Узгој парадајза: садња и нега на отвореном пољу Парадајз

Садња парадајза у отвореном тлу није могућа за све регионе. Уосталом, климатски и временски услови нису погодни за ово свугдје. Наравно, принос на отвореном пољу неће бити тако висок као у стакленичким условима. Али је могуће добити добру жетву ако се узме права брига.

Култивирање рајчица на отвореном пољу

Модели за слетање

Препоручује се засадити парадајз по одређеним шемама. Свака шема је дизајнирана за одређене сорте, висину биљке и систем за наводњавање, који се користи на локацији. Са било којим начином садње мора бити задовољен један услов: грмље се мора засадити на краткој удаљености. Ово је довољно да биљка добије потребну количину кисеоника и сунчеве светлости.

  • Шема квадратног утичнице. У овом случају, биљке формирају квадрат или гнездо. Размак између грмља треба да буде 50 цм, а између квадрата 80 цм. Овим начином садње добро је обрадити земљу, произвести заливање и жетву. Све биљке су видљиве, а сваки грм има слободан приступ. Најбоље се користи за високе оцјене.
  • Шема утичнице. Прави се раван ров и саднице се саде на обе стране. Размак између грмља од 20 до 30 цм, следећи ров се врши у поламетар Препоручује се за компактна грмља.
  • Изглед траке. Ископан је и ров, али саднице су посађене директно у њега. Удаљеност између биљака је 30-40 цм, а следећи ров је 70-80 цм.
  • Шаховска шема. Канал се поново прави, али саднице треба посадити на распоређен начин са обе стране. Следећи ров се ради у метру и по.

Шеми засадавања за парадајз

Припрема земљишта за садњу

Тједан дана прије садње садница у отвореном тлу, тло треба правилно обрадити. У ту сврху се у земљу уводи бакар сулфат, неопходна ђубрива и ђубрење, што ће зависити од врсте културе поврћа у којој је расла.

Такође, пре садње садница, треба ископати земљу. То омогућава земљишту да добије довољно праве количине кисеоника и сунчеве светлости. Приликом копања у тло можете додати 1 шалицу дрвеног пепела на 1 м2 . Након тога, земља се дезинфикује са слабим раствором калијум перманганата, који се пролијева у обиљу лежајева.

Након тога, бунари се копају, у зависности од одабраног начина садње. Овејаме се наводњавају млаком водом . За рупу је дубина у зависности од висине грма.

Такође је неопходно да се унапред припреми квачице за пуцкетање парадајза, које ће се касније користити у расту биљке.

Генерално, биљни парадајз треба да буде у земљишту, које почиње да се припрема у јесен. У јесен, кревети намењени парадајзу морају бити у потпуностикопајте са ђубривом.Као прелив можете узети стајњак, компост или биохумус.На 1 м2потребно је 1 канта ђубрива.

Сађење парадајза у отвореном тлу

Да би се побољшао квалитет усева, можете користити другу врсту исхране.У прољеће се препоруча стављање труле пиљевине у земљу.На 1 м22 кг производа је потребно.

Трансплантација на отвореном терену

Садња парадајза у отвореном тлу је мало тежа него у условима стаклене баште.Саднице се полако уклањају из крвних судова, како не би наштетили коренском систему.Ради лакшег уклањања садница из резервоара, треба га обилно излити.То ће омогућити да земља постане мекша и коријени неће бити тешко оштећени.

Трансплантација парадајза треба да се спроводи само у не-сунчаном времену.Овај процес можете обавити увече или на облачан дан.Такви временски услови су потребни да би се саднице боље смириле.

Средњовјечне сорте захтијевају удаљеност између рупа од 30 цм, а раним сортама потребно је 50 цм.Као што се може користити урее или пилећи гној.Ови органски додаци добро доприносе чињеници да се биљке боље аклиматизују, активније узгајају и не подлежу болестима.

Трансплантација рајчица

Биљка треба константно хранити док се не појаве први јајници.Након тога није препоручљиво оплодити ово поврће.Ово може изазватиспор и неизвјестан раст воћа.

Нега парадајза

На отвореном пољу, парадајз треба правовремено приступити. Посебно је битно залијевање и константно отпуштање након садње биљака, тако да су добро ухваћени.

Са слабим заливањем или неблаговременим, може се развити топња.

Брига за парадајз укључује редовно храњење. Прво ђубриво се наноси за недељу дана ако је биљка слаба и почиње да увену. За ово храњење, помеша се 10 л воде, 40 г суперфосфата и 60 г смеше у врту или 10 г амонијум нитрата.

У случају спорог формирања јајника, не могу се користити ђубрива у којима је присутан азот.

Добра заштита биљака захтијева свакодневно залијевање. Ако то није могуће, потребно је организовати систем аутоматског наводњавања.

Погрешно је вјеровати да ће се формирати сложеније четке с цвијећем, што ће бити богатије. Све се заправо догађа обрнуто. У овом случају, полен обично није довољан, а цвијеће почиње да пада. Брига за ово цвеће је вештачко опрашивање. Да би се то постигло, биљни стабљике морају се трести рано ујутро након једног дана.

Ако брига не укључује редовно излегавање, онда ће се на грани појавити много грана и биљка неће бити плодна.

Пастаге парадајза

Да би биљка била јака и плодоносна, довољно је оставити главну стабљику и само једну изданку-пасторку који се појавио први. Потребне су недељне биљкепроверити и, ако је потребно, прекинути непотребне пасторке.

Након појаве четкица са цветовима, врх биљке треба уклонити.Ова процедура вам омогућава да добијете жетву много раније.

Мјесечна њега укључује компостирање тла.Распростире се између редова.

Жетва

Парадајз лоше поцрвени током врућег времена.То је зато што топлота потискује црвени пигмент који се налази у њима.

Ако се сакупљају незреле плодове, такав усјев ће се дуже складиштити.Истина, такво поврће ће имати лошији укус.Незрели парадајз садржи мало витамина, шећера, микроелемената и амино киселина.Ниједно вештачко зрење не може допунити хранљиве материје на високом нивоу.

Берба треба да се изведе на јесен.Главно је да не пропустите прави тренутак.Када температура падне на више од -8 степени, парадајз ће се покварити.

Справка зрелиат парадајз

Нама всички рајчетът имат врема за зрело пред наступ на хладное врема.У овом случају, они се сакупљају и полажу на црвено воће.Зрели парадајз може да произведе етилен, који омогућава остатку усева да сазре.

За сазријевање плодови се могу ставити у једну ладицу и прекрити новинама или пиљевином одозго.У просторији у којој ће се ускладиштити усјеви, влажност не треба да пређе 80%, а температура треба да се посматра од 12 до 15 степени.Ако се погрешно брине о воћу, они труну.Кутија се препоручује да се затвори,Парадајз је био у потпуном мраку.

Чак и парадајз може сазревати заједно са грмљем.Да би се то урадило, биљка је ископана заједно са кореном и цела земља је пажљиво уклоњена како се не би оштетио коренски систем.Такве грмље су суспендоване од корена у сувој и топлој соби.

Прије садње рајчице у отвореном тлу, треба разумјети да таква садња захтијева више времена и стрпљења него када се сади у увјетима стакленика.На крају крајева, овај растући процес доноси велики стрес биљкама.Вртлар ће морати уложити много труда и обавити праву бригу да се носи са тако несташним поврћем.Али резултат ће га задовољити својом богатом жетвом.