Узгој кунића: трајање трудноће Кунићи

Кунићи су плодне животиње.Кунићи великих пасмина спремни су за парење већ у 6-7 мјесеци, мале пасмине постају зреле још раније - за 3 мјесеца.Да би добили здраво потомство, главна ствар није да се омогући прелазак особа блиског сродства.Немогуће је допустити контакт мушкарца и жене из исте области.Најбоље се може сматрати паром од једног мушкарца и различитих мајки.

Да ли је трудна зеца

Да ли је зеца сисала?

У почетку, узгајивачи кунића тешко могу одредити сисања зеца.Ово захтева опажање и искуство. Када дође до трудноће, промени се понашање жене.Постаје агресиван и избегава сударе са мушкарцима. А ако је власник примијетио да женка руши вуну на трбуху, онда можете бити сигурни да ће гријати гнијездо за зечеве.

Истина, промјена у понашању може бити знак лажне трудноће, која се понекад јавља код кунића након неуспјешног парења.У овом случају, агресивно понашање може трајати и до 18 дана, а онда се зец смирује и почиње примати мушког.

На 20-21 дан трудноће, зец се може прегледати.Током овог периода, искусни узгајивач кунића је у стању да испита будуће зечеве.Ако сумње о сукролности остану, боље је позвати ветеринара на преглед.

Мали зец бежи од мужјака

Трајање трудноће

Колико дуго траје трудноћа, главно је питање ветеринара. Власник ове информације треба да има времена да женама припреми удобне услове за рођење и подизање потомства. Пошто трудне зечеве одлазе релативно кратко, нема довољно времена за припрему.

Преношење потомства траје од 28 до 35 дана. То је чешће 30-31 дан, односно мјесец дана.

Један окрол може напунити домаћинство за 6-10 зечева. Трајање трудноће зависи од тога колико женки носи телад, што дуже има, то је краће време.

За вријеме трудноће, зец се мора пратити. Колико дана ће трудноћа трајати не може се унапред предвидети. За време трајања сукролне зеца неопходно је обезбедити мир, побољшану исхрану, уједначену температуру и тишину.

Отприлике 4-5 дана прије борбе, гнијездо сијена је затворено у кавез, који ће женка загријати својом вуном. Ако трудноћа траје око тридесет дана, а кунић не загрева гнијездо, власник треба пажљиво извући вуну из женског трбуха и то учинити сам. Када је гнијездо прерано засађено у кавезу, женка га не доживљава како треба. Може га користити као ВЦ, или је једноставно избацити из кавеза. Али у прекасно посађеном гнезду, животиња нема времена да се удобно смести.

Током трудноће, препоручљиво је да не узимате зеца у руке. То екпоседодатна стрес будућа мама је апсолутно бескорисна.Ако је то неопходно, женка треба држати не само иза кожног набора у гребену, већ и са другом руком испод стражњих ногу.

Вунено гнездо

Сметње зечева

Ако у периоду трудноће жена добија на тежини, онда се не исплати правити велике промјене у исхрани. Довољно је додати калцијум (креду или коштано брашно). Зависно од тога шта зец боље једе.

Ако зец не изгледа дебело, онда је вредно повећати порције хране и додати витамине у исхрану. Ако имате било каквих недоумица, боље је да потражите ветеринарски савјет.

Лекар ће саветовати колико концентрисане и гломазне хране треба трудницама. Обично се у првом периоду трудноће препоручује преваленција гломазне хране, ау другом концентрисана.

7-10 дана прије јела, оброк животиње треба изгледати овако:

  • сточна храна, махунарке и зоб до 100 г;
  • хранидба високим протеинима - сунцокретова торта до 50 г, сојино брашно - до 30 г;
  • сочна храна, најбоља мрква;
  • минерални додаци према укусу животиње - креда, коштано брашно, месно-коштано брашно 2 г, со - 1,5 г, дробљена љуска кокошјих јаја - 2 г;
  • витамински додаци - рибље уље 2г.

Младе одојчеве животиње треба хранити 20% више храњивих материја него животиње пуних година, јер њихово тијело троши енергију не само за ношење, већ и за властити развој.

Пре кунића, неопходна је сочна храна

Рођење кунића

Приближавајући се окрол утиче на понашање жене.Нервозна је и не може наћи место.Међутим, пре самог рођења, неке животиње су зачепљене у скровитом углу кавеза.

Најчешће се током ноћи дешава или у рано јутро.Обично посебне тешкоће не узрокују рађање.Колико дуго траје окрол само зависи од броја телади и њиховог развоја.Рођење сваког детета траје од десет минута до једног сата, односно порођај завршава брзо или се одлаже за цео дан.

Ако се то одвија предуго, а зечеви се рађају веома велики, онда жена може требати помоћ ветеринара.

Међутим, такве ситуације се не дешавају често.Матерински инстинкт код ових животиња развијен је прилично снажно, а женско добро контролише процес порођаја.Последњи и филм са новорођеним зечјем једе.Ако су мртворођене телад, онда њихова животиња може да једе.Да би се то избегло, потребно их је уклонити из кавеза након завршетка порода.

Када је порођај завршен, а женка лизала бебе, потребно је провјерити да ли су сви зечеви у гнијезду.Ако једно од младунаца лежи одвојено, мумија се привремено трансплантира у други кавез, а зечеви се смештају у гнездо.Пре тога обришите руке са сијеном и пахуљицом из кавеза да бисте уклонили ваш мирис.У тренутку пребацивања, најпогодније је израчунати колико је зечева извршена, ако власник није имао прилику да контролише окрол.

Након кружне раскрснице потребно је провјерити да ли су сви зечеви у гнијезду

.Обично траје око 20-25 минута.Даље, неколико дана не би требало да узнемиравате мајку и бебе.Све што је потребно од власника је да на време попрскају храну богату протеинима и сипате свјежу воду у пијаницу.

Мама храни зечеве ујутро и увече.Млеко у животињи је масно и храњиво, тако да је исхрана жене у складу са њеним потребама.Власник може да контролише ситост зечева беба гледајући њихове стомаке.На новорођеним телима нема крзна, а кроз танку кожу може се видети мајчино млеко.

Ако женка одбије да нахрани потомство, онда им треба дати другог зеца за дојење на време.Пре тога чисте од њих родитељско гнијездо и сијече нову сестру.

Након кукавице, женка је у истом кавезу са младима шест недеља.Затим се уклањају из мајке, а зец се може поново спојити са мужјаком ради парења.