Узгој кунића као бизниса: планирање и калкулације Кунићи

Одржавање приватног или малог приватног газдинства недавно је стекло популарност као извор главног или додатног прихода. Главна ствар у овој активности је да одабере праву сточарску индустрију и да обезбеди кућне љубимце са условима притвора.Узгој зечева ће вам донети профит или обезбедити храну вашој породици.Прво, потребно је направити пословни план за узгој кунића, који укључује израчунавање почетног капитала, ставки расхода и прихода, додатног прихода. Корисно је упознати се са особинама његе животиња.

Зечеви могу остварити добар профит

Месо ових животиња је окарактерисано као дијететско, има деликатан укус, тело се апсорбује и не изазива алергијску реакцију. Укључено у мени пацијената који пате од метаболичких поремећаја.

Приходи ће донети и месо и кожу животиња у узгоју кунића.

Предности

Кунићи се одликују низом предности, које ће бити извор зараде:

 • плодност;
 • кратак период сукрололности;
 • продуктивност: и месо и кожа.

Узгој кунића је користан чак и за почетничког бизнисмена:

 • исплати се брзо;
 • остварује профит са малим губитком времена и труда;
 • не захтева велики почетни капитал;
 • не подлежу високим порезима;
 • не захтева велике трошкове за одржавање животиња.

Минус - губици међу младима.

Трошкови узгоја зечева се брзо исплате

Врсте

Изаберите месне пасмине, јер је главни извор прихода од зечје фарме месо. Међу овим врстама су популарне:

 • Новозеландска црвена - тежина до 5 килограма, раност;
 • Нови Зеланд Бела - брзо добија на тежини, тежила је и до три и по килограма већ у три месеца;
 • Калифорнијска пасмина - бројлери, за пет мјесеци узорак је тежак четири и по килограма, уз добитак до 45 г дневно.

Узгајивачи добијају представнике ових раса на посебним сајмовима и изложбама пољопривреде.Избегавати куповину залиха на тржишту живине.

Зец Црвени Нови Зеланд - репрезентативан смер меса

Одакле почети?

Отварање фарме зечева не захтева велике почетне доприносе. Према томе, за одржавање стада до 1 хиљаде глава потребна је парцела од не више од стандардних шест хектара. Селф-маде кавези и уређаји за јело, вода ће утицати на смањење трошкова.

Прије почетка узгоја зеца, одаберитеначин пријављивања активности.За мини-предузеће боље одговара личном типу фарме.Друга могућност је прибављање докумената индивидуалног предузетника.Решење је повезано са методама продаје

Ако сте замислили тржиште (месо продато пријатељима или изложено на сајмовима пољопривредне производње), онда ће вам требати лично домаћинство (ПСФ).

Уштедјет ћете на порезима.Избор активности индивидуалног предузетника (ИП) ће у потпуности промовисати пословање, али уз неке недостатке:

 • повећање трошкова организовања пословних активности;
 • потребне дозволе.

Кавези са зечевима заузимају доста простора

Да бисте отворили фарму за узгој кунића требат ће вам мјесто гдје ћете га градити.То се може урадити на приватној или изнајмљеној окућници. Израчунати губитке од регистрације предузећа.Посебна ставка расхода - уређење система за улаз и одвод воде.Биће потребни и материјали за изградњу објеката за одлагање:

 • мрежаста са ситним мрежама са галванизацијом;
 • шипке од дрвета;
 • лимови и профили;
 • материјали на крову.

Кућна корита за напајање и пијанци ће смањити исплате, али расхладни системи и опрема за припрему комбиноване хране је куповина трговине.Ако планирате запослити раднике на клефарми, онда је њихова зарада додатни трошак.

ЛПХ или ИП?

Приликом одабира приватног пољопривредника требат ће вам сљедећи документи за покретање пословања:

 • доказ о земљишним правима;
 • ваша санитарна књига;
 • санитарна књига возила којем је кунић достављен (ако је то ваше особно возило);
 • потврда ветеринара о стању зечје популације;
 • процена безбедности производа од меса добијених од ветеринарске лабораторије.

Документи, които е потребни за регистрациа на индивидуални предузетници и за зејство:

 • сертификати: фарма за расплодните куници, фитосанитарна контрола;
 • декларација о усклађености са државним стандардима квалитета.

Статус ОП имплицира да се плати порези

.

Делатности приватних газдинстава контролише сеоска или градска управа, а Росселкхознадзор је одговоран за СП.Шифра ваше економске активности је А.01.25.2, тј. "Узгој кунића и крзнених животиња у условима фарме", а забрана се наноси на производњу коже животиња које лови ловци.

Увјети градње

 • у локалној управи утврђују захтјеве за удаљеност између пољопривредних зграда и стамбених зграда;
 • бирају равну површину на брду како би избјегли поплаве током кишне сезоне или када се снег отопи;
 • покупи мирно место, далеко од бучних стаза;
 • Избегавајте мочваре са високом влажношћу.(кунић се разболи);
 • положи асфалт на територију фарме зеца, организује уклањање влаге.

Влажност се не препоручује кунићима

Ставке фиксног трошка

Да би се задржала популација животиња, потребни су вам трошкови ветеринарских услуга и исхране. Сваке године зец доноси 24 (више или мање) младунаца. Зечеви се одбијају на два месеца, а заклају деведесет дана. Да би нахранили породицу кролематеки и младунаца, припремите 340 килограма комбиноване хране за годину дана.

Ако килограм такве хране кошта у просјеку не више од 9 рубаља, тада ће трошкови храњења породице зеца бити 3.000 рубаља. Три уређаја годишње просечно троше око 126.000 рубаља хране.

Израда домаће хране за житарице и трава са витаминским и минералним додацима ће смањити трошкове хране. Сокна храна и сено ће се испробати сами, али се не препоручује трошити новац на то када се узгаја више од хиљаду глава.

За ветеринарску заштиту издвојите 300 рубаља или више по глави. За три шупе, од којих свака садржи 14 крелематока, биће потребно више од 12 тона. Томе треба додати и плаћање електричне енергије (1500 рубаља) и сијена (2000).

\ т

Зечеви можда требају ветеринара

Редовни приходи

Продаја месних производа је главни приход у узгоју кунића. Излаз чистог клања из главе - 2 кг. Комплекси три гараже дају годишње до 1000 стоке младих стоке, у укупном износу од 2000 килограма250-300 р.

У години по таквим ценама, добит од продаје меса ће бити 500 хиљада рубаља. Ако од овог износа одбијемо ставке расхода, онда их има 360 хиљада рубаља (30 хиљада месечно).

Одвојено израчунати излаз нуспроизвода - јетре и бубрега (плус двије хиљаде годишње). Лекција зеца це се исплатити за сест месеци.

Додатни профит

Новац помаже и за зечју кожу, која се најбоље чува током клања љети. У студију или у фабрикама узимају 30-40 рубаља, скупљи (до 150). Годишње продаје од хиљаду кожа, узгајивач прима до 150.000 рубаља.

За производњу биохумуса, који се добија након ферментације излучевина у биогасним постројењима, препоручује се употреба измета кунића.

Биохумус из легла за кунце има додатни приход

Тржишта

Изградите своју корисничку базу. У почетним фазама биће укључени рођаци, познаници и тако даље. Оглашавајте се у новинама, постављајте огласе на улицама. Продајте месне производе директно из кролефермије. Ако вас дилери контактирају, предајте им потврду ветеринара.

За соработка с ресторанти потребен вам је сертификат от ветеринар от формата № 2.

Поред ветеринарске канцеларије, посетите СЕС, локални центар за стандардизацију и метрологију, како бисте разумели маркетиншке стандарде за месне производе.

Мало је вероватно да ће мрежа великих супермаркета за вас бити обећавајуће тржиште. Ови добављачи нудевелепродајна цена меса је прениска.

Ресторани вољно купују месо кунића

Организација бриге за стоку

45-50 глава расплодних младунаца је купљено за узгој (потрошња до 13.500 рубаља).Најпогоднији систем, који представља могућност аутоматизације одржавања животиња и уштеде простора, су ћелијске батерије (систем шупа).

Две акумулатори се комбинирају преко крова.Тело шупе је израђено од дрвених или металних сировина, пролаз између батерија и пода је обложен даскама или изливен бетоном.

Са системом шупа на једном ткању, саме ћелије и додатне помоћне просторије налазе се на којима нарасту до хиљаду примерака годишње (у квадратним метрима):

 • три сета шупа
 • * 2.4 * 2.8 м) - 360;
 • просторије за сточну храну, жито, са улазом - 200;
 • просторија за складиштење - до 50;
 • место за кланове и расхладне јединице за месо (са вентилацијом и поштовањем санитарних стандарда) - до 50;
 • бетонирана јама за гнојиво до 3 метра дубине, испод шупе - 30;
 • остало је пролаз за мали трактор.

60 ћелија са параметрима од 1.3 * 0.7 * 0.55 метара смештене су у двослојној методи коришћењем двослојне методе.Да бисте направили ћелије, користите галванизирану решетку са малим ћелијама (у мм) 18 за 18, 20 за 20, 16 са 48. Да бисте подесили под на нагибу, задњи зид просторије треба да буде постављен 20 центиметара ниже од предњег.То ће олакшати чишћење.Доубле флоорингтако да кров доњег сегмента служи као збирка за легло становника горњег ката (потребан је и двоструки спрат у доњем нивоу).

Кланица се снабдијева одводом крви и пећи у којој се отпад гори након клања.Ако опремите расхладна постројења у близини, то ће олакшати прераду меса и уштедети време.

Ћелијске батерије су најпогоднија опција за држање кунића

Храњење и узгој

Одвојено за мужјаке и мушкарцепросторије у горњем делу шупе (14 ћелија плус једна).У преосталих 45 ћелија живе младе, 7-8 копија у групи.Одржавајте чистоћу, промијените под у времену и очистите посуду, дезинфицирајте.

Бебе су спремне за размножавање одмах након порођаја, али фармери код куће дозвољавају мушко 3-4 пута годишње (у пролеће, лето и јесен).

Рођени су 6-8 кунића, које жена храни најмање два мјесеца.Укупно, садржај четрнаест карематока у шерпи доноси годишње од 250 до 350 глава, а предузеће у којем постоје три шупе, ће дати до хиљаду зечјих трупова.

Расадник из решетке 35постављен је за 35 милиметара, испуњен сијеном, између угоститељских објеката и гнезда у кавезима.Под њима се постављају корита за храњење и посуде за пиће.

Концентрисана храна (житарице, сточна храна) се складишти у посебној сувој просторији.Самостална исхрана ће бити јефтинија.Она је кориснија од купљене, у којој постоје синтетички витамини и непожељни заживотињска супстанца. Љети се даје свјежа суха трава, а сијено се бере за зиму. Мени лактатних и сисних женки је разноврснији и хранљивији, укључујући сочне сорте хране и додатке минералних и витаминских елемената.

Комбинована храна за зеца може се купити или припремити сами

За сопствену производњу крмних смјеса, купите дробилицу за зрно и екструдер за гранулирање. Један од рецепата за домаћу храну садржи (у процентима):

 • мљевена зрна зоби и пшенице - 30;
 • јечмена и зрна кукуруза - 45;
 • пшеничне мекиње - 12;
 • торта - 12;
 • креда - 0.5;
 • со - 0.5.

По дану одрасли зец троши (у грамима):

 • форбс - до 1500;
 • махунарка сено - 1200;
 • подружница - 600;
 • шаргарепа - 600;
 • купус за храну - 600;
 • крмна репа - 200;
 • мекиње - 100.

Адитиви у главни мени - брашно животињског поријекла (15 г), кухињска сол - 2,5 г, дробљена креда - 2 г. Ујутро се крдо храни сочном и зеленом храном, у вријеме ручка и увече - храну, житарице. У кориту сипајте свјежу чисту воду, лагано загријану.

Нишо на трабваата на месо заавки е сада мало зажимаетса, за разлику от пилец или свинина.

Чак и као почетник, ако имате замишљен пословни план, зарадит ћете новац уз мале трошкове. Узгој зечева, који је раније имао мало пажње, постепено постајепрофитабилно пословање.