Узгој, нега и репродукција стабала кајсије Априцот

Заједничка кајсија је светлољубива биљка рода Плум и Пинк. Сушена кајсија се зове сува кајсија или сува кајсија. Домовина кајсије се сматра Кином, а историја њеног имена је непозната.

Дрво марелице потице из Кине

Опис изгледа

кајсија обична је мало дрво са широким заобљеним врхом. Облик листова зависи од сорте, најчешће су округли или овални. Цветови кајсије, који цветају у пролеће, су розе и беле.

Плодове карактерише жућкасто-црвена боја и у себи садрже једну кост.

Најпогоднија места за узгој воћа су земље са умереном климом.

Популарне сорте

Карактеристике сорти кајсије:

  • Тријумф севера. Дрво се осећа угодно на било којој температури, чак и при јаким мразима. Сорта је скоро имуна на ефекте штеточина и болести. Због чињенице да издржи ефекте ниских температура, онда сваке године можете прикупити богату жетву од 3 године након садње саднице. Зрело стабло доноси више од 60 кг кајсија годишње, плодови су велики и слатки.
  • Ицеберг. Може досећи висину од 3,5 м, има дебљинуфолиаге.Упркос обилном цвату, неколико плодова сазријева.Плодови су жуто-наранџасти са једва приметним руменилом.Зрење почиње крајем јула - почетком августа.
  • Ћелава кајсија.Хибридни поглед на кајсије.Особитост ћелавих кајсија је да изгледа као шљива, осећа се глатко на додир, а укус у потпуности одговара укусу кајсије.

Садња постројења

Треба изабрати место које је потпуно заштићено од утицаја ветра.Ово је биљка која воли топлоту, тако да треба да се сади у осветљеном подручју, али треба избегавати излагање отвореној сунчевој светлости.

Кајсија се слабо слаже у недовољно влажним пешчаним тлима, где стари брже.Црно тло би требало искључити, јер у таквом тлу марелице касно доносе плодове.Идеално земљиште за садњу воћа је мешавина глине, тресета и песка, у односу 1: 1: 1.

Најспецифичнији период за садњу кајсије је почетак пролећа.Ако је кишно, онда се значајно повећава стопа преживљавања саднице.

Неколико недеља пре садње садница, јаме се припремају са димензијама 80к80к80 цм и треба их попунити 1/3 са мешавином хумуса (узме се 2-3 канте), 0,5 кг суперфосфата, 2 кг пепела.У средишту јаме, потребно је да се направи хумак смеше како би се врат корена саднице налазио 5–6 цм испод ивица јаме.На брежуљку се налази садница кајсије, а јама је покривена земљом, која онда треба благо збити.Око пристаништа за слијетањеПрепоручује се да направите мали ваљак како бисте спречили да вода исцури када залијете постројење.

Узорак садње кајсије и локација његове коренске огрлице

Размножавање

При размножавању марелица, вртлари користе неколико метода: производња семена и пресађивање.Када се користи прва метода, процедура почиње средином јесени или почетком пролећа.Да би се то урадило, семе из плода се засади у земљишту, дубина сетве је 5–6 цм.

Ако се репродукција врши уз помоћ пресађивања, онда је потребно припремити калем и подлогу.Млада стабљика биљке, дуга око 10 цм и која већ има 5-10 пупољака, делује као прва.Стока је биљка у коју ће се пресадити пресадци.У већини случајева је стара 1-2 године, али је дозвољено да се користе зрелије биљке.

Брига

Са почетком хладног времена, потребно је загрејати корење дрвета са материјалом отпорним на влагу, што је неопходно да би се садница заштитила од ефеката ниских температура, на које је младо дрво још нестабилно.Није неопходно за одрасло дрво, јер је у стању да толерише мраз до -30 ° Ц.

Храњење је обавезно у пролеће.Користе се органска ђубрива, укључујући ђубриво, компост, пилећи стајњак, али при избору потоњег треба пажљиво размотрити дозирање.Ако ђубриво садржи много азота, калијума или фосфора, онда га треба мешати са тресетом или компостом.Ђубрива са ниским садржајем азота могу повећати брзину раста изданка.Примећено је да су идеални условиза оплодњу је период пре цветања дрвета, одмах након цветања и након пада листова.

Дрво кајсије треба редовно залијевати, посебно одмах након садње или пресађивања. Љети биљка треба редовно залијевати, али не у изобиљу, јер је због прекомјерног залијевања могуће успорити раст избојака, а зими биљка неће моћи да се носи са ефектима ниских температура.

У рано прољеће и касну јесен, основе коријена стабла и грана треба да се избије, што ће смањити број штеточина. У раствор беле боје можете додати мало плавог витриола.

Гној се отсал отлично органско дърво за марек

Обрезивање и пресађивање дрвета

Дрво кајсије треба да се обрезује сваке године, у основи, ова акција се обавља у рано пролеће. Резидба обухвата потпуно уклањање смрзнутих и слабих изданака и скраћивање дугих грана. Сви резови се обрађују згуснутим бојама.

Ако је садница засађена на привременом мјесту, биљка треба пресадити у рано прољеће или почетком октобра, када је стабло старо најмање 2 године.

Трансплантација биљака мора почети са стварањем дубоке јаме у којој се могу поставити сви корени саднице. У просеку, дубина треба да буде 20 цм већа од најдужег корена биљке.

Ако је земља иловаста, пјесковита или тресета, онда се ископава дубља и шира рупа, под коријеном се поставља дренажни под и додаје се раствор за храњење.

Резидба кајсије: а. орезивање након садње; б. пролеће друге године: прољеће треће године; у пролеће четврте или пете године

Контрола штеточина

Један од главних услова за добијање великих количина усева је одсуство болести. Злонамерне бактерије, гљивице и инсекти заразе било који део дрвета, тако да на јесен сакупљају све листове са дрвета и попуштају горњи слој земље. Тиме се смањује могућност да штетници уђу у дрво.

Једно од средстава за сузбијање штеточина је примјена минералних, органских и кречних ђубрива.Они ће допринети побољшању имунолошког система дрвета, стварајући неповољно окружење за болести и штеточине.

Следећа фаза је уклањање клице на корену и одсецање погођених грана. Након ових манипулација, потребно је очистити труп од покварене коре и покрити оштећена подручја кречењем.

Афида доноси значајну штету стаблима кајсије: стабла постају слабија, на њима се може појавити гљивица, што погоршава стање воћног стабла. Једна од метода бављења лисним ушима је прскање сапунских инфузија дувана, пепела, маслачка. Поред тога, лисне уши се могу уништити механички.

Решење од маслачка бори се против лисних уши

Употреба воћа

Просечан принос једног стабла је око 90 кг воћа.Потпуно сазрело воће има униформну жуто-наранџасту боју, мекано је и сочно.Могу се конзумирати сирово, обрађено или сушено. Ако је потребнотранспорт плодова и њихово складиштење морају бити одабрани благо жутом бојом.

За конзервирање, користите зрело, али не презрело воће.