Узгој ораха од ораха

Чак и почетници у башти могу да се баве узгојем ораха.Ово дрво није пробирљиво, тихо расте на различитим тлима.Једини проблем са којим се баве вртлари је то што орах не подноси продужене зимске мразеве.Већина младих стабала трпи, одрасли нормално подносе хладно.

Узгој ораха из плодова је погодна и доказана метода

Многи вртлари се питају како да проклију орах.Најбоља опција за узгој је од плода, јер култура не даје корење и невољко клија током пресађивања.Главна предност овог засађивања је да ће млада биљка у потпуности сачувати сортне особине родитељског стабла.

Избор садног материјала

Избор садног материјала је важан корак у клијавости орашастих плодова.Након тога изаберите саму матицу. Морате се побринути за његов укус.Вреди искушати пар ораха са дрвета, обично је укус исти за целу културу. Прегледајте саму матицу због оштећења и болести.Препоруке за избор:

  1. Постројење само треба да сади са целом љуском, без пукотина и расједа.Не би требало да буде траг плијесни.
  2. Тежину матице треба осетити у руци.Ако је љуска веома лагана, онда се језгро осушило.или недовољно развијена.
  3. Присуство рупа у љусци указује на оштећење нуклеуса од мољаца или других штеточина.

За узгој ораха може бити само од свјежег воћа, прошле године није прикладно.Због тога не би требало да купујете ораси за садњу у продавницама или рукама.Није познато где и како су ови ораси похрањени и колико је времена прошло од њиховог сакупљања.Најбоље је сакупљати садни материјал сами.

В идеалнии случаи, за засаде треба да бъдат целите и висококвалитетни орехи

Приготовка на орехи за сађење

Пошто со ораси били сакупљени и сортирани,Неопходно је узети највећи од њих и ставити у дубок контејнер.Сјеменски материјал се сипа у топлу воду, у њему се разрјеђује калијев перманганат.Добри, снажни ораси падају на дно, а они који су остали на површини нису погодни за садњу.

Пре него што посадите орах од плода, морате пажљиво обрадити орашасте плодове од штеточина. Плодови се остављају да се намакају 2-3 сата.За то време, шкољке се набрекну из воде и благо се отворе.То ће олакшати проклијавање и убрзати процес.Калијум перманганат дезинфикује садни материјал.

Садни орашасти плодови

Постоје две опције за узгој ораха из ораха.Сваки од њих је веома ефикасан.Избор остаје за вртлара.Пре садње ораха, морате знати све детаље овог процеса.

Метход Оне

Орехи се посаде в земли в јесени.Овај метод не даје прелиминарну оценунамакање, али само обрада раствора калијум перманганата. Слијетање треба бити на удаљености од 2-3 метра једна од друге. 3-4 бунари се стављају у бунаре на удаљености од 6 цм један од другог. Они су прекривени земљом и обилно залијени населеном водом. Дубина уградње је 5–7 цм, а рупа је покривена сламом или палог лишћа. У прољеће клијавих биљака бирају најтврдокорније и најздравије, а остале се уклањају.

Орехи со обработени с калиј перманганат пред засадаване

Метод два

Други начин за узгој ораха из ораха је да се натопи воће натопљено дубоким посудом испуњеним пијеском који је калциниран. Одмах се полаже 5-10 матица, у зависности од запремине посуде. На врху њих заспи 2-3 цм песка. Са таквом клијавошћу, садном материјалу је потребна стратификација - имитација природних услова гајења. За то је површина пијеска прекривена слојем снијега. Контејнер је покривен полиетиленом и стављен на доњу полицу хладњака 3 месеца. С времена на време потребно је влажити песак, а најпогоднији је одмрзнути снег. Након неког времена, контејнер се извади и стави на топло, добро осветљено место. После неколико недеља, први изданци ничу, који су посађени у земљу на удаљености од 3-4 м један од другог.

Резултат клијања увелико зависи од квалитета садног материјала и од одржавања услова његовог узгоја.

Приликом пресађивања проклијаних орашастих плодова, потребно је пажљиво руковати коренима. Ако су оштећени, биљка ће бити закржља,погрешно се развијати или чак умрети.Оно што ће се догодити са садницама зависи од квалитета њихове неге.

Морате знати како посадити орах тако да може расти и не штетити другим биљкама.Због густе круне испод стабла, практично ништа не може нормално расти, осим корова.Стабла ораха су светлосна, стога их треба засадити тако да се временом не би засенили.Треба имати у виду да је коренски систем у одраслом стаблу веома развијен и да га је немогуће посадити у близини куће или других зграда.Коријени могу оштетити темељ.

​​

Брига за саднице након пресађивања

Након што се младица нашла на сталном мјесту у врту, још увијек је потребна њега.Неопходно је залити биљку у обиљу.То се односи и на зрела стабла, влагу која је потребна да би се формирали плодови.40-50 л воде пада на младицу до 1 м.

Поред наводњавања ораха, потребно је:

  • ђубриво са органским и минералним супстанцама;
  • отпуштање земље око дебла у радијусу од 0,5 м;
  • малчирање земљине површине са пиљевином, иглама или косом травом.

Ове активности омогућавају да корени биљке дишу и нормално расту, а ђубрива омогућавају добијање свих супстанци неопходних за раст и формирање плодова.

Лешници се гоји на исти начин.Ове две врсте усева су сличне у својим захтевима за услове гајења и исхрану, али орахе је такође потребно обрезивање.

Треба да се избришесуве и оболеле гране, избојци усмерени унутар круне.Правилно исечени орах нормално расте и даје плодове.

Ако сте успели да узгојите дрво, онда сачекајте жетву ораха у јесен.У зависности од преурањености сорте, датуми се крећу од средине септембра до краја октобра.Пали орахе под дрветом можете покупити или их одвојити од грана посебним алатима - дугим штаповима дужине до 4 м.