Узгој оваца је профитабилан овчарски бизнис

Пословање у пољопривреди за придошлице у овој индустрији неће бити лако, али са правим приступом може донијети добру зараду. Најпрофитабилнији предузетнички корак у смислу профита је одлука о узгоју оваца. Да би бизнис донио приход, потребно је направити пословни план, уложити пуно труда и новца у развој, а пожељно је имати бар површно знање у овој области.

Потребно је неко знање за успјешно узгој оваца

Овнови су једна од најбрже растућих домаћих животиња, тако да можете зарадити добар новац у таквом послу. Неколико мјесеци након рођења, јањетина тежи и до пола одраслог овна, а након достизања године је само 10% мања од тежине одраслог овна. А овцама није потребна никаква посебна брига. У циљу добијања висококвалитетног меса, препоручује се да се одаберу месне пасмине оваца, које се данас доста узгајају.

Најчешћа врста оваца која се најчешће узима за одржавање меса је Романов. Повучена је у КСВИИИ веку у Русији.

Млада јагњад до годину дана теже више од 35 кг, када одрасли достижу 90 кг, а овце до 50 кг. Управо због своје преурањености и продуктивности, раса Романова је постала толико популарнаузгој код куће.Овце ове пасмине воде јагњад два пута годишње, а можда и три пута, зависно од доба године.

Овце Романова одликују се високом млечношћу.За 100 дана, једна овца даје више од 100 литара млека.

Одржавање ових животиња подразумева изградњу оловке у којој треба да проведу сво време и спавају.Напомињемо да зграда мора бити поуздана и изолована.Животиње треба да имају сталан приступ води и храни, а да би се обезбедила чистоћа у оловци, боље је користити сламу као постељину.Овако пословни план описује мјесто становања оваца.

Романов овце

Стварање профита и това јагње

Одрасли ован може бити скупо продати јер је његово месо веома цењено међу гурманима иније само корисна, већ и дијетална.

Али узгој јагњетине до величине одрасле животиње морат ће чекати најмање годину дана, или чак и више.За то време, ован, уз квалитетну негу, може да узгаја добру вуну, која се сече и продаје, доносећи додатан новац одгајивачу.Ова ставка се мора додати, саставити пословни план, до профитне тачке, што подразумијева одржавање тих животиња.

В почетната стадиј на развојот на бизнес, требат} е да купите бар сто овци. Ако узмемо у обзир да се са годишњим садржајем ован било које пасмине сијече барем једном, или чак двапут прими 6 кг вуне у исто вријеме, продајом коју можете зарадити, што је такођер укључено у пословни план.

Фарма Ладизхенскаиа је израчунала да ће одржавање једног одраслог овна морати потрошити 1,5 кг зрна дневно и 4 кг сена.А ако рачунате трошкове за храну годишње на 100 животиња, оне ће износити 54.750 тона жита и 146 хиљада тона сена.Овчама и даље треба паша, јер им је потребна свјежа трава и кретање.

Овце требају свјежу траву

Продаја овчетине

Баранов се може предати као цјелина, или трупла трупа код куће.Таква продаја ће бити много профитабилнија.Такође је могуће потписати споразум са власником ресторана о сарадњи и редовно их снабдевати свежим месом.

Друга добра опција је да се интерагира с творницом за прераду меса, гдје се трупови оваца редовно предају.

Позитивне тачке узгоја оваца

Више од једног стољећа у многим земљама, чак иу Русији, пољопривредници узгајају овце код куће.Раније, било је немогуће замислити како у жестокој зими можете без крзнене капуте или шешира од овчје коже.Радни сељаци су увек имали најмање двадесетак оваца у домаћинству.Њихов садржај је омеђен узгојем говеда, коња и живине.Постепено је оплемењивање оваца избледело у позадину, али данас велики фармери, након што су направили пословни план, схватају колико је профитабилан овај посао и настављају га активно развијати.

Сада постоји активно оживљавање овчарства

Оживљавање процеса узгоја оваца код куће је непорециво, а узгој оваца Ладиген је примјер.И на листиПредности таквог пословања укључују:

  • флексибилна прилагодба економским промјенама, у успоредби с другим животињама. За почетак узгоја оваца у малим количинама није потребно имати много новца, а остваривање профита неће дуго чекати.
  • Чување оваца неће бити тешко ни у земљи, ако нема много простора за стварање оловке. Чак и мали овчар може пружити угодан живот зими бројним стадима. Овце било које расе мирно се односе на ограничену површину и прецизност од других врста стоке. Нису баш избирљиви у одржавању, што је веома корисно за пољопривреднике у зимском периоду.

Ако желите узгајати овце у земљи, треба узети у обзир да иако се животиње не боје мраза, оне су врло осјетљиве на влагу и не толерирају влажне пашњаке.

Дугорочни боравак у влажној просторији слаби имунитет овце, излажући његово тијело озбиљним болестима.

Узгој оваца код куће може се сматрати добрим пословањем, чији развој не захтијева велики почетни капитал. Карактеристике окуса јагњетине и њених дијететских својстава повећавају потражњу за квалитетним месом. Пословни план за узгој оваца означава профит не само од продаје меса, већ и од вуне коју рурална предузећа спремно купују. А брзи раст јагњади омогућава предузећима да активно расту и доносе добар приход за кратко време, чак и код куће.

Јагњићи брзо добијају на тежини

Методеузгој оваца

Неколико метода узгоја се користи у овчарству:

  • чиста пасмина;
  • преласком.

Први тип узгоја животиња укључује парење појединаца једне пасмине.Користи се за узгој потомака на фармама оваца и за оне који раде на добијању одређеног производа од одређене овце.Каракулске пасмине оваца могу се прелазити само међу собом, како не би поквариле изглед њихове вуне.

У чистокрвном оплемењивању, методом Ладигине практикује се такав догађај као освежење крви.Да би се то постигло, појединци исте пасмине такође су се пари, који су гајени под различитим условима.

Ова метода ће помоћи при суочавању са депресивним знацима оваца, уз истовремено смањење продуктивности и виталности.

Када се прелазе, овце различитих пасмина се паре.Тако фармери код куће могу брзо да утичу на изглед и опште здравље будућег потомства, месо, односно његов квалитет, узгој нове пасмине итд.

Узгој и одржавање ових животиња је једна од најпрофитабилнијих пољопривредних индустрија за пословање, али ако је пословни план прописно састављен.Недавно је јањетина постала популарна, ово месо је деликатеса која се не може заменити.Њихов садржај није проблематичан и дуготрајан, може се без проблема разводити иу земљи, ако то дозвољавају услови.И остваривање профита уз минималне инвестиције ће наравно задовољити сваког бизнисмена!