. Парадајз не воли мокро земљиште, више воли дренажу.

Након тога, спроводи се поступак пресађивања садница у стакленик. Али прво, температура земље се мери на дубини од 20 цм, а на температури нижој од 13 степени, коренски систем није у стању да апсорбује довољно влаге и корисних компоненти.

Преждане саднице рајчица у стакленику

Саднице парадајза се могу пресадити ако је њихова висина достигла 25-30 цм, јер:

  1. ако је садница прерасла, може се оштетити у процесу пресађивања;
  2. ако је младица испод ове висине, онда је она слаба и неће моћи брзо да се смести у нову средину.

После садње парадајза, ископајте малу количину рупа, које дају храњење.Њихов састав може бити састављен од раствора калијум перманганата са сложеним хемијским ђубривима.

Боље је садити саднице, с обзиром на правац цвасти до пролаза између кревета.Дакле, лишће неће потамнити плодове који могу сазрети у кратком временском периоду.

У случају зарастања младица, саднице се полажу тако да се његов врх гледа према југу.Испод 3-4 листова су уклоњени и део стабла прикопат тло.

Садјење садница парадајза

Неопходно је правилно бринути о садницама, поштујући правила за заливање:

После садње четрнаест дана, није дозвољено заливање садница.Када се садњи даје вода и то ће бити довољно за почетни период за корење.

Пре првог јајника, испирати у ограниченим дозама без прекомерног влажења земљишта.

У фази везивања, наводњавање парадајза је у изобиљу, јер недостатак влаге провоцира ротацију, а предозирање изазива смрт коријена.

Важно је запамтити да је потребно произвести наводњавање парадајза стаклене баште у корену како би се влажност продирала 15 цм дубоко.Немогуће је да капљице воде падну на биљку, јер спрејеви доприносе ширењуразне инфекције.

Храњење парадајза у стакленику

\ т

Да би се бринули о рајчицама на планиран начин, потребно је да их правилно напојите и нахраните.

Прецизна правилна оплодња је значајан тренутак у збрињавању стакленичких рајчица. Након појаве првих јајника примењује се ђубриво.

Хранасие парадиси с гнојили

Пожељно је да се састав првог храњења направи из монофосфатног калијума, разређујући једну кашику у десет литара воде.

Најпре је немогуће нахранити парадајз са азотним ђубривима. Након првог храњења, након десет дана, морају се по други пут хранити отопином разреда А или А1 (45 грама отопине ​​се узима за 10 литара воде).

Да би се постигло рано сазревање плодова, примењују се фолијарни прељеви, који боље хране биљку. Спречава културу од болести и штеточина.

Они се изводе једном недељно, мењајући ђубриво из уреје, калијум нитрата, калијум монофосфата, акварин (разблажите једну кашичицу на 10 литара воде). Најпогодније вријеме за фолијарно храњење-вечер. То доказује чињеница да се хранљиве материје на листовима не суше тако брзо, а јутарња роса побољшава њихову апсорпцију.

Ако је у стакленику поликарбоната, саднице су удаљене 35 цм једна од друге, то ће бити ефикасније да се узгајају на два стабла, да би се добио већи принос.

Доњи листови се секу тек након појаве плода на првом цвату. Неопходно је обавити обрезивање сунчаног дана иу првој половини дана како би серане брже зарастају и биљка неће добити много стреса.

Узгој парадајза у стакленику поликарбоната омогућава добијање одличне жетве у релативно кратком времену.Треба имати на уму да се овом методом троши мало новца и труда.