Узгој лешника са орасима код куће Валнут

Многи људи воле чоколаду са лешницима. Овај лешник не само да има добар укус, већ и позитивно делује на метаболизам. Лесхцхина је корисна и за одрасле и за децу. У модерном свету многи људи сами узгајају орахе, најчешће користе готове саднице. Али мало људи зна како узгајати лешнике из ораха.

Лешници се могу сами узгајати из ораха

Карактеристике лешника

Љешњаци припадају грмљу, али култура одраслих може достићи висину од 5 метара у зависности од сорте. Лако се прилагођава свим условима станишта.

Први усјев стабла даје у доби од 3 године, али то је само ако се засади готова младица. Ако се биљка засади семеном, први плодови ће се појавити тек после пет година. Главна предност лешника је што му није потребна посебна њега. Као шала, зове се дрво за лења. Како се брине о лешницима:

 • вода;
 • сваке године;
 • уклањање избојака;
 • борба против штеточина ако се појаве.

Култура ће одушевити власника плодовима током неколико деценија. Воћке се појављују на биљци након пете године живота. После 20 година уместо старих грмова треба засадитиНови или помлађује метод уклањања старих грана, јер на једном месту љешњаци могу расти већ 50 година.

Од дрвета које је почело да производи плодове у великим количинама, можете добити од 5 до 12 килограма лешника по сезони, тако да ако узимате лешнике за продају, можете добити добру зараду.Воће се може чувати три године.

Дрво лешника захтева подмлађивање сваких 20 година

Размножавање усева семенама

Самоникли лешници су понос сваког вртлара.Многи су заинтересовани за узгој лешника из ораха код куће.Један од начина - семе.Ако пратите сва правила за садњу и узгој, можете добити добро, здраво дрво.Узгој лешника на овај начин ће потрајати нешто дуже него садња из садница.

После садње семена, први плодови су у шестој години живота жбуња, а понекад само у десетом, стога искусни вртлари често добијају готове саднице.Али ако сте спремни да сачекате, онда можете користити метод репродукције семена.

Када се припрема садница, постоје правила: плодови лешника морају бити цели и неоштећени штетници.Семе се ставља у воду или посипа влажним песком.Оставите ово стање воћа неколико дана.Лешник мора да клија, након чега се трансплантира у лонац.У таквим контејнерима, саднице расту две године, након чега се могу пресадити у земљу.

За засаде треба да изберете нај-добри лешници

Место за садњу лешника

Садња лешника не захтева посебно земљиште. Ова биљка није хировита и лако се рехабилитује у било ком локалитету. Најбоље место за гајење биће земља са потребном количином влаге. Али ако то није, онда га треба често залијевати. Грм воли ова тла:

 • шумско сиво;
 • иловасти;
 • пешчана иловача;
 • црна земља.

Подземне воде које тече близу мјеста слијетања имат ће позитиван учинак на раст и плодност грмља. Препоручљиво је одабрати мјесто гдје у прољеће акумулација воде неће бити велика, иначе ће коријење биљке трунути.

Главни услов на који треба обратити пажњу приликом слијетања је освјетљење. Култура може расти у хладу, али ће смањити принос: обилно плодоношење лешника зависи од количине светлости.

Пре сетве, пожељно је изабрати место где нема промаје, јер може изазвати разне болести или смрт грмља. Ако не постоји затворена територија, потребно је створити одговарајуће услове. Да бисте то урадили, можете направити ограду од шкриљевца.

Песковите и иловастите зема находатса към за лешники

Правила за културу садње

Научите технологију пре садње лешника. Ако успете да узгајате садницу из воћа, то је добар знак. Садња садног материјала врши се у пролећном или јесенском периоду. Лешник има кратак период мировања, тако да почиње да производи прве пупољке пре осталих усева.

ЗбогОво и вртлари не препоручују садњу грмља у прољеће, јер се врло мало садница укоријени у том периоду.

Како посадити лешнике:

 1. Припремити јаму димензија 0,6к0,6к0,6 метара.
 2. Додати ђубриво.
 3. Прочистити корење из глиног говорника, а ако се исуше, ставити их у воду неколико дана.
 4. У средини јаме направите грбу и поставите младицу тамо.
 5. Напуните земљу тако да у јаму остане мала депресија за наводњавање.

Потребно је попунити рупу у неколико приступа.Први пут да заспите пола и залијте водом. Када се сва вода апсорбује и земља се збије, покријте другу шаржу и поново напуните водом.На један млади грм за садњу потребно вам је око 25 литара воде.

После садње, лешници су везани за клинове и редовно секу изнад пет пупољака.Надземни део биљке треба да буде 25 центиметара.Константна резидба вам омогућава да убрзате развој плодних изданака.

Јама за садњу лешника треба да је димензија 0,6 к 0,6 метара

Како се бринути за саднице које се узгајају од ораха

Младе садницеморају се редовно оплодити.Можете користити хумус, стајњак или пиљевину.Гнојиво ће убрзати његов раст и промовисати појаву плодних изданака.

Лешник јако воли влагу, али његова стагнација негативно утиче на њен нормалан развој, тако да се први пут после садње, грм мора редовно заливати, али умјерено.Прво наводњавање се врши тачно седам дана касније, 1-2 пута недељно.Ово ће дозволитисадњу земље комбиновати са остатком земље. Само на тај начин култура може задржати сву потребну влагу.

Првих неколико година саднице су заштићене од мраза лутрасилом или спунбондом. То ће омогућити лешницима да успешно преживе зиму.

Неопходно је редовно испитивати културу на присуство штеточина. Паразити јако воле младо дрвеће, брзо их уништавају, па се препоручује да се дрвеће редовно третира од разних штеточина.