Узгој нектарине и њених особина Бресква

Узгој брескве на дацхи захтијева одређена знања о разним сортама и њиховим опрашивачима, као ио повијести оплемењивања биљака. Што је нектарина, многи још увијек не могу пронаћи одговор: бобица или воће - морате разумјети.

Општи опис културе

Плод нектарине, по многим претпоставкама, сматра се грешком, неуспехом природног развоја заједничке брескве. Интересантна је чињеница да се мутација у облику појаве ћелавог плода на бресквином стаблу може појавити само једном или наредне године на другом дрвету.

Домовина нектарине је Кина, а први спомен таквог занимљивог феномена датира из 1616. године у енглеској књижевности, али тек након 200 година учинила је мутацију на узгајивачима интереса брескве и само егзотичним љубавницима; Нектарина се појавила у вези са садњом разних сорти и појавом самооплодних врста брескве. Под утицајем временских услова дошло је до ненормалног развоја неких пупољака на дрвету, а обична бресква се претворила у ћелав плод, у облику ораха.

Људи који су ценили дивље брескве без длачица преузели су своју репродукцију, коју су морали да урадевакцинацијом бубрега. Тако се појавила нектарина.

Предности дрвета нектарине:

 • плодови нису длакави, стога су мање алергични;
 • рано сазревање додатно промовише ову биљку;
 • отпорност на болести и штеточине;
 • висок степен отпорности на мраз.

Нектарина је култура коштичавог воћа која се добија узгајањем грана брескве, које производе мутирано воће. Нектарине изгледају као брескве. Њихов опис:

 • воће средње величине;
 • боја коже је црвена, постоје жуте нијансе боје;
 • пулпа је жуте или наранџасте боје, у многим варијантама се лако одваја од семена;
 • облик коштице сличан је ораховом;
 • зрело воће може досећи и до 250 г;
 • укус је веома сладак, шећер.

Предности

Нектарина је корисна због својих својстава и присуства елемената у траговима који су потребни људском телу. Једење сировог воћа има велики утицај на дигестивни систем, разбија масноће и повећава секреторну функцију црева.

Брескве садрже супстанце: калијум, магнезијум, натријум, извор гвожђа и фосфора, који су неопходни за развој мишићно-скелетног система. Воће је корисно у присуству витамина А и Ц, који повећавају отпорност имунитета на болести и побољшавају здравље коже, ноктију и косе.

Нектарина је корисна у зрну јама, које се користе у прехрамбеној индустрији, а такође се прерађују у етерична уља.Плодови се користе у козметологији, користе се као састојак у маскама и кремама за лице, камење за мљевење.

Место раста

Гдје се сусрести с културом: дрво расте у јужним земљама, узгој је најчешћи на Кипру, у Италији, али с временом и развојем културе, биљка се почела ширити широм ЦИС-а. Узгајивачи су постигли узгој зимски-издржљивих сорти које се могу узгајати у готово свакој земљи, чак и са хладном и влажном климом.

Брескве нису толико отпорне на болести и штеточине, што их чини тешким за раст на Кавказу иу сјеверним регионима Русије.

Предности садње нектарине налазе се у јужним регионима, јер плодови не пуцају на сунцу и не расту као мале брескве.

Воће или јагода

Многи људи верују да су бресква и њене подврсте нектарине бобице, али нису. Ако узмемо у обзир ботаничко објашњење, онда се сви слатки плодови који долазе из цветног јајника називају плодови. Ово је уобичајено име које се не користи у научној терминологији.

Берри - по својој природи треба да буде мале величине, сочне, слатке, треба да стане у два људска прста. Плодови су велики, садрже једно семе и налазе се у људском длану, тако да се са сигурношћу може рећи да су нектарине плодови.

Карактеристике дрвета

Породица Пинк представља дрво брескве и припада подврсти Алмонд. Плантспада у класу ангиосперма и има 2 герминална котиледона.

Дрво брескве може достићи висину до 7 м, у зависности од одабране сорте.Ако се бресква не орезује, биће веома густа.Листови су тамнозелени, са назубљеним ивицама.Цвеће бледо ружичасте боје.Коренски систем је веома развијен и потоне у земљиште за 1,5–2 м.

Да би стабло брескве изгледало као грм, требало би га редовно резати.Круна унутра неће бити тако густа, а само ће дрво бити високо.

Зелена бресква

Поред постојања црвене и жуте брескве, постоје и друге врсте које су зелене боје.Сорте нектарина брескве зелене боје одликују се својим квалитетима:

 • периоди раног сазревања;
 • отпорност на мраз;
 • велики, до 150 г, воће.

Постоје 2 најчешће врсте зелених брескви.

 1. Греенсборо - одликује се великим плодовима, до 140 г, са сочном, слатко-киселом пулпом.
 2. Јуици је сорта са плодовима тежине до 200 г, рано сазревање.

Закључак

Нектарина наликује брескви у свом изгледу и укусу.Својим слатким окусом цитруса освојио је многе вртларе који воле узгајати воћњаке.