Узгој кунића - савјети за почетнике Раббитс

Најслабији и најкориснији кућни љубимци су зечеви, јер не само да дају вриједно крзно, већ и здраво дијететско месо.Узгој кунића код куће данас је популаран.Иако је јефтин, али је могуће не само осигурати породицу храном, већ и остварити профит.Брига за зечеве не захтева посебне вештине.Можете их чак и узгајати у стану или на балкону.

На балкону можете чак и узгајати зечеве

Како почети?

Узгој кунића и брига о њима нису тешка наука која се мора схватити током година.За почетнике, узгој кунића је велика пракса. Узгојно узгој почиње са стицањем женског и мушког за брз развој, или младим стоковима, који ће бити јефтинији, али ће требати више времена за појаву првог потомка.Пре куповине животиња, морате опремити кавез или кутије за њихов садржај.

Где купити зечеве?

Данашња тржишта продаје су прилично опсежна.Ушити кућни љубимци могу се купити на фармама, тржницама зоолошког врта, како се оглашавају у новинама или на интернету.Најбоља опција за куповину кунића била би зецфарме, јер тамо можете видјети животиње различитих пасмина, добити савјет од узгајивача и научити о заслугама сваке пасмине појединачно.

Зечеви на фарми

Одабир пасмине за оплемењивање

Захваљујући развоју узгоја, данас се могу наћи зечеви разних пасмина.Популарне су следеће расе:

 • фландрија;
 • Рисен;
 • бели и сиви дивови;
 • Новозеландско црвено и бело;
 • калифорнијскиј;
 • Европско сребро (прелепа пасмина);
 • Рекес.

Ако желите да се бавите узгојем зечева ради зараде, онда би требало да се одлучите за такве пасмине као што је сиви див, ризен, калифорнијски.

Пасмине зечева су подељене на следеће врсте:

 • месо;
 • ​​
 • куглице од меса;
 • брусни папир.

Стога је неопходно одредити сврху узгоја кунића, а затим одлучити о избору пасмине.Брига и одржавање меса ствара једноставније и јефтиније пословање.

Раббит схкур бреед

Парење и расплодживотиње.Жене и мушкарци почињу да се паре у доби од шест мјесеци.Зец постаје активан током периода спремности, а њени полни органи натекају.У овом тренутку, она је посађена мушкарцу.Када се оплођују, зечеви ће се родити за 28-30 дана.

Процеси плодности код кунића трају сат времена.Појављују се малићелав и слеп. Током прве седмице живота постају више него двоструко већи и обрасли вуном. У прве три недеље хране се искључиво мајчиним млеком, а она се брине о њима. За исхрану одраслих, треба их подучавати постепено. Када старост зеца достигне 35-40 дана, трансплантирају се у одвојене кавезе, а зец се шаље на поновно спаривање. Кунићи репродуктивни период траје до 3 године, а након што су заклани.

Садржај кунића

Упркос чињеници да је узгој кунића код куће једноставан процес, није вредно одмах узети велику популацију. Боље их је постепено повећавати. За почетак, боље је да покушате да се бринете за пар зечева.

Сваки узгајивач кунића мора имати основне аспекте, то је просторија у којој ће се држати животиње, кавези, храна, сено итд.

Более съсествување на кукавици с еден пар

Раббит Роом

Ћелије су неопходне за држање кунића. Свака породица мора бити одвојено. Да би се уштедио простор, ћелије имају нивое, али не више од три висине.

Кунићи су непретенциозне животиње. Стога просторија за њих може бити једноставна и изолована. Немогуће је да је у просторији било скица. Мора се водити рачуна да је влажност 60-70%. У зимском периоду, животињске кавезе не треба носити напољу, а љети их треба држати на отвореном.

У зимском периоду мора бити уграђено пригушено осветљење у просторији;раде најмање 8 сати.

Ако сте узели зечеве за размножавање, просторија у којој ћете их држати треба да буде изолована.Неке пасмине су врло термофилне.Температура у просторији треба да буде константна.Као премиса, обично се користи шупа у којој се налазе ћелије.У присуству топлих зима, чување ушних љубимаца је могуће на улици.Брига о ћелијама мора бити трајна.

Храњење

Храњење животиња код куће не би требало да се много разликује од природних.Као основна храна користе се коријенски усјеви, свјеже сијено, сушене дивље биљке, као и житарице, међу којима зечеви преферирају зоб, мркву, купус, лишће салате и јабуке. Такође је неопходно да им се свакодневно дају гране воћних стабала, тако да не постоје зубне болести.

За брушење зуба потребне су гранчице

Током летњег периода, кућни љубимци се пасу.Да бисте то урадили, изградите кавез на улици, како не би побегли.Можете их ослободити чим падне роса.Пре него што им дате свјежу траву, она се мора осушити, јер им мокро зеље наноси штету.

За зајце, правилна три оброка на дан.Обавезно додајте у храну креду и со.Све треба да буде на распореду: храна, одржавање и брига.Не заборавите да је чиста вода увек потребна у ћелијама.

Задржавање младих

Обично зец отличан одлична и брижна мајка.Они сами постављају гнијездо гдје се потомци рађају.Али чак и међу зечевима постојеслучајева када одбијају младунце.Али малима је потребна брига и храњење.Због тога, они бацају другог зеца или се хране са шприцом или боцом са брадавицом.

Лако је бринути се за младе залихе, најважније је да све урадимо на време.Како старимо, млади се постепено припремају за грубу храну.

Брига о зечевима је прилично једноставна.То се дешава због следећих грешака:

 • Принцип „у гужви и не луд“ се не односи на зечеве, они не воле тачност.У једном кавезу нема више од 3-4 јединке.
 • Не дају предност металним кавезима, већ кутијама од шперплоче, које се могу направити самостално.Мање је теже бринути се за кућне љубимце у таквом кавезу, али они су најсигурнији за животиње.Често су били осакаћени због резања.Постоје случајеви када се кућни љубимци замрзну на жицу са отвореним меким ткивом.Ако се зечеви држе у стану, онда ће то учинити метални кавези.
 • Након што је кунић произвео потомство и хранио их први пут, требало би га неко вријеме пресадити у други кавез.Понекад зец једе своје потомство.
 • Парење је системско, тако да жене и мушкарци треба да буду одвојени један од другог.
 • Немогуће је одмах заклати све зечеве, они стално напуштају пар.

Узгој кунића код куће је лак.Главна ствар је да се опскрбите свиме што вам је потребно, да се редовно бринете о својим кућним љубимцима, да их правилно и потпуно нахраните.Чак ни у стану није тешко задржати неколико зечева, а правилна нега неће дозволити да се појави мирис.